19 / 04 / 2024

Bozkır Barajı'ndan etkilenen ailelere yeni yerleşim alanı!

Bozkır Barajı'ndan etkilenen ailelere yeni yerleşim alanı!

Bozkır Barajı yapımından etkilenen ailelerin belirlenecek yeni yerleşim alanına nakilleri, hak sahiplikleri ve borçlandırılmalarına ilişkin usul ve esaslar hakkında karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.



Bozkır Barajı yapımından etkilenen ailelerin belirlenecek yeni yerleşim alanına nakilleri, hak sahiplikleri ve borçlandırılmalarına ilişkin usul ve esaslar hakkında karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.


Karar için tıklayın



Haber Anadolu Ajansı'ndan şu şekilde servis edildi


Konya'nın Hadim İlçesi Dedemli Mahallesi'ndeki Bozkır Barajı'nın yapımından etkilenen ailelerin yeni yerleşim alanlarına nakilleri, hak sahipliği ve borçlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.


Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Karara göre, baraj yapımından etkilenen aileler için yeni yerleşim yeri Konya'nın Meram ilçesi Çarıklar mevkisinde planlanıyor. 


Nakillere ilişkin iskan duyurusu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilecek bir tarihte duyurulacak. Hazırlanan tutanaklar 30 gün boyunca askıya çıkarılacak. Duyuru süresince veya askıdan inmeyi takip eden 60 günlük süre içerisinde iskan talep eden aileler, müracaatta bulunabilecek. Belirlenen süreler geçirildikten sonraki müracaatlar ise kabul edilmeyecek.


Kamulaştırma sahasında taşınmazı bulunanların devlet eliyle iskan edilebilmeleri için bin liralık peşinat bedelini Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün bütçesine gelir kaydedilmek üzere bildirilecek hesaba yatırmaları, kararın yayım tarihi itibarıyla mevcut yerleşim biriminde ikamet ettiklerini belgelemeleri gerekecek. Hak sahibi olamayan ailelere peşinat bedeli iade edilecek. 


1 Haziran 2012 tarihinde yapılan devlet eliyle iskan duyurusuna müracaat eden ve hak sahiplik şartlarını taşıdıkları tespit edilen ailelerin yeniden müracaat etmeleri gerekmeyecek. 


Devlet eliyle iskan kapsamında hak sahibi olanlar sadece konut ve iş yeri maliyetleri ile arazi ve arsa bedelleri için borçlandırılacak. İmar planı, alt yapı, sosyal donatılar ve kamuya ait binaların maliyeti ise borca yansıtılmayacak. Borçlandırma bedelleri ise borçlanmayı takip eden 60'ıncı ayda ilk taksidi alınmak üzere 15 yılda 15 eşit taksitle faizsiz olarak tahsil edilecek. 


Hak sahibi olarak belirlenen ancak yeni yerleşim yerinde planlanan alanda konut istemeyenler ise diğer hak sahipleri için yapılacak konut ve iş yeri talepleri alındıktan sonra fazla konut alanı bulunması halinde sadece konut arsası olarak borçlanabilecekler. Hak sahipliği taşıyan ailelerin bu yönde müracaatları halinde uygun miktar ve özellikte arsalar bir yıl geri ödemesiz 3 yıl ve 3 eşit taksitte faizsiz olarak ödenmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından satılacak. Aileler, satın aldıkları arsa üzerinde imar planı ve belirlenecek mimariye uygun konutlarını kendileri yaptırabilecekler.


AA


Geri Dön