19 / 03 / 2024

Brüt evin neti kaç olur?

Brüt evin neti kaç olur?

Brüt alan, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüm başına düşen miktarı kadar, o bağımsız bölüme ilave edilmesiyle oluşan alan oluyor. Peki, brüt evin neti kaç olur?



Brüt evin neti kaç olur?

Brüt alan, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüm başına düşen miktarı kadar, o bağımsız bölüme ilave edilmesiyle oluşan alan olarak tanımlanıyor.


Net alanı ise, konut içerisinde duvarların arasında kalan temiz alana deniyor. Bir diğer deyiş ile net alan; konut içerisinde duvarların arasında kalan süpürülebilir alanı ifade ediyor. Brüt evin neti kaç olur?


Konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir ve yürünebilir alan, net alan olurken; dairenin net kullanım alanına yukarıda belirtilen duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılmayan alanlar dahil edilmiyor.


Brüt evin net hesaplamasına ilişkin esaslar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde şu şekilde yer alıyor:


Brüt evin neti hesabı..

Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alandır. 


Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmez. 


Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez. Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunur.



Brüt ve net inşaat alanları nasıl hesaplanır?


Geri Dön