28 / 03 / 2024

Brüt metrekareye dahil alanlar neler?

Brüt metrekareye dahil alanlar neler?

Brüt alan, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanıyla ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alana deniyor. Peki, brüt metrekareye dahil alanlar neler?



Brüt metrekareye dahil alanlar neler?

Konutun tüm alanlarının toplamı ‘Brüt Metrekare’; konut içindeki ‘süpürülebilir alan’ ise ‘Net Metrekare’ ile ifade ediliyor.  Brüt alan, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanıyla ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alana deniyor.


Net alan ise,  bağımsız bölümün içerisinde, duvarlar hariç, bunların arasında kalan alana deniyor. Gayrimenkulün brüt alanı kesin olarak tespit edilemiyorsa, net alanın yüzde 15-25 fazlası brüt alan olarak kabul edilebiliyor. 


Yani, net alanı 100 metrekare olan bir apartman dairesinin beyan edilmesi gereken brüt alanı 115 -125 metrekare oluyor. 


Ortalama yüzde 25 fazla olarak hesaplanan brüt alan, hol, merpen boşluğunun yanı sıra, bilindiğinin aksine kapıcı ve kalorifer dairesi, sığınak, kömürlük ve çamaşırlık gibi ortak kullanım eklentilerini de kapsıyor. 


Evinizin net metrekaresini bulmak için, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekiyor. 


Evin tüm odalarının (mutfak, tuvalet, banyo vs. dahil) metrekaresini tek tek hesaplayıp, bulduğunuz değerleri birbiriyle toplayın. Tek bir odanın alanını bulmak için ise odanın (eğer oda dikdörtgen şeklindeyse) komşu iki duvarının metre cinsinden ölçün ve ölçtüğünüz değerleri birbiriyle çarpın. Böylece tüm odaları ölçtükten sonra sonuçları birbirleriyle toplayın ve evinizin net metrekaresini bulun.


Evin net alanı hesaplaması!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön