19 / 04 / 2024

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü yarın açılıyor!

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü yarın açılıyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik:''Yunus Emre Enstitüsü'nün burada faaliyete başlamasıyla birlikte kültürel faaliyetteki diplomasimiz ete kemiğe bürünmüş olacak. Somut bir mekana kavuşacak. Buna fevkalade önem veriyoruz. Tarihi bir dönüm noktası olarak




Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ile Macaristan arasında ortak tarihi ilişkiler olduğunu belirterek,  ''Ama şimdi Yunus Emre Enstitüsü'nün burada faaliyete başlamasıyla birlikte kültürel faaliyetteki diplomasimiz ete kemiğe bürünmüş olacak. Somut bir mekana kavuşacak. Buna fevkalade önem veriyoruz. Tarihi bir dönüm noktası olarak görüyoruz'' dedi.


Çelik, Macaristan'ın başkenti Budapeşte Liszt Ferenc Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


En son Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Macaristan seyahetlerinde Gül Baba Türbesi ve benzer yerleri ziyaret ettiklerini belirten Çelik, yarın çok önemli bir açılış yapacaklarına dikkati çekti. Yunus Emre Enstitüsü'nün çok önem verdikleri bir kurum olduğunu ifade eden Çelik, enstitüyü Türkiye'nin kültürel ve kamu diplomasisinin omurgası olarak kabul ettiklerini söyledi.


Budapeşte'de yarın açılacak Yunus Emre Türk Kültür Merkezi için çok tarihi bir yerde güzel bir bina yapıldığını kaydeden Çelik, ''Dolayısıyla Macaristan'da zaten bir sürü ortak tarihi ilkişkimiz var. Ama şimdi Yunus Emre Enstitüsü'nün burada faaliyete başlamasıyla birlikte kültürel faaliyetteki diplomasimiz ete kemiğe bürünmüş olacak. Somut bir mekana kavuşacak. Buna fevkalade önem veriyoruz. Tarihi bir dönüm noktası olarak görüyoruz'' diye konuştu. 


Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog ile görüşmelerinin olacağını belirten Çelik, şunları kaydetti:


''Bahsettiğimiz Osmanlı döneminden kalma Gül Baba Türbesi, Estergom Kalesi ve tüm ortak mekanları göreceğiz. Yapılması gereken bir şey varsa onu süratla yaparız. Arkadaşlar kültür merkezi anlaşmasının hazır olduğunu söylediler. Her iki taraf son derece iyi niyetle bakıyor. Bu yüzden anlaşmaya gerek yok. Kültürel konularda onlar ne diyorsa yapalım, biz de ne diyorsak onlar yaparlar. Dolayısıyla önemli bir merkezimin açılışı için önemli bir ziyaret yapıyoruz. Bu bir başlangıç olacak.'' 


Çelik, daha sonra Yunus Emre Enstitüsü'nün onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.



AA


Geri Dön