25 / 04 / 2024

Bosna Hersek Ferhadiye Camii açıldı!

Bosna Hersek Ferhadiye Camii açıldı!

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Birlikte öyle bir dünya inşa etmeliyiz ki artık hiçbir kalbin sahibi, hiçbir cinayete kurban olmamalı, yok edilmemeli" şeklinde ifadelerde bulundu.



Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Birlikte öyle bir dünya inşa etmeliyiz ki artık hiçbir kalbin sahibi, hiçbir cinayete kurban olmamalı, yok edilmemeli." dedi.


Görmez, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte, 7 Mayıs 1993'te Sırplar tarafından yıkılan, ancak Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) destekleriyle restore edilen Banya Luka kentindeki Ferhadiye Camisi'nin açılış törenine katıldı.


Mehmet Görmez, burada yaptığı konuşmada, bugün sadece 5 asır önce inşa edilmiş ve yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilen Ferhadiye Camisi'nin açılışında bulunmadıklarını, yapılan törenin sadece yenilenmiş bir caminin açılış töreni olmadığını belirterek, "Bu, 23 sene önce bu topraklarda insanlığa karşı işlediğimiz günahların tevbesi için yaptığımız bir toplantıdır." ifadesini kullandı.


Yeryüzünün tamamının Allah'ın olduğunu aktaran Görmez, "Ama yeryüzünde iki mekan Allah'ın evi olarak tarif edilmiştir. Allah'ın birinci evi Kabe ve onun şubesi olan tüm mabetlerdir. Allah'ın ikinci evi de her müminin kalbidir." dedi.


Görmez, "Sevgili Peygamberimiz Kabe'ye şöyle hitap etmiştir: 'Ey Kabe! Ne kadar hoşsun. Kokun ne kadar güzel. Şanın ne kadar yücedir. Bir müminin kalbinin hürmeti, saygınlığı senin saygınlığından daha yücedir.' demiştir. Bu sözden ilham alan Hazreti Mevlana şöyle demiştir: 'Kabe, Azer oğlu İbrahim'in inşa ettiği bir binadır, fakat kalp Allah'ın inşa ettiği, celil ve ekber olan Allah'ın nazargahıdır. 23 sene önce burada, Allah'ın bir evi olan Ferhadiye'yi yıktık ve şimdi ise hep birlikte inşa ettik, ancak binlerce insanı, Allah'ın kalbini evi olarak tarif ettiği binlerce mümini kaybettik, şehit verdik. Bütün insanlık birleşse onlardan birini yeniden hayata getiremez." diye konuştu.


"Birlikte öyle bir dünya inşa etmeliyiz ki artık hiçbir kalbin sahibi, hiçbir cinayete kurban olmamalı, yok edilmemeli." diyen Görmez, şunları kaydetti:


"Bu vesileyle bütün şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum. 'Onursuz bir zafer kazanacağıma, onurlu mağlubiyeti kabul ederim' diyen Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle anıyorum. İnşa ettiğimiz bütün camilerin kapısına yazılan bir ayeti hatırlatarak sözlerimi bitiriyorum. Camilerin kapısına, cennetin kapısına yazılmış bir ayeti nakşetmeyi gelenek haline getirmişiz. O ayet, 'Buraya selamla, barışla, emanla, güvenle giriniz.' Bosna topraklarından, bütün Balkanlar'dan ve bütün gönül coğrafyamızdan selam ve eman, barış ve güvenlik asla eksik olmasın."


AA



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakan Davutoğlu, Bosna Hersek’te Ferhadiye Camii açılışına katıldı. Davutoğlu, “23 sene önce burada Ferhadiye Camii bombalanıp, tamamıyla tahrip edilip şehir çöplüğü haline getirildiğinde insanlık katledilmişti. Bugün yeniden inşa ile insanlık vicdanını inşa etmiş olduk” dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1993 yılında Sırpların dinamitle havaya uçurduğu ancak TİKA'nın desteğiyle restore ettiği Bosna


Hersek'in Banya Luka şehrindeki Ferhadiye Camii'nin açılış törenine katıldı.


