19 / 04 / 2024

Bu yıl emekli olanlar emlak vergisinden muaf mı?

 Bu yıl emekli olanlar emlak vergisinden muaf mı?

Emlak vergisinde geliri olmayan yalnız tek bir konutu olanlar için kanunda muafiyet uygulaması bulunuyor. Bu uygulamadan emekliler de yararlanabiliyor. Peki, bu yıl emekli olanlar emlak vergisinden muaf mı?



Bu yıl emekli olanlar emlak vergisinden muaf mı?

Emlak vergisi, tüm gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Bu vergiyi mal sahipleri her sene ödemek zorunda oluyor.


Ancak geliri olmayan yalnız tek bir konutu olanlar için kanunda muafiyet uygulaması bulunuyor. Kanunen gelir sahibi olmayan ve 200 metrekareden küçük olan tek mesken sahiplerinden; ev hanımları, gaziler, engelliler, şehit yakınları; dul ve yetimler, işsiz ve emekliler bu uygulamadan yararlanabiliyor.


Emlak vergisi muafiyeti için beyan gerekli oluyor. Aksi durumda otomatik olarak bu kimseler emlak vergisinden muaf tutulmuyor. Aksine vergi mükellefi olarak gözükebiliyor.


Muafiyet koşullarını taşıyan kimseler, belediyeye bir dilekçe ile müracaat edebiliyor. Belediyeden muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi 5 yıllık geriye dönük olarak iade edilebiliyor.


Peki, emekli maaşı olan tek mesken sahipleri vergiden nasıl muaf tutulur? Bu yıl emekli olanlar emlak vergisinden muaf mı?


Yıl içinde emekli olan kimselerin emlak vergisi nuafiyeti bir sonraki sene başlıyor. Buna göre 2016 yılında muaf olan kimseler 2017 yılı itibariyle vergiden muaf olabilecek.


Emeklinin emlak vergisi ödemelerinden muaf olabilmesi için yeni bir işte çalışmaması ve başka bir yerden gelirinin olmaması gerekiyor.


Tek meskenin yanında yazlık eve de sahip olan emekliler vergiden muaf tutulmuyor. Buna göre emekliler de başka gelirinin olmaması halinde vergiden muaf tutuluyor.


Emekli olunduktan sonra bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Koşullara uygun emekliler, başvurularının ardından vergi ödemelerinden muaf oluyor.


Ev hanımı emlak vergisi muafiyeti 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön