19 / 04 / 2024

BTM yalıtımda 6 fabrikaya ulaştı

BTM yalıtımda 6 fabrikaya ulaştı

Bitümlü Tecrit Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BTM) biri Almatı'da 5'i İzmir'de 6 fabrikalı bir grup olarak yola devam ediyor



Kemalpaşalı Lütfi Ürkmez'in Gar Palas Oteli'nde müdürlük yaparken girdiği `yalıtım işi' oğlu Levent Ürkmez'in girişimciliğiyle büyüdü ve biri Kazakistan'da 5'i İzmir'de olmak üzere 6 fabrikası olan bir yalıtım grubuna dönüştü. Grubun ayrıca bir de temizlik kâğıtları üreten tesisi var.

TÜRKİYE'nin yalıtım sektöründe önde gelen gruplarından biri haline dönüşen Bitümlü Tecrit Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BTM) biri Almatı'da 5'i İzmir'de 6 fabrikalı bir grup olarak yola devam ediyor. Polimer bitümlü su yalıtım ürünleri, PVC esaslı sentetik membranlar, çatı kaplama malzemeleri, bitüm esaslı yapı kimyasalları ve ısı yalıtım sistemleri üreten grubun yine İzmir'de kurulu temizlik kağıtları üreten bir tesisi bulunuyor. BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, 900 kişilik istihdamla, 2009'da 100 milyon dolar ciro yaptıklarını belirtiyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:
Otel müdürü yalıtımcı
"Yalıtım sektörüne 1958'de babam Lütfi Ürkmez başladı. O tarihlerde Gar Palas Oteli'nin müdürüydü. Bir Ermeni arkadaşı varmış ve kendisine `sana öyle bir iş öğreteceğim ki bana dua edeceksin' demiş. Arkadaşı babama katran ve zift malzemelerle birkaç formül öğretmiş. Babam da küçük bir atölye kurup başlamış. 1968'de ise yalıtım için kullanılan ziftli kağıt üretimi için bir de kağıt tesisi kurdu. Asfaltı Batman'dan getirtiyor İzmir'de üretim yapıyordu."
Fuar Sigarası sattım
Çocukken girişimciliği çalışarak öğrendiğini söyleyen Levent Ürkmez, şöyle konuşuyor: "Evimiz dik bir yokuşun başındaydı. 8 yaşındaydım ve ihtiyarların yokuşu çıkarken yorulup, bir kenarda nefeslendiğini görünce birkaç oturak alıp onlara dinlenme imkanı sağladım bu arada ayran da sattım. Yorulan teyze ve amcaların hem duasını hem parasını aldım. Ortaokulda da çizgi roman kiralayıp para kazandım.  İzmir  Fuarı zamanlarında fuar sigarasının çok revaçta olduğunu görünce, babamdan 22.5 lira alıp sigara ticareti yaptım. 11 yaşımda günde 2.5 lira kazanıyordum."
Baba işini büyütmek
Levent Ürkmez, 1973'te işletme fakültesini bitirip baba işinde iş başı yaptığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Babam 1971'de Halimağa Çarşısı'nda Levent İzolasyon diye bir dükkan açtı ve kendi ürünlerimizle birlikte bayiliğini aldığımız izolasyon ürünleri satmaya başladı. 1978'de Ankara'da mağaza açtık. Büyük müteahhitler oradaydı.  Ankara  suyun başıydı ve Dedeman'ın karşısındaydık. İşimizde süratli bir zıplama yaptık. 1985'te de İstanbul'da mağaza açtık."

Han Çadırı'na ısı yalıtımı

BTM'nin Almatı'da 10 milyon dolarlık yatırımla kurduğu Polpan KZ, Astana'da 150 bin metrekarelik alana kurulan Khan Shatyr (Han Çadırı) alışveriş ve yaşam merkezinin ısı yalıtımını üstlendi. Kış aylarında -45 dereceye kadar düşen sıcaklık nedeniyle Han Çadırı için ısı yalıtımı son derece önemli bir konu. Polpan KZ, 4 bin metrekaresi kapalı alanda yılda 60 bin metreküplük üretim yapıyor.

Bayi idim kızdırdılar fabrikayı aldım

LEVENT Ürkmez, cam elyaf üreticisi BTM'nin en büyük bayisi olarak çalışırken bu fabrikayı satın aldığını belirtiyor ve olayı şöyle özetliyor: "1986'da grubun müfettişleri inceleme yapmışlar ve çeklerimin, 1 ay 1 günde ödendiğini tespit etmişler. Bayilik anlaşmasında `ödeme gecikirse yüzde 6 kesilir, gün başına vade farkı alınır' deniliyor. Münakaşa yaşadık. `Bana bu fabrikayı aldıracaksınız' deyip kalktım. Bir süre sonra fabrika müdürü aradı ve `Bir laf etmişsin arkasında mısın' dedi. Bize hammadde tedarik eden Mustafa Oran ile fabrikayı aldık, Çayırova'dan İzmir'e taşıdık."

`Ege bayimiz ol' dediler fabrika kurdum

İZMİR'de 1986'da kurduğu tesisi geliştiren Levent Ürkmez, şöyle devam ediyor: "Avrupa'daki üretimi incelemek için 5 kişilik ekip gönderdik. 25 gün kaldılar ve 1988'de hiç yeni makine almadan, makinelerimizde değişiklikler yaparak polimer bazlı üretime geçtik ki o dönemde bu ürün ithal gelmeye başlanmıştı. Biz önünü kesip ihracata da başladık. Sonra mantolama ürünlerinin ithalatı başladı Ürünü satan kürsel üreticiyle işbirliğini denedik, tekliflerimizi reddetti. Bize `sizi Ege Bölgesi bayisi yapalım' dediler. Biz de 1 yıl sonra üretime başladık ve fiyatı yarıya indirdik. "
Sadi Özdemir/Hürriyet


Geri Dön