25 / 04 / 2024

Bülent Arınç: 8 yılda 3 bin 500 vakıf eserini restore ettik!

Bülent Arınç: 8 yılda 3 bin 500 vakıf eserini restore ettik!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, son 8 yılda restore edilen vakıf eseri sayısının 3 bin  500 'ü bulduğunu, vakıf bilinci içinde eserleri gelecek nesillere taşımaya  çalıştıklarını söyledi



Arınç, Aydın programı kapsamında, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aydın Belediyesi ve İlim Yayma Cemiyeti tarafından restore edilen,İlim Yayma Cemiyeti  tarafından Bilgi ve Kültür Evi olarak kullanılacak Cihanoğlu Camisi Medresesi 'nin  açılış törenine katıldı.

Bakan Arınç, törende yaptığı konuşmada, son 8 yılda vakıflarla ilgili çok güzel gelişmeler yaşandığını belirterek, vakıf medeniyetinin çocukları  olduklarını, ecdadın çok sayıda cami, medrese, külliye, han ve kervansarayı miras  bıraktığını belirtti.

2008 'de yenilenen Vakıflar Kanunu ile cemaat vakıflarını da kendilerinin desteklediğini, Türkiye 'de 161 tane cemaat vakfı bulunduğunu, Türk uyruklu ama  farklı inanç mensupları ve etnik kökenlere ait vakıflar da bulunduğunu belirten  Arınç, bu vakıfların gayrimenkulleri içinde kiliseler, hastaneler ve okulların da  bulunduğunu anlattı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak sadece cami, külliye değil 5 adet kilisenin de restorasyonunu yaptıklarını ifade eden Arınç, farklılıkların  zenginlik olduğuna inandıklarını söyledi.

Geçmişten miras kalan vakıf eserleri içinde sahipsiz kalanlar, yıkılanlar, satılanlar, amacından farklı kullanılanlar olduğunu belirten Arınç,  'çok şükür son yıllarda, iftiharla söylüyorum, son 8 yılda restore edilen vakıf  eseri sayısı 3 bin 500 'dür. Ortalama yılda 350 adet vakıf eserini restore edip  yeniden hayata geçirdik' dedi.

İlim Yayma Cemiyeti 'nin 60 yıldan bu yana faaliyet gösterdiğini, yüzlerce yurdu olduğunu, binlerce öğrenciye eğitim hizmeti verdiğini ifade eden Bakan  Arınç, vakfın son olarak Sabahattin Zaim adına bir üniversite de kurduğunu  söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün eserleri sadece kendi bütçe kaynaklarıyla  restore etmediğini, yap-işlet-devret, restore et-kullan modeliyle gelir getirebilecek vakıfları ihale etiklerini belirten Arınç, buradan gelen gelirle  vakıf eserlerinin ihyası için çalıştıklarını anlattı. Vakıf eserlerinin kullanılarak korunabileceğini belirten Arınç, şöyle  konuştu:

'Vakıf, inancımıza ait bir kurumdur. Her vakfedilen eserin vakfiyesinde dua vardır, beddua vardır. Dua, vakıf amacına uygun olarak kullanılırsa, beddua  ise bundan sapılırsa. Geçmişte tüm yöneticiler vakıf eserlerine el sürerken  korkmuşlardır. Tabii istisnaları da yok değil. Camilerin bile satıldığı, çok  büyük medreselerin başka noktalara geldiği günler de yaşanmıştır. Ama çok şükür  bugün artık vakıf bilinci içindeyiz, onlara sahip çıkıyoruz, bizden sonraki  nesillere aktarmak için gayret sarf ediyoruz.'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç daha sonra Bilgi ve Kültür Evi 'ni inceledi.

AA


Geri Dön