Bugünün Bosna ve Balkanlar için çok önemli bir gün olduğunu belirten Davutoğlu, “Aslında burada bir caminin açılışını değil, insanlık vicdanının yeniden inşa edilmesini de kutluyoruz. 23 sene önce burada Ferhadiye Cami bombalanıp, tamamıyla tahrip edilip sonra şehir çöplüğü haline getirildiğinde insanlık katledilmişti. Bugün yeniden inşa ile insanlık vicdanını inşa etmiş olduk” diye konuştu.


KARA TARİHİN SON SAYFASI


Özellikle Banya Luka, Bosna Hersek ve Balkanlar'ın çok kültürlü, çok dinli bir bölge olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, asırlarca kiliselerin, camilerin bu topraklarda yan yana yaşadığını vurguladı. Davutoğlu, Balkan ve özellikle Bosna Hersek halkının bu geleneği sürdürmesinin, barışın en temel esası olduğunun altını çizdi. “Bu caminin yeniden inşasıyla bugün burada, Banya Luka'da kara bir tarihin son sayfasını da kapatmış oluyoruz. 23 sene önce burada yaşanan acıların bir daha yaşanmamasını diliyorum” diyen Davutoğlu, hiçbir caminin, kilisenin yıkılmaması temennisinde bulundu.


Davutoğlu, “Bugün Ferhadiye'nin tekrar açılması aslında bütün Bosna Herseklilere, Müslümanlara, Ortadokslara, Katoliklere ve bütün dünyaya bir barış mesajıdır. Bu barış mesajının doğru okunması lazım. Bizim burada niçin bulunduğumuzu kimse sorgulamasın. Biz burada kardeşlik için bulunuyoruz, insanlık için bulunuyoruz, çok kültürlü bir Bosna Hersek için bulunuyoruz. Buradaydık, buradayız, burada olacağız, ebediyete kadar” dedi.


10 bin kişi katıldı


EBEDİYETE KADAR BURADAYIZ


23 yıl sonra TİKA tarafından yeniden inşa edilen Ferhadiye Camii'nin açılış törenine caminin açılış törenine Davutoğlu'nun yanı sıra Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic ile birlikte 10 bin kişi katıldı. Açılışta Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu. Dualar eşliğinde caminin açılışı yapıldı. Okunan ezanın ardından Davutoğlu ve beraberindekiler camiye girip, namaz kıldı. Öte yandan, sağ elinde bant bulunan Davutoğlu'nun, önceki günkü Konya ziyaretinde vatandaşlarla tokalaşırken elini zorladığı ve bu nedenle eline bant yapıştırıldığı belirtildi.




Yeni Şafak



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Davutoğlu, Bosna Hersek’te TİKA tarafından restore edilen Ferhadiye Camisi’nin açılışını yaptı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek’in Banya Luka şehrinde TİKA tarafından restorasyonu yapılan Ferhadiye Camisi’nin açılışına katıldı. 23 sene önce Ferhadiye Camisi’nin dinamitle yıkıldığını hatırlatan Davutoğlu, bu açılışın 3 açıdan anlam ve önem taşıdığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Birincisi insanlık vicdanı açısından. Ferhadiye Camisi’ni bombalayanlar sadece bir camiyi değil insanlığın vicdanını yıkmışlardır. Bugün insanlığın vicdanını inşa ediyoruz. 2. husus ortak kültür mirasımızdır. Bosna Hersek’te yıkılan her ortak kültür mirasımız yeniden ihya edilecek yeniden tarihi değerine kavuşacaktır.3. Boyut Bosna Hersek’in geleceğiyle ilgilidir. Bosna Hersek Müslüman Ortodoks, Yahudi bütün kimlikleriyle bir ve bütündür. Bosna’yı parçalamak bölmek ayırmak isteyenler aslında insanların yüreklerini ayırmak isterler. Banya Luka Saray Bosna’dan, Saray Bosna Banya Luka’dan asla ayrılamaz kopamaz.”


