29 / 03 / 2024

Bu yol Karadeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayacak!

Bu yol Karadeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayacak!

Orha Düzgün, "Ordu sınırları içerisinde yer alan 94 kilometresinin 2014 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor'' dedi.





Projenin en zor ayağının Ordu sınırları içerisinden geçtiğini ifade eden Düzgün, ''Karadeniz Akdeniz Yolu Projesi, Ordu'yu Sivas ve Kayseri üzerinden Hatay ve İskendurun'a kadar bağlayacak uzun bir yol'' diye konuştu.


Söz konusu projenin asırlar önce planlandığını, ancak yaşanan olumsuz şartlar nedeniyle bir türlü hayata geçirilemediğini anlatan Düzgün, şunları kaydetti:


''Karadeniz'i İç Anadolu'ya, Doğu Anadolu'ya ve Akdeniz'e bağlayacak olan Karadeniz - Akdeniz Yolu Projesi fikri Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. 1880 yıllarda Sultan Abdulaziz iki bölgenin yani Karadeniz'in İçanadolu'ya, Akdeniz'e bağlanması konusunda bir talimatı olmuş. Bununla ilgili İkinci Sultan Abdulhamit Han döneminde de küçük bir çalışma başlatılmış. Ama bu çalışmadan sonra bir ilerleme sağlanamamış. Cumhuriyetin ilanından sonra yine 1929 yılında o dönemin Ordu Valisi Ali Kemal bey tarafından ise bu yolun çalışmasına yönelik ilk çalışmalar yapılmış. Daha sonra ülkenin ekonomik durumu nedeniyle çalışmalar yeniden durmuş ve bir ilerleme sağlanamamış. 1970 yıllarda konu tekrar gündeme geldiyse de projenin ilerlemesi konusunda her hangi bir çalışma gerçekleştirilmemiş ve uzun yıllardan bu yana hükümet programlarından çıkmış.''


-''Ordu sınırları içerisinde 22 tünel çalışması var''-


Projenin daha sonra 2000'li yıllarda yeniden gündeme geldiğini de söyleyen Düzgün, şöyle devam etti:


''Daha sonra 2000'li yıllarda yolun açılması yeniden gündeme gelmiş ve şu anda da hızlı bir şekilde bu çalışmalar devam ediyor. Bu yolun toplam uzunluğu 600 km'nin üzerinde. Ordu'yu Sivas ve Kayseri üzerinden Hatay ve İskenderun'a kadar bağlayacak uzun bir yol. Bu yolun en zor bölümleri Ordu ili sınırları içerisinde. Ordu sınırları içerisinde bu yolun 94 km'si olmakla beraber bu bölgedeki coğrafi koşulların sertliği nedeniyle bir çok tünel ve viyadük yapılması gerekiyor. Bizim 94 km'lik yol sınırı içerisinde yaklaşık 22 tane tünel çalışması var. Bunların büyük bir kısmı açıldı. 94 km'lik yolun ilk 13 km'si bölünmüş yol olarak geçtiğimiz yıl tamamlandı ve hizmete girdi. Yine aynı şekilde önce yıllarda yolun bazı bölümleri tamamlandı. Karayolları tarafından yolun tamamlanma çalışmaları hızla devam ediyor. Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz - Akdeniz Yolu Projesi'nin Ordu sınırları içerisinde yer alan 94 kilometresinin 2014 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor''


Vali Düzgün, projenin tamamının tamamlanmasını ise heyecanla beklediklerini sözlerine ekledi.


Zaman


Geri Dön