25 / 04 / 2024

Bozcaada'da emlak fiyatları ikiye katlandı!

Bozcaada'da emlak fiyatları ikiye katlandı!

Birçok ünlü ismin ev ve arsa satın aldığı Bozcaada'da emlak fiyatları ikiye katlandı. Yoğun bir talep gören eski Rum evlerinin fiyatı 600 bin TL'yi buluyor. Arsaların dönümü ise 60 bin TL'ye kadar çıkıyor



Birçok ünlü ismin ev ve arsa satın aldığı Bozcaada'da emlak fiyatları ikiye katlandı. Yoğun bir talep gören eski Rum evlerinin fiyatı 600 bin TL'yi buluyor. Arsaların dönümü ise 60 bin TL'ye kadar çıkıyor. Tamamı üçüncü derece sit alanı olan Bozcaada'da, imar konusunda da birtakım kısıtlamalar var. Yeni imar planlarının ise eli kulağında.

Bakir koyları, kum plajları, berrak denizi, üzüm bağları, şarapları, tarihi Rum taş evleri, sörf tutkunları için ideal olan esintileriyle ünlü olan Bozcaada, bu özellikleri nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Türkbükü ve çeşme gibi tatil beldeleriyle yarışır hale gelen adayı, özellikle bu tatil beldelerinin kalabalığı, gürültü ve paürtısmdan uzaklaşıp huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler tercih ediyor. Bozcaada'nın tamamı Cumhuriyet Mahallesi ve Alaybey Mahallesi olarak ayrılmış durumda. Bunlardan adanın güney tarafına düşen Alaybey Mahallesi Türk, kuzeyi ise Rum mahallesi olarak geçiyor. Emlakçılar, özellikle Rum evlerine yoğun bir talep olduğunu belirtiyor. Meraklıları eski Rum evlerini satıp alıp tadilat yaptırıp oturuyorlar.

Rum mahallesinde evler oldukça küçük; genelde 50-60 metrekare oturumlu, bitişik nizamlı evler var. Talebin etkisiyle gayrimenkul fiyatları da hızla yükseliyor. En büyük yükseliş de doğal olarak Rum evlerinde yaşanıyor. Örneğin, tadilata ihtiyacı olan 50 metrekare büyüklükteki eski bir Rum evinin bedeli 150-200 bin TL'den aşağı değil. Restorasyonu yapılanların fiyatı ise daha yüksek; merkezde 199 metrekare bir evin 600 bin TL'ye satıldığı, hatta restorasyonu yapılan evler için 1 milyon TL bile isteyen olduğu belirtiliyor. Türk Mahallesi'nde ise 170 metrekare büyüklükte evler bulmak mümkün. Burada fiyatlar ise 150-200 bin TL civarında.

BAĞ EVLERİ DE REVAçTA

Eski Rum evleri daha çok adanın merkezinde yer alıyor. Villaların yanı sıra eski Türk ve Rum evlerinin oldu ¬ğu merkezde fazla arsa bulunmuyor. Olanlarsa 50-100 metrekare büyüklükte.

Örneğin, merkezde 100 metrekare bir arsanın fiyatı 170 bin TL'den başlıyor. Merkezde büyük ölçekte boş arsa bulmak olanaksız gibi. Olan ¬ların yanma ise yaklaşılamıyor.

Adanın merkezinin dışında bulunan bağ evlerine de yoğun bir ilgi var. Arsa alıp zevkine göre üzerine bağ evi yapan birçok kişi bulunuyor. Tabii bu durum arsa fiyatlarını da etkilemiş. Arsaların dönüm fiyatları bazı yerlerde ise 50 bin hatta 60 bin TL'ye kadar gidiyor.

BÜYÜK PARSELLER NEREDE

Pansiyon yapılan Bekçibayırı ve Tuzburnu'nda yüzde 7'lik imar izninin olduğu yerlerde arsa fiyatları ise 80-150 bin TL arasında değişiyor. Tuzburnu'nda yüzde 7'lik yerde arsa fiyatları 80-100 bin TL'yken, Bekçibayırı'nda 125-150 bin TL'ye kadar çıkıyor. Belediyenin imara açtığı yerde 270-370 metrekare arsaların fiyatı 75-100 bin TL düzeyinde.

Tuzburnu ve Beylik'te büyük parselli araziler var. İki kat inşaat ruhsatının olduğu bu bölgelerde girişi 75 metrekare, üstü de 75 metrekare olmak üzere en fazla 150 metrekare kullanım alanlı inşaat yapabiliyorsunuz. Burada 2 dönüm yerin fıyatı konumuna göre 70 bin TL'den başlayıp 120, hatta 150 bin TL'ye kadar çıkıyor. 3-4 dönüm olan yerin fiyatı da denize yakınlık, yol, elektrik ve su altyapısın olmasına göre 80 bin TL'den başlayıp 200-300 bin TL'ye kadar gidiyor.

YENİ İMAR PLANI BEKLENİYOR

Tamamı üçüncü dereceden Sit alanı olan Bozcaada'da, imar konusunda da birtakım kısıtlamalar var. Evler en fazla iki kadı. Adanın farklı yerlerinde farklı uygulamalar söz konusu. Örneğin adanın merkezinde imar izni yüzde 50. Burada 2 kat imar veriliyor evlere.

Adanın önemli bir kısmında, daha doğrusu bağ evleri yapılan tarımsal yerlerde yüzde 3'lük imar kısıtlaması var. Evler tek kadı.

Amerikan çeşmesi, çayır mevkii, Ova Mevkii, Eksi Kule, Habbele, Papazbahçe, Ayazma gibi yerler bu kategoride bulunuyor. Diyelim ki bu yerlerden herhangi birinde bir bağ evi yapacaksınız, imar izni yüzde 3 olduğu için en az bin 500 metrekare büyüklükte arsa almanız gerekiyor. Bu da 80 metrekareyle sınırlanmış durumda. Yani kaç metrekare yer alırsanız alın en fazla 80 metrekare yapabiliyorsunuz.

Adanın Tuzburnu mevkiinde yüzde 7'lik imar izin var. Merkeze 1,5 kilometre mesafedeki Hükümet Binası'nın olduğu alanda ise yüzde 60'lık imar izni var. Turizm tesisi olarak ayrılan Mezarlıküstü, Bekçibayırı mevkii gibi yerlerde ise yüzde 30 imar izni veriliyor. Otel yapmak için en az 2 bin metrekare arazi olması gerekiyor. Pansiyon yapmak için 2 kat müsaade var. 75 taban olmak üzere en fazla 150 metrekare kullanım alanı olması

ÜNLÜLERİN AKINI VAR

Bozcaada'da birbiriyle komşu, ünlü birçok isme rastlamak mümkün. Adayı ilk keşfeden isimlerden biri ünlü gazeteci Uğur Dündar. Üç yıl öncesine kadar her yaz ailesiyle, satın aldığı eski bir Rum evinde tatilini geçiren Dündar, adanın en eski ünlüleri arasında yer alıyor. 'Üç yıl öncesine kadar' diyoruz, çünkü Alaybey Mahallesi'nde, 40 metrekare otu ¬rumlu iki katlı eski bir Rum evi alan Dündar, bundan yaklaşık üç yıl önce evini satmıştı.

Dündar ve ailesinin oturduğu evin şimdiki sahibi ise 1990'lann sonunda yayın hayatına giren Kanal E'nin patronu olarak tanınan Hakan çizem. Alinur Velidedeoğlu'yla ortak olan çizem'in Kaliforniya'da televizyon websitesi reklamları ve online alışveriş   alanında faaliyet gösteren DFH şžirketler Grubu bulunuyor. Adanın en eski müdavimlerinden olan gazeteci, yazar, TV programcısı ve akademisyen Haluk. şžahin'in ise çayır mevkiinde bir bağ evi bulunuyor. Daha önce Bozcaada merkezde bir evi olan şžahin, burayı satarak bağ evi almış.

ATA DEMİRER'İN DE EVİ VAR

Bozcaada deyince akla gelen ünlülerden bir diğeri de komedyen-oyuncu Ata Demirer. Ünlü sanatçının adada bir bağ evi var. Demirer, bundan yaklaşık 6 yıl önce Kocamış Deresi'nde 40 bin TL'ye 4 dönüm arazi satın alıp üzerine tek katlı bir ev yapmış. Müzisyen Feridun Düzağaç da ismi Bozcada'yla özdeşleşen isimler arasında. Adada sadece yazın değil kışm da kalmayı tercih eden Düzağaç'ın Sulubahçe'de bir bağ evi bulunuyor. Oyuncu Sumru Yavrucuk da Bozcaada'yı seçen isimlerden. Bozcada merkezde 30 metrekare tabanlı iki katlı bir ev alan Yavrucuk, iki yıl önce ise yine merkezde 110 bin dolara aynı büyüklükte, denize yakın iki katlı bir ev almış.

Bozcaada'nın eskilerinden olan yönetmen Tuncay Yönder'in de adada evi ve arsası bulunuyor. Öğrendiğimize göre 15 yıl önce adanın Papazbahçe mevkinde 5 dönüm arsa ve içindeki 100 metrekare oturumlu bağ erini 70 bin TL'ye satın alan Yönder, şu aralar evini 500 bin TL'ye satılığa çıkarmış.  
Capital Mortgage/Okhan şžENTÜRK


Geri Dön