19 / 04 / 2024

Buca'daki Giraud ailesine ait arazi için verilen imar planı yargıdan döndü!

Buca'daki Giraud ailesine ait arazi için verilen imar planı yargıdan döndü!

Buca’da Giraud ailesine ait arazi için Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği konut alanı imarı yine yargıdan döndü. Davayı açan Avukat Mustafa Kemal Turan, “Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararlarını görmemezlikten geliyor” dedi



İzmir'in Buca ilçesinde İzmir'in köklü ailelerinden Giraudlar'a ait 200 dönüm ağaçlı arazi için  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen konut alanı imarı ikinci kez yargıdan döndü. Davayı açan Avukat Mustafa Kemal Turan, daha önce iptal edilen imar planını ikinci kez kabul eden belediyenin mahkeme kararlarını görmemezlikten geldiğini belirtti.


Plan 2008'de değişti


Koç Holding'in geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç'un ailesi Giraudlara ait Buca Hipodrom yakınlarındaki 200 dönümlük arsanın imar planı 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde değiştirildi. 1995 yılında Buca Belediyesi tarafından 'Doğal Karakteri Korunacak Alan' olarak belirlenen ve hara olarak kayıtlara geçen arsa, Nazım Plan'da da aynı şekilde değerlendirildi. Ancak Giraud Ailesi'nin itirazı üzerine 1/25 binlik planda değişiklik yapıldı ve söz konusu arazinin 'konut alanı' olarak düzenlenmesi kararlaştırıldı.


Ağaç dokuya sahip alan


Bu değişikliğe Pakize Cirit ve Ali Sezer isimli vatandaşlar itiraz ederek planların iptali için İzmir İdare Mahkemesi'nde dava açtı. 2008 yılında açılan ve 2012 yılında biten davada mahkeme, ağaç dokuya sahip alanı imara açan belediyenin dava konusu planlarını iptal etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu iptal kararı üzerine planlarda revizyon yaparak yeni planlar yaptı. Ancak yeni planların da eski plandan farksız olduğu iddia edildi ve planlar ikinci kez yargıya taşındı. Geçtiğimiz aylarda İzmir 3. İdare Mahkemesi, ikinci kez imar planı yapılan Giraud ailesine ait, ağaçlı dokuya sahip alanın imara açılmasının mümkün olmadığını belirterek, belediyenin revizyon yaptığı planları da iptal etti.


"İmar rantına devam"


Aynı alan üzerinde iki kez yapılan planların mahkeme kararıyla iptal edildiğini belirten davacıların Avukatı Mustafa Kemal Turan, bürosunda konuyla ilgili olarak bilgilendirme toplantısı düzenledi. Turan, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, 1104 konut imkanı yaratan bu alanı imarı açma inadı, mahkemenin kararını tanımamak ve imar rantına devam anlamına geliyor. Mahkeme, 'İkinci kez bu alanı imara açamazsın, revizyon da yapsan buradaki doğa dokuyu bozamazsın' dedi" açıklamasını yaptı.


CHP'li Bakan'a cevap


Avukat Turan, daha önce yaptığı basın açıklamasında iddialarını yalanlayan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'a da cevap verdi. CHP İzmir Millekvekili Avukat Murat Bakan'ın imar rantı alan şirketlerden aldığı vekaletnameyi delil olarak gösteren Avukat Mustafa Kemal Turan, "Bu vekaletnamenin olmadığını söyleyen Avukat Murat Bakan, bu vekaletnameyi aldığı şirketlerin imarla ilgili sorunları önüne geldiğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanı olarak planlarla ilgili oylamada oy kullandı. Buradan çıkarılacak sonuç, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde imarlık bir işiniz varsa, belediyenin imar ve hukuk komisyonu üyesi meclis üyesi avukatlara vekaletname verin' demek mi olmalı?" ifadelerini kullandı.


"Kocaoğlu'na tokat gibi cevap"


Yargı kararının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun birilerine çıkar sağlamak için yaptığı bu planlarda ikinci kez tokat gibi cevap aldığını ifade eden Avukat Turan, "Bu konuyla ilgili hiç bir davayı kazanamayan Başkan Kocaoğlu'nun davayı kazandık yönündeki beyanları da kendisi için utanç verici bir bilgi eksikliğidir" diye konuştu.



Yeni Asır


Haber Milliyet Ege'de şu şekilde yer aldı


İzmir 3. İdare Mahkemesi, Buca'da Giraud'lara ait içinde ağaçların bulunduğu 203 bin metrekarelik taşınmazın büyük kısmını, M. Kemal konut alanına dönüştüren Büyükşehir Belediye Meclisi onaylı imar plan değişikliğini iptal etti. 


Davacıların avukatı Mustafa Kemal Turan, 1104 daire yapılabilecek alanla ilgili kararla haksızlığın önlendiğini söyledi, İzmir'de 2008'de başlayan Buca'da Giraud Çiftliği adıyla bilinen araziyle ilgili plan değişikliğini yargı, ikinci kez durdurdu. Davacılar Pakize Cirit ve Ali Sezer'in avukatı Muştala Kemal Turan, Turan 2008'deki plan değişikliğinin açtıkları dava sonuca İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından 2010'da iptal edildiğini söyledi. Ancak, aynı planın 2014'te ikinci kez yapıldığını belirten Turan, yine dava açtıklarını ve İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin de 1/5000 ölçekli plan değişikliğini iptal ettiğini açıkladı. 


Milliyet Ege 


Geri Dön