25 / 04 / 2024

Bulgaristan Hırvatistan ile ulaşım projelerini geliştirecek!

Bulgaristan Hırvatistan ile ulaşım projelerini geliştirecek!

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plenneliev, Hırvatistan 'ın başkenti Zagreb 'deki temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile bir araya geldi.



Şubat ayında cumhurbaşkanlığı görevine başlayan Kitaroviç'i ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olan Plevneliev, mevkidaşı tarafından askeri törenle karşılandı.


Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki cumhurbaşkanı, Bulgaristan ile Hırvatistan arasında "sorun olmadığı" mesajı verdi.


Plevneliev, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında yüzde 59 arttığına işaret ederek, aynı zamanda karşılıklı yatırımların da geliştiğini söyledi.


Diğer Balkan ülkelerinin AB üyesi olmasıyla tüm bu ülkelerde düzenin ve refahın sağlanacağını umduğunu belirten Plevneliev, "Ulaşım ve enerji alanlarında daha iyi bir bağlılık istiyoruz. Bölgede daha çok otoyol, hızlı tren ve doğal gaz hatları olması için ortaklaşa çalışacağız. Bölge, hepimizin ortak yurdu" ifadesini kullandı.


Plevneliev, Schengen'in siyasileştirilmesine izin verilmesinin hata olduğunu, Schengen'in siyasi bir proje olmadığını vurgulayarak, Schengen'e girmek için bekleyen Bulgaristan ve Romanya'nın teknik bakımdan AB üyesi bazı ülkelerden daha hazır olduğunu savundu.


Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç de özellikle ekonomi alanında Bulgaristan'ın geçiş döneminde yaşadığı benzer sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, bu anlamda, Bulgaristan'ın sahip olduğu tecrübelerin kendileri için önemli olduğunu söyledi.


Bu arada, görüşmede iki ülke arasındaki ticaret hacmini ve turist sayısını arttırmak amacıyla Zagreb-Sofya arasında doğrudan uçak seferlerinin başlatılması konusunun ele alındığı bildirildi.


Plevneliev, Zagreb'deki temasları kapsamında ayrıca, Meclis Başkanı Yosip Leko ve Başbakan Zoran Milanoviç ile görüştü.


AA


Geri Dön