23 / 04 / 2024

Bozcaada imar planı için 31 bin 971 imza toplandı!

Bozcaada imar planı için 31 bin 971 imza toplandı!

Bozcaada imar planı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediye'nin çalışması beklenirken internette de imza kampanyası başlatıldı. Başlatılan kampanya ile 31 bin 971 destekçiye ulaşıldı.



Geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Bozcaada’nın neredeyse yüzde 90’ınında yapılaşmayı öngördüğü için ada halkı tarafından iptali için dava açılan imar planı Eylül ayında yenilenmişti.  Yeni imar planı ile ada 2'ye bölünmüş ve referandum teklif edilmişti.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de konu ile ilgili; Vatandaş orada bina yapılmasını istemiyormuş, o zaman ona göre yapsın. Orada oturan sakinlere oylatsın. ‘Biz burada hiç kimsenin yeni bina, yeni inşaat yapmasını istemiyoruz. Planımızı buna göre yaptık. Referanduma sunuyoruz.’ Vatandaş da ‘evet’ der. Biz de onaylarız, sorun değil. Yani orada illa inşaat yapılmasını isteyen bir taraf değiliz. Belediye Başkanı madem ki orada hiç inşaat yapılmasın istiyor, planını böyle yapar, biz de itiraz etmeyiz, demişti. 


Bozcaada için internette başlatılan imza kampanyasında da 31 bin 971 destekçiye ulaşıldı. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ve Belediye'den yapılacak son çalışma bekleniyor. 


8 Eylül 2014’te askıya çıkan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı, Türkiye’nin en önemli doğal sit alanlarından biri olan Bozcada’nın tarım alanlarını bağ evi adı altında, ekolojik yapısı ile dikkat çeken Akvaryum Koyu’nu kentsel gelişim alanı ile turizm tesis bölgesi adı altında imara açıyor. Plana göre tarım alanlarında tarımsal alanların işlenebilmesi için tarımsal tesisler de yapılabilecek. Tarımsal tesis adı altında aslında imara açıldığını savunan şehir plancıları, 75 – 100 - 150 metrekarelik villaların yapılmasının önü açıldığını savunuyorlar.


İlk olarak 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/25 bin ölçekli nazım imar planı adanın yüzde 90’ının kapsayan tarımsal alanların ‘bağ evi ve tarımsal fabrika adı altında yapılaşmaya açmayı öngörülüyordu. 20 Ağustos’ta Çanakkale ve Balıkesir’in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırlanmış ve bu plan da dava konusu olan 1/25 bin ölçekli plan gibi adanın neredeyse yüzde 90’ının imara açmayı hedefleniyordu. Yeni 1/100 bin plan hazırlanınca da daha düşük ölçekli olan ve yargıda bulunan 1/25 bin ölçekli nazım planı otomatikman iptal oldu.


Bozcaada imar planı kampanyası:


İdris GÜLLÜCE, Çevre ve Şehircilik Bakanı 

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 

Bozcaada İlçesi 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planının durdurulması 


Bozcaada bir doğal ve kentsel sit, tarımsal niteliği korunacak alan olarak tescil edilmiştir. Son yıllarda uluslararası platformda da adını duyurarak dünyanın en güzel 4. adası ve Avrupa'nın en iyi adası ilan edilen Bozcaada'nın korunarak gelişmesi sağlanmalıdır. 


Ancak hazırlanan yeni 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planının bazı hükümleri koruma hedefi ile çelişmektedir. Yine genel hükümler içermesi gereken 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planında kişiye özel ayrıcalık sağlayan maddeler bulunmaktadır. Ayrıca yönetmeliğe göre Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projeleri hazırlanırken idare tarafından, plan yapılacak alanda ilgili meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin ilgili bölümleri yanında koruma alanı içinde yaşayan hane halkları ve faaliyet gösteren işyeri sahipleri ve etkilenen hemşehrilerin, plan oluşturulmadan önce ve sonra görüşlerinin alınması gerekirken, bu yapılmamıştır. 


1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı bu şekliyle onaylanırsa kıyıların yapılaşması, bağların turizme ve yapılaşmaya kurban edilmesi sonucunu getirecektir. Bu uzun vadede turizmin de göçmesine sebep olacaktır. 


Yukarıda belirtilen nedenlerle, Çanakkale İli Bozcaada İlçesi 2025 Yılı 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planının durdurulmasını ve özellikle de yapılanma koşullarının Bozcaada tabiat ve kültür varlıkları ve ada ölçeği gözönüne alınarak yeniden düzenlenmesini talep etmekteyim.


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön