18 / 04 / 2024

Bülent Aydın: Çelik yapı kentsel dönüşüm için önemli alternatif!

Bülent Aydın: Çelik yapı kentsel dönüşüm için önemli alternatif!

Çelik yapı üreticisi Steelife'ın Genel Müdürü Mimar Bülent Aydın, esnekliği ve hafifliği sayesinde depreme karşı güvenli bir yapı sistemi olan çelik yapının kentsel dönüşüm projeleri için de önemli bir alternatif olduğunu ifade etti.



Çelik yapı üreticisi Steelife'ın Genel Müdürü Mimar Bülent Aydın, esnekliği ve hafifliği sayesinde depreme karşı güvenli bir yapı sistemi olan çelik yapının kentsel dönüşüm projeleri için de önemli bir alternatif olduğunu ifade etti. Steelife Genel Müdürü Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara Depremi'nin yıl dönümünde deprem kuşağında yer alan Türkiye'de sağlam binalarda oturmanın ve kentsel dönüşümün önemine değindi. Steelife'm Türkiye'nin ilk hafif çelik sistemle üretilen binasını kurduğunu, depreme dayanıklı ve ekolojik yapılar ürettiğini aktaran Aydın, çelik yapının esnekliği ve hafifliği sayesinde depreme karşı güvenli bir yapı sistemi olduğunu kaydetti. Aydın, çelik sistemle üretilmiş binalarda yaşayanların deprem anında evlerinde kalmalarının çok daha güvenli olduğunu dile getirdi. 



Teknolojik altyapı ve yüksek standartlarla üretilen ve bir sanayi ürünü olan çelik binaların kuruldukları günkü dayanıklılığını ömürleri boyunca aynı değerde sürdürdüğünü aktaran Aydın, çeliğin ahşaptan 21 kata kadar, betonarmeden ise 10 kat daha esnek olduğuna dikkati çekti. Çelik yapıların çok hızlı inşa edildiğine işaret eden Aydın, bu sayede çelik yapının kentsel dönüşüm projeleri için de önemli bir alternatif olduğunu kaydetti. 

(Steelife, çelik Ekolojik Ev'i hayata geçirdi' Bülent Aydın, çelik yapı sisteminin konstrüksiyonunu oluşturan çeliğin yanı sıra kullanılan diğer malzemelerin de geri dönüşümlü olduğunu vurguladı. Çelik yapı sisteminin ayrıca yüksek ses ve ısı izolasyonlarına sahip olduğunu belirten Aydın, "Geri dönüşümlü malzemeden üretilen ve çevreci olmasıyla öne çıkan çelik yapı sistemi, sahip olduğu izolasyon değerleriyle klasik yapı sistemlerine göre çok daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor" ifadelerini kullandı. Steelife'm geçen yıl başında kendi enerjisini kendi üreten, minimum karbon salınımlı Ekolojik Ev'i hayata geçirdiğini anlatan Aydın, Ekolojik Ev'in sağladığı izolasyon değerleriyle enerji kayıplarını minimum seviyeye indirdiğinin bilgisini verdi. Aydın, Ekolojik Ev'in kendi enerjisini kendisi ürettiğini ve enerjiyi en verimli şekilde kullanarak enerji verimliliği esaslarını en üst düzeyde karşıladığını aktararak, "Enerjide dışa bağımlı ülkemizde, yükselen enerji fiyatları ve fosil enerji kaynaklarındaki azalma da göz önüne alındığında, bu tür binaların artması hem sağlığımız ve çevremiz hem de ülke ekonomimiz açısından çok önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.



Hürses 


Geri Dön