BARIŞ MESAJI


Ferhadiye Camisi’nin açılmasının bütün dünyaya bir barış mesajı olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bu barış mesajının doğru okunması lazım. Bosna Hersek’in bu karakteri korunursa insanlık Bosna’da temsil edilir. Bu özellik kaybedilirse Bosna da ruhunu kaybeder” diye konuştu. Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra caminin açılışını yaptı.


Star



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakanlık’tan çekilme kararı alan Davutoğlu, kararın ardından ilk yurt dışı ziyaretini Bosna Hersek’e yaptı. Başbakan, 23 sene önce yaşanan acıların telafi edileceğini söyledi


Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevini bırakma kararı alan Ahmet Davutoğlu, bu kararı sonrası önceki gün ilk gezisini seçim bölgesi Konya’ya yaparken, ilk yurt dışı ziyaretini de dün Bosna Hersek’e yaptı. Savaşta tahrip olan Ferhadiye Camii’nin açılışına katılan Başbakan, “Aslında burada bir caminin açılışını değil, insanlık vicdanının yeniden inşa edilmesini de kutluyoruz. 23 sene önce burada Ferhadiye Cami bombalanıp, tamamıyla tahrip edilip sonra şehir çöplüğü haline getirildiğinde insanlık katledilmişti. Bugün yeniden inşa ile insanlık vicdanını inşa etmiş olduk” dedi. Davutoğlu, Bosna Hersek ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında da “Artık 90’lı yılların aksine Bosna Hersek’in arkasında dağ gibi duracak olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletimiz her zaman var olacak” derken, parti içi tartışmalara yönelik ise soru almadı.

 

‘Ayrılık hasreti’

 

Bosna Herseklilerin Türkiye’de yaşanan her olayı yüreklerinde hissettiğini ifade eden Davutoğlu, “Bosna Hersek denince gönlümüzde hem o derin tarihi ilişkilerden kaynaklanan büyük bir muhabbet hem de 20-25 yıl önce yaşanan hüzün dolayısıyla kalbimize inen derin bir ayrılık hasretinden bahsederiz. O zaman bir akademisyen olarak Bosna Hersek’e ve Boşnak kardeşlerimizin davasına katkıda bulunmaya çalışmış, çok sayıda Boşnak öğrencilerimle geleceğin kaderini oluşturmaya gayret etmiştik. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç ile olan derin dostluğumuz, hala bugün zihnimde çok güçlü bir hatıra olarak mevcuttur” değerlendirmesini yaptı ve şöyle konuştu:

 

Vatan




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Banja Luka kentinde 23 yıl sonra yeniden hizmete açılan Ferhadiye Camisi'nin açılışına, Yahudi, Ortodoks ve Katolik din adamları da katıldı. Başbakan Davutoğlu yaptığı konuşmada, "23 yıl önce Ferhadiye Camisi'ni bombalayanlar, yıkanlar sadece bir camiyi değil insanlığın vicdanını yıkmışlardı. Ve bugün biz bu camiyi yeniden inşa ederken aslında insanlığın vicdanını yeniden inşa ediyoruz" dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti: 78 milyon adına Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz, bütün kardeşlerimiz adına söz veriyorum. Bosna Hersek'te yıkılan her kültür mirasımız mutlaka yeniden inşa edilecektir. Bizim burada niçin bulunduğumuzu kimse sorgulamasın, biz burada kardeşlik, insanlık, çok kültürlü bir Bosna Hersek için bulunuyoruz. Buradaydık, buradayız, ebediyete kadar burada olacağız...




Ahmet TOPAL/Takvim


Geri Dön