29 / 03 / 2024

Bugünün villa trendi nasıl belirleniyor?

Bugünün villa trendi nasıl belirleniyor?

Emlakchi İstanbul Gayrimenkul Pazarlama'dan Bilge Özdemir, bugünün villa trendinin özelliklerini paylaştı. İşte Özdemir'in 'Villa'da trend "yeterli ve sürdürebilir" ölçek' başlığıyla villa alımları hakkında bilgilendiren haberi;



Villa'da trend "yeterli ve sürdürebilir" ölçek; Özal'lı yıllarla tanıştığımız villa trendi kabuk değiştiriyor. Zenginliğin ve statü atlamanın sembolü olan villa yaşamı hızla değişim gösteriyor.


Bu değişimde en önemli etkenler; orta gelir grubunda ki satın alım gücündeki ailece Yükseliş (örneğin; karı ve kocanın profesyonel yaşam içinde ki rol ve gelirleri villa yaşamını kredi destekleri ile zorlayabiliyor.)



1-Bölgesel merkezi noktalardaki daire değerlerinin yükselişi ( örneğin; Bakırköy - Yeşilköy sahil aksında satılacak bir daire ile villa alınabiliniyor),

2-Kentsel dönüşüm kapsamında arsa değer ölçüleri ( örneğin; Bahçelievler'de dönüşüm kapsamında eski bir dairenin arsa Payı getirisi bile villa alımı için yeterli olabiliyor)



Yıllar önce, malikane, konak olarak tanımladığımız villa trendlerinde gördüğümüz 500 m2 ile 1,500 m2 'ler unutulmaya ve kullanılmamaya yüz tuttu. İşletme maliyetlerinin yani aidat seviyelerinin Önem Kazandığı villa yaşamında; malikane ve konaklar gibi yüksek hacimli villalardan yeterli hacime sahip müstakil Villalara Yönelim başladı. Bunla birlikte arsa payları Önem Kazandı. Yıllar önce; müstakil yaşam için 2 dönümün üzerinde arsa payları tercih edilirdi. Bugün, müstakil yaşam döngüsünde Peysaj, Bakım, bahçivanlık ve bahçenin sulama maliyetleri hesaplanır oldu. Arsa Payı maliyetlerinden dolayı, bahçesi yeterli büyüklüğe sahip müstakil yaşam tercih edilmeye başlandı.


Yıllar önce; tercihler de 1. Sırada olan sosyal tesis büyüklükleri Kullanım ihtiyaç ve sıklığına göre şekillenmeye bu alanların maliklere maliyeti düşünülmeye başlandı.


Sıralı ve kent villa yaşam döngüsü rotasını çok iyi veya çok kötü komşuluk ve iç içe yaşam sıkıntısı ile " müstakil, fonksiyonel, işletme maliyeti düşük " villa trendine yöneltti... Villa satın alımlarında, bugün'den ziyade yarınlar daki ekonomik durum önem taşımaya başladı. Şöyle ki; profesyoneller; emeklilik süreçlerini, iş/güç sahipleri işlerinde olabilecek kötü senaryoları değerlendiriyorlar,


Şimdi, bugünün ve yarının modası; yeterli büyüklükte bahçeli  müstakil, net 200 - 300 m2 aralığında ki Villa'lar...


Geri Dön