29 / 03 / 2024

Bu yıl inşaat sektörü yüzde 6 büyüyecek!

Bu yıl inşaat sektörü yüzde 6 büyüyecek!

Türkiye İMSAD'ın yılda dört kez çeyrek periyotlarda düzenlediği Gündem Buluşmaları'nın son toplantısında konuşan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, Türkiye ekonomisinin 2016 yılını yüzde 2,5, inşaat sektörünün ise, yüzde 6-7 arasında büyümeyle kapatacağını dile getirdi.



Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için açıkladığı teşvik paketlerine dikkat çeken Türlüye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, "2017 yılına umutla bakıyoruz. Üretmeye, yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi. 2017 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşan Hinginar, ''2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3-3,5, inşaat sektörünün ise yüzde 5-6 seviyelerinde büyüyeceğini öngörüyor. Afrika'daki fırsatları değerlendireceğiz'' diye konuştu.


Türkiye İMSAD Başkanı F. Fethi Hinginar yılın ille 9 ayında inşaat malzemesi sektörü ihracatının yüzde 12,2 düşerek 11,4 milyar dolara gerilediğine işaret ederek şunlan dile getirdi:

“Geçen yıl ihracatımız 17 milyar dolara gerilemişti ve bu yılı da yaklaşık aynı tutarla tamamlarız diye öngörüyorduk, fakat son veriler ışığından hareketle değerlendirecek olursak, ihracatımız bu yılın sonunda 15 milyar doların dahi altında kalacak gibi gözüküyor. Mevcut pazarlardaki gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerimizin başında inşaat ve inşaat malzemesi sektörlerimiz geliyor. Balan geçen yıla göre, bu yılın ilk 9 ayında yurtdışı müteahhitlik işlerinde tutar olarak yüzde 66,2, proje adedi olarak da yüzde 34,8 gerileme yaşanmış durumda. 2013'te 21 milyar doların üzerinde olan inşaat malzemesi ihracatımn aradan geçen üç yılın ardından bugün 15 milyar dolara gerilediğinden söz ediyoruz. Bu pazarların kaybedilmiş olması sektör olarak bizim başarısızlığımız değil, tamamen bu ülkelerde yaşanan savaşlann etkisi. Yeni pazarlara yönelik çalışmalarımız devam ediyor, ancak oralardan da tasa vadede büyük ölçekli geri dönüşler beklemiyoruz. Burada en sıcak pazar Afrika. Oradaki gelişmeleri dikkatli takip edip, fırsattan iyi değerlendirmeliyiz.”


2017'ye umutla bakıyoruz

Hinginar, inşaat malzemeleri sanayinin Türkiye'nin en güçlü sanayi kollamadan biri olduğunu belirterek, son dönemde yaşanan gerilemelere karşın, hâlâ Türkiye'nin en yüksek ihracat yapan ve ülke ekonomisine en çok katma değer sağlayan sektörü olduğu görüşünde. Hinginar'a göre inşaat sektörü büyüdükçe beraberinde ekonomiyi de büyütüyor. İnşaat malzemesi sanayicileri, 2017 yılına umutla bakıyor. Hükümetin son dönemde ekonomiyi canlandırmak için açıkladığı tedbirlerin ve teşvik paketlerinin önemli ve kıymetli olduğunu vurgulayan Hinginar "İnanıyorum ki, açıklanan bu tedbirler ve teşvik paketleri 2017 yılında ivedilikle hayata geçirilirse, ekonomimize olumlu yansımasını da göreceğiz" dedi. 



TOKİ Haber


Geri Dön