27 / 04 / 2024

Buca'daki 27.5 milyon liralık et entegre tesisi Et ve Balık Kurumu’nun oldu!

Buca'daki 27.5 milyon liralık et entegre tesisi Et ve Balık Kurumu’nun oldu!

Milli Emlak, 27.5 milyon TL değer biçtiği tesis ve arsayı Et ve Balık Kurumu’na verme kararı aldı. Ankara’da tesis için masaya oturan Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Et Balık Kurumu anlaşmaya vardı...



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır kendisine tahsis edilmesini istediği Buca Kaynaklar’da bulunan et entegre tesisi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Tansaş’ın Büyükşehir’e ait olduğu dönemde uzun yıllar kullanılan tesis 2013 yılında sözleşme bittiği gerekçesiyle Milli Emlak Müdürlüğü tarafından geri alınmıştı. Milli Emlak, 27.5 milyon TL değer biçtiği tesis ve arsayı Et ve Balık Kurumu’na verme kararı aldı.


Ankara’da tesis için masaya oturan Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Et Balık Kurumu anlaşmaya vardı. Milli Emlak’ın önümüzdeki günlerde başkentte yürütülen süreci İzmir’deki kurumlar üzerinden yerelleştirerek işi netleştireceği öğrenildi. Anlaşmaya göre Et Balık Kurumu, resmi yazı ile gerekçeleri sıralayıp tesisi ve içindeki her şeyi Milli Emlak’tan isteyecek. Ardından gerekli tahsis yapılacak.

 

KOCAOĞLU TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6 milyon TL vermeyi kabul ettiği tesis nedeniyle kurumlar arasında anlaşmazlık çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2013 Nisan ayında 15 yıl dolduğu için Tansaş'tan belediyeye geldi. Belediyeye 'Siz Tansaş'ı sattınız. Burası ticaret işletmesi olmuş. Burayı bize vereceksiniz' dediler. Tesisin kendimizin olduğunu belirtip, araziyi bize satmalarını önerdik. Burası için 6.5 milyon TL bedel belirledik. Tahtalı Barajı Havzası'nda olduğu için büyütme yapılamayan, yıkılınca bir şey inşaa edilemeyen bir arazidir. Arazi Milli Emlak'ın. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü büyük kentinin belediyesiyiz. Entegre tesisi işi bizim işimiz. Üst tesisler bizim. 6.5 milyon TL verelim, bu iş tatlıya bağlansın istedik. Ancak 27.5 milyon TL istediler. O araziye o tesise kimse bu parayı vermez. Veremez. Bu kadar etmez. Biz veremeyeceğimizi söyledik. 'Buyrun sizin olsun' dedik. Öyle bir fiyat koydular ki oradan dönmek de yok. Belediye'nin vermediği fiyatın altında satmak yok! Skandal olur. O tesis öyle çürüyor. Hayvan üreticileri, besiciler kesim yaptıracak yer bulamıyorlar“ demişti.

 

Geçtiğimiz hafta CHP  İzmir  İl Başkanlığı’nda İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş ile birlikte toplantı yapan İl Başkanı Ali Engin de, “Et Entegre Tesisi belediye tarafından İzmir’in vergileri ile yapıldı. Tesise İZSU arıtma da yaptı. Milli Emlak açıkçası 'ya alırsın ya da satmam' diyor. Buranın en fazla edeceği rakam 6.5 milyon liradır. Bu nedenle süreç tıkandı. Arazi için bilinçli olarak yüksek fiyat belirlendi. Zaten fiyat nedeniyle özel şirket de buraya ilgi göstermedi. İzmir, hayvancılıkta birinci sırada yer alıyor. Hayvancılığın üssü olan ve bu konuda istihdam yaratan kentte entegre tesisin kapatılması doğru değil" açıklamasında bulunmuştu.


Egede Son Söz 



Geri Dön