20 / 04 / 2024

Bosnalı Salih Efendi Konağı, butik otel oldu

Bosnalı Salih Efendi Konağı, butik otel oldu

120 yıllık Bosnalı Salih Efendi Konağı, restore ettirilerek butik otel formatında hizmete açıldı



Koruma alanı ilan edilen Tepebağ Mahallesi'ndeki 120 yıllık Bosnalı Salih Efendi Konağı, kentin ortak mirasını
gelecek kuşaklara taşımak adına restore ettirilerek butik otel formatında hizmete açıldı.

İş adamı Halil Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyük Önder Atatürk'ün Adana'ya geldiği yıllarda konuk olduğu evin hemen yakınında harabe durumda olan tarihi binanın, Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun izniyle satın alınarak restore edildiğini söyledi.

Tarihi binanın, kentin önemli kişilerinden olan Bosnalı Salih Efendi tarafından malikane olarak 1889 yılında yaptırıldığını belirten Avcı, restorasyonun, aslına uygun ve günün modern donanımları ile birleştirilerek gerçekleştirildiğini bildirdi.

Restorasyon aşamasında titiz bir çalışma sergilenen binanın adeta yeniden hayat bulduğunu ifade eden Avcı, "Tarihi mirasa sahip çıkmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kaderine terk edilmekten kurtarmak amacıyla yaptığımız bu hizmetten gerçekten mutlu olduk" dedi.

Bu tarzdaki yapıların, kamunun hizmetinde olmasının son derece önemli olduğunu belirten Avcı, şöyle konuştu:

"Biz o binayı kendi iş merkezimiz gibi kullanabilirdik. Ancak sadece ticari ilişkilerimiz olan kişiler bu binanın içini ve özelliklerini görebilirdi. Daha çok kişinin bu tarihi dokuya sahip binayı görmesi gerektiğini düşündüğümüz için otel şekline dönüştürdük. Bu tarzdaki bir hizmetle aynı zamanda ülke ve kent ekonomisine de katkıda bulunmuş olacağız."

"TARİHİ KONAKLAR AİLE FOTOĞRAFINA BENZER

Tüm tarihi yapılara sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Tarihi konaklar, bir bakıma eski aile fotoğraflarına benzer. Fotoğraf yıprandığında üzerindeki simalar nasıl yok olursa, tarihi yapıları yıkılan kentlerin simaları da unutulur ve kaybolur. Kentin ilk yerleşim bölgesinde bir dönemin renkli simalarına ev sahipliği yapmış olan Bosnalı Salih Efendi Konağı da, bizim çabamızla anılarıyla kaderine terk edilmekten kurtuldu. Binanın bir 100 yıl daha ayakta kalabilecek duruma getirilmesi, umarım atıl durumdaki diğer binalara yönelik girişimlere örnek teşkil eder."

Bu arada otel yetkilileri de, müşterilerin bazı taleplerinin ilk konaklamaya geldiklerinde kayıt altına alındığını söyledi. Örneğin sabah kahvaltısında özellikle istediği bir reçelin, yemekte tercih ettiği şarabın, yataklarında kaz tüyü yastık isteyip istemedikleri gibi ayrıntıların kayıt altına alındığını belirten yetkililer, "Cumbalı terasta  Adana  manzarası izleme imkanı sunduğumuz otelimizde Adana'ya özgü yemeklerin yanı sıra uluslararası mutfaklardan seçilmiş menü servis ediliyor" dediler.

-ESKİ ADANA EVLERİ-
Akdeniz bölgesinin özel karakteri ile Türk evi plan tiplerinde görülen genel karakteristik yapının bütünleştiği eski Adana evleri, geniş saçakları, çıkmalı cepheleri, cumbaları, dikdörtgen pencereleri, panjurlu ve kemerli kapıları ile dikkati çekiyor.
AA


Geri Dön