20 / 04 / 2024

Burdur-Antalya demiryolu projesine 22 başvuru!

Burdur-Antalya demiryolu projesine 22 başvuru!

Burdur'daki demiryolu ağının, Antalya Körfezi'ne ulaştırılması için ilk adım atıldı. TCDD Burdur -Antalya Demiryolu Projesi Etüt, proje, mühendislik ihalesine 22 firma ön seçim müracaatı yaptı.



Son yıllarda hızlı tren çalışmalarının hız kazandığı demiryolu ulaşımında, 1935'lerde Burdur'a kadar getirilip bırakılan demiryolu ağının, Antalya Körfezi'ne ulaştırılması için ilk adım atıldı. TCDD Burdur-Antalya Demiryolu Projesi Etüt, proje, mühendislik ihalesine 22 firma ön seçim müracaatı yaptı.


Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan, "Burdur-Antalya Demiryolu (Altyapı, Üstyapı, Elektromekanik) Etüt, Proje, Mühendislik ve Danışmanlık" ihalesinde ön müracaatlar toplandı. 22 firma rüya projeye talip oldu. Konuyla ilgili yetkililerden alınan bilgiye toplam uzunluğu 142 kilometre olan proje 600 günde tamamlanarak idareye teslim edilecek. 


Ön müracaat başvuruları


İhale öncesi ön seçim müracaatına, Erbil Proje, Emay Mühendislik, Erka-As-Koba, Mescioğlu Mühendislik, Altınok Müşavirlik, Dolsar Mühendislik, Net Engineering Botek Mühendislik, Sweco Rail, Optim Obermeyer, Temta-Evin-KPM, Su-YapıKMG Proje Proyapı Mühendislik, MegaProtek Proje, Temat-İnpro-Geogis, Temelsu Müh, Transtech- Metroplan-Atac, Tekfen Mühendislik, Yüksel Proje, Tümaş Türk Mühendislik, Yüksel Domaniç ve UBM A.Ş. firmaları başvurdu. 


Neler yapılacak?


İhalenin sonuçlanmasıyla birlikte firma, hızlı tren proje kriterlerine göre köprü ve menfez projeleri uygulama projesi olmak üzere kesin projelerin ve yapım ihalesine yönelik dokümanları hazırlayacak. İlgili kurum ve kuruluşlar nezdinde (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, TCK Genel Müdürlüğü, vd.) ulaştırma master planlarından, stratejik planlamalara ve imar planlarına değin gerekli her türlü araştırma ve çalışma yapılacak. 


Ekonomik yönden uygun güzergah seçilecek


Yürütülen ve tasarlanan her ölçekteki (uluslararası, ulusal, kentsel vd.) projeler ve yatırım programları çerçevesinde her türlü veri toplama ve etüt çalışmaları da yapılacak. 

Elde edilen veriler ışığında proje başlangıç ve varış noktaları ile koridor tespitine yönelik rapor hazırlanacak. Harita ve topoğrafik, Jeolojik-Jeoteknik, hidrolik-hidrolojik veriler toplanacak. 

İdarenin talebi doğrultusunda teknik ve ekonomik yönden uygun güzergah seçilecek. 


Proje ve raporlar hazırlanacak


Belirlenen güzergahın ÇED raporu hazırlanacak. Güzergaha uygun olarak mevcut sanat yapılarının rehabilitasyonunu ve ihtiyaç duyulan yeni yapılması planlanan sanat yapılarının projelendirilmesi ile ilgili etüt-projemühendislik hizmetleri yapılacak. Hattın kamulaştırma planları hazırlanacak. Projenin, idarenin talimatları doğrultusunda kısımlara bölünerek metraj, keşif ve yapım ihale dosyaları da firma hazırlayacak. 

Belirlenen güzergaha uygun olarak mevcut sanat yapılarının rehabilitasyonunu ve ihtiyaç duyulan yeni yapılması planlanan sanat yapılarına ait uygulama projelerinde ihtiyaç duyulan elektromekanik, statik ve mimari tüm projeleri, fizibilite raporları yapılacak. 


Umut Özen / Antalya İleri



 




Geri Dön