19 / 04 / 2024

Bosna Savaşı'nda topa tutulan meşhur kütüphane binası yenilendi!

Bosna Savaşı'nda topa tutulan meşhur kütüphane binası yenilendi!

Saraybosna'nın çok milletli yapısını simgeleyen İdare Binası'ndaki 2 milyon matbu ve yazma eser, 1992 yılındaki saldırıda yanmıştı. Savaştan sonra başlayan restorasyon 18 yıl sürdü ve 16 milyon Euro'ya mal oldu...




Bosna Savaşı'nda Sırp topçusunun sürekli hedefinde olan ve Milli Kütüphane'ye ev sahipliği yapan bina 22 yıl sonra yeni yüzüne kavuştu. Saraybosna'nın çok milletli yapısını simgeleyen İdare Binası'ndaki 2 milyon matbu ve yazma eser, 1992 yılındaki saldırıda yanmıştı. Savaştan sonra başlayan restorasyon 18 yıl sürdü ve 16 milyon Euro'ya mal oldu. Masrafın yarıya yakınını Avrupa Birliği karşıladı.


Bosna-Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Müslüman Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komşiç bugün yenilenen binayı ziyaret etti. Binayı gördüğünde, savaştan önceki halini hatırladığını ifade eden İzzetbegoviç, "Bugün bu halini görmek, beni çok mutlu etti. Tarihî özellikleri taşımıyor ama şimdi eskisinden daha güzel oldu. Bosna-Hersek'i seven ya da sevmeyen herkes duysun ki, binalarımızı yıkarak bir şey elde edilemez. Yenilerini inşa edeceğiz." dedi.


Restore edilen bina Şehir Konseyi, müze ve kütüphaneye ev sahipliği yapacak. Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komşiç, binanın resmi açılışının 9 Mayıs'ta yapılacağını ifade etti.


 

Samsun Haber


Geri Dön