18 / 04 / 2024

Bu ay kiralar ne kadar artacak?

Bu ay kiralar ne kadar artacak?

Taşınmaz kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kiraya yapılacak zam hesaplamaları işyeri ve konutta farklılık gösteriyor. Peki, Mayıs ayı enflasyon oranlarına göre bu ay kiralar ne kadar artacak?



Bu ay kiralar ne kadar artacak?

Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kiraya yapılacak zam hesaplamaları işyeri ve konutta farklılık gösteriyor.


Konut kiralamalarında yapılacak artışta kanunen, ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu oluyor. Ancak işyerlerinde böyle bir zorunluluk bulunmuyor.


İşyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre kira bedeline artış yapılıyor.


Peki, Mayıs ayı enflasyon oranlarına göre bu ay kiralar ne kadar artacak?


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Nisan 2015

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Mesken kiralamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre konuttaki kiracıya en fazla yüzde 4,80 oranında zam yapılabilecek.


Enflasyon oranları Mayıs 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön