19 / 04 / 2024

Burdur'un kentsel sorunları çözülüyor!

Burdur'un kentsel sorunları çözülüyor!

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Burdur’a yön veren kurum ve sivil toplum örgütü başkanlarının ve temsilcilerinin katılımıyla sorun ve çözümlere yönelik istişare toplantısı düzenlendi.



Burdur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Burdur’a yön veren kurum ve sivil toplum örgütü başkanlarının ve temsilcilerinin katılımıyla sorun ve çözümlere yönelik istişare toplantısı düzenlendi.


Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı  (BUTSO) tarafından sivil toplum kuruluşları meslek odaları başkan ve temsilcilerinin katılımı ile Burdur’un önemli konularına yönelik çözüm ve önerilerin görüşüldüğü istişare toplantısı düzenlendi.  BUTSO Toplantı Salonu’nda yaklaşık beş saat süren toplantının pan üyeliklerinde  Adalet ve Kalkınma Partisi Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Feyzi Oktay, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, Burdur Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Recep Kalkan, Köy-Koop  Genel Başkanı Yakup Yıldız yer aldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan ve toplantıyı yöneten Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik; “Bundan yaklaşık 15 gün önce yerel basında bir haber yapmıştık. Malumunuz Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik bizim açıklamamızdan bir iki gün önce askeri birliklerle ilgili bir açıklaması olmuştu. Yaklaşık 800 asker ve 2 bin 500 ila 5 bin er sıfatında askeri birliğin Burdur’a geleceği noktasında bu haberden yola çıkarak Üniversite ile ilgilide bir çalışma yapmıştık. Geçen yıl ne kadar mezun verdik, bu yıl merkezde ne kadar yeni kaydımız oldu? Bu konu ile de bir çalışma yapmıştık. Bu rakamları da basınla kamuoyu ile paylaşma fırsatı bulduk. Tabii bu haberin ardından böyle bir toplantıyı yapalım ki, bu gelişmeler neticesinde önceden yapmış olduğumuz bir takım hataları, yani bedelli askerlik döneminde yapmış olduğumuz hataları, ve halen daha üniversite öğrencilerimize karşı halen daha esnaf ve sanatkarımıza karşı yapılan o küçük, minimize de olsa bu hatalar, hataları sıfırlamak için, denetleyecek bir mekanizma, çözüm önerilerini konuşmak için bir araya geldik” dedi.


BAŞKAN KEYİK FETÖ’YÜ VE KATKI SAĞLAYANLARI LANETLEDİ

Türkiye ve Burdur ekonomisi üzerinde kısa bir konuşma yapan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; “Biliyorsunuz 2015’in ilk çeyreğinde başlayan ekonomik daralmanın içerinden ir türlü çıkamadık. 2015’in başında başlayan bu darlık, dedik ki Haziran 2015 seçimlerinden sonra inşallah çıkacak yeni hükümetle önümüzü görürüz. Ve çalışmalarımıza devam ederiz noktasında bir beklenti içerisine girdik. Ama Haziran seçimleri beklediğimiz gibi olmadı. Koalisyon kurulamadı, umutlarımızı Kasım seçimlerine bıraktık. Bu arada 2015 Temmuz da birilerinin aniden düğmeye basması ile güneydoğuda sürmekte olan terörle mücadele savaş haline getirildi. Halen daha devem ediyor ama televizyonlarda seyrediyoruz. Diyarbakır’da, Şırnak’ta o kazılan temellerin altında terör avcılığı yapıldı. Tabiri caizse savaş sürdü, arkasından Kasım seçimleri yapıldı. İstikrarlı bir hükümet çıktı ama bundan sonra ekonomik olarak önümüzü görür, yolumuza devam ederiz derken, 15 Temmuz ‘da bir kalkışma ile karşılaştık. Kâbus dolu bir geceyi hep birlikte yaşadık. Bize bu kabusu yaşatan FETÖ’yü huzurlarınızda tekrar lanetliyorum. Bu sıcak ülkeyi kendi insanlarına Türkiye Cumhuriyetine kayıtlı insanları bu hale getiren, bu örgüte şemsiye tutan, içerde ve dışarıda katkı sağlayan ne kadar unsurlar varsa hepsini hepinizin huzuruna lanetliyorum” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN KEYİK, SORUNLARA YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNDU


İstişare Toplantısının, Burdur’un önemli konularını görüşmek, sanayici, tüccar ve esnaflara yön vermek olduğu dile getiren Başkan Keyik; “Konu başlıklarını bir başka yere çekmeyelim. Burdur’un tüccarını, esnafına nasıl iyi bir yönde yön veririz bunları tartışmak için burada toplandık” sözlerine yer verdi.  Burdur esnafının yaşadığı sorunları, ortak bir komisyon kurularak tek tek ziyaret ederek, görüşülebileceğini dile getiren Başkan Keyik, “İkincisi ortak bir komisyon kurarak o komisyonla birlikte çarşı esnafını dolaşıp, bu tür sıkıntıları giderme yolunu seçebiliriz.  Hizmet sektöründeki işletmeleri otelcilik ve turizm mesleki lisesi aracılığı ile uygulamalı eğitim toplantıları yapabiliriz. Ziyaretlerde esnafı bir araya getirmek sureti ile eğitim programlarını çeşitlendirebiliriz. Müşteri ilişkilerine ilişkin bir kitapçık bastırmak sureti ile yani içerisinde neler yapmaları gerektiğini anlatan bir kitapçık bastırabiliriz. Biliyorsunuz odalarımız fiyat tarifelerini otellere, restoranlara, kafelere fiyat tarifeleri veriyoruz. Ama bazı esnaflarımız bu fiyat tarifelerinin üzerine çıkarak ticari faaliyetlere isteyerek veya istemeyerek zarar veriyor. Vermiş olduğumuz fiyat tarifelerini internet sitelerinde de yayınlayarak, örneğin bir müşteri lokantada yediği yemeğin oturduğu yerden BUTSO veya Esnaf Odaları’nın internet sayfasına girerek fiyatının ne olduğunu görebilecek bir sistemi de geliştirebiliriz. Dolayısı tüketici haklarını korumak ve biliyorsunuz bedelli askerlikle ilgili hakikaten olmayan Burdur da yaşanmayan olumsuzlukları bile önceki beyin altı anlatımlarla berberde tıraş olma, Adam 10 sene evvel tıraş olmuş seni fiyat noktasında çok para alırlar, efendim askeride tıraş ol. Efendim fotoğraf çekilme askeriye çekil, sunu yapma, bunu yapma adam 10 yıl önce gelmesine rağmen. 10 yıl sonra Burdur’a gelen insana aynı standartlar devam ediyormuş gibi bilinç altı yükleme ile gönderiyordu. Dolayısı ile olumsuz bir bakış açısına sahip olunuyordu.  Benzeri yaşanan ufak tefek olaylarda bunları tetikliyor ve herkes aynı olaylarla karşı karşıya kalmış gibi anlaşılıyordu. Bunlara tekrar bu önümüzdeki süreçte meyil vermemek adına biz çözüm önerilerimizi oda olarak söyledik ama bunları tartışmaya açalım. Farklı görüşler olabilir. Farklı değerlendirmeler olabilir” şeklinde konuştu.


“GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMALIYIZ”

Burdur’un sorunlarına yönelik düşüncelerini aktaran Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu toplantının açılış konuşmasında geçmişten ders çıkararak hareket edilmesi gerektiğini işaret etti. Belediye Başkan Yardımcısı Duygulu, “1980’lerin hemen başında bedelli askerlik başladığında Burdur gerekli avantajını nasıl kullanması gerekiyorsa kullanamadı. Veya ortaya çıkan sonuçlar itibari ile değerlendirmelerini niye yapamadıysa bu gün bunlardan ders çıkararak hareket ediyor olmamız bence çok önemli. Burada temel amaç kentte hizmet kalitesini yükseltmek ve hizmet v erme kapasitesini de yükseltmek. Diyelim ki askeri birlik 2 alayla birlikte donatılacak, 400 ya da 800 askeri personel yerleşecek, idari personel gelecekse, bunlarla birlikte bir barınma sorunu gündeme gelecekse bu konuda adım atmak tabii ki sorumluluk. Ben bunu ortak sorumluluk olarak da değerlendirmek istiyorum” diye konuştu.


‘TOKİ İLE İŞBİRLİĞİ DEVAM EDİYOR’


Öğrencilerin barınma sorunlarına da değinen Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, “Bir başka konu öğrenci potansiyelinin giderek artması yeni öğrencilerin giriş yapıyor olması, ciddi barınma sorunlarının ortaya çıkacak olması, bu sorunların karşılanmış olması birlikte işbirliği içerisinde neler yapabiliriz onu ortaya koymak gerekiyor. Burdur da 31 bin civarında bir konutumuz var bu konutların yaklaşık ya boş ya da ikinci konut olarak kullanılıyor. Bunun dışında niteliksiz konutların yerine yapılacak kentsel dönüşüm yada yenileme projeleri kapsamında başta Devrem evleri ve Necati bey mahallesi başta olmak üzere en az 2 bin yeni konutun üretilmesi şu anda gündemde. Potansiyeli geliştirebilme şansımız olur ise  TOKİ  il işbirliğini devam ettirip belki ileride Çevre ve Şehircilik Bakanlığını da yanımıza alarak bu potansiyeli diğer alanlarda kullanmak istiyoruz. Biz başka  konumuz özellikle öğrenci istihdamı ile ilgili Apart yada yurt başlığında barınabilecekleri  bin 200 ya da  bin 500 öğrenciyi istihdam edecek yurtların pansiyonların yapılması gerekiyor. Bununla ilgili alan çalışmamızı yapmış durumdayız. Plana aldık. Bu ayki mecliste bu konu görüşülecek. Yani biz artık öğrencimizin ikamet edecek proje için ilk adımı meclis kararımızla atmış olacağız. Amacımız bunu TOKİ ile yapmak. Değilse bunu biz doğrudan kendimizde yapabiliyoruz. Ve yapmayı da düşünüyoruz” dedi.


“YÜKSEK FİYATLAR İÇİN TEDBİR ALINMALI”


Konut ve daire fiyatlarının yüksek kira bedelleri hakkında da görüşlerini bildiren Başkan Yardımcısı Duygulu, “Konut ve daire fiyatlarının yüksek olması nedeni ile bu artan talebin bir ranta dönüştürülmesi yada bunlar üzerinde spekülasyon yapılması gibi bir girişim var ki bu girişimin tamamen karşısındayız. Bu noktada bizim yapacağımız tek şey şudur; belediye olarak bir çağrıda bulunup, Burdur’daki kiraların özellikle apartlardan başlayarak fiyat artışlarını aşağıya düşürecek tedbirleri alınması. Bu konuda belediye başkanımız çağrı yapmaya hazır” diye konuştu.


“GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI”


Otel ve konaklama sorununun halen gündemde olduğunu da işaret eden  Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, “Burdur Belediyesi olarak gerekli adımları atıyoruz. Helen ÇED raporunu almak üzere olduğumuz Susamlık ile ilgili otel projemiz var gündem de. Ama bunlar yeterli değil. Bu hizmet kalitesini yükseltecek barınma ve geçici barınma alanlarını artıracak diğer alternatiflerin mutlaka artırılması gerekiyor. Bu konuda girişimcilerin taleplerine açığız. Gerekli adımlar atılmalı” görüşlerine yer verdi.


“EN FAZLA ŞİKAYET KİRA BEDELİ ÜZERİNDE”


Kira bedelli konusunda yoğun şikayetler aldıklarını ifade eden Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan, “Bizim en fazla sıkıştığımız veya şikayet aldığımı konular kira bedelleri üzerinde. Burdur’da afaki kiralar var. Bu kiralar hem konut alanında hem de dükkan bazında var. Dolayısı ile bunların bir standarda bağlanması gibi çarenin ortaya konulmasında fayda görüyorum. Burada esnaf biraz kayrılmalı, biraz desteklenmeli. Bu destekler nasıl olacak? Dükkan kiralarının neden yüksek olduğunu da bir araştırmak lazım. Gazi Caddesi’nde bir hayli bankalar var. Bu bankalar yan yana karşı karşıya, bu bankalar fiyatları çok yükseltiyor. Belediyelerin bu ruhsatları verirken biraz mesafeleri dikkate alarak bazı tedbirleri almasında ban fayda görüyorum. Diğer bir konu esnaf çeşitlendirmesi, mesela sadece gazi caddesi telefoncu oldu. 100’er bin lira, 80 bin lira bugünlerde hava paraları veriliyor. Bu paralarla dükkanlar devrediliyor. Bu 80- 100 bin liralık dükkanlar tabii ki diğer esnafa da zarar veriyor. Kiralar yükseliyor. Esnaflık yapacak kişiler bu sefer Gazi caddesinde iş yeri bulamıyor. Bir sürü köfteci bir sürü telefoncu, bunlara benzer arada bankalar var. Dolayısı ile kira bedellerinin mutlaka değerlendirilmesi, bir de mesafelerin ayarlanması lazım. Yan yana, karşı karşıya banka böyle bir şey olmaması gerekir. En azından 300-500 metre bu ruhsatların değerlendirilmesinden yanayım. Bu konuda da sanırım belediyeye iş düşüyor.  Hasan bey sizde bunu götürürseniz memnun oluruz. Öğrenciler geliyor konut, pansiyon sıkıntısı, yurt sıkıntısı hat safhada. Şimdi burada da menfaatcilik ön safa çıktı. Dolayısı ile her kes fırsatçılık yapıyor. Fazla fahiş fiyatla ortaya çıkıyor. Bunların iyi bir denetimin Maliye tarafından yapılması uygun olacağı kanaatindeyim. Bütün bunlar şikayet maksadı ile söyleme söylene bu günlere geldi. Artık bu şikayetlerin bitmesi, yeni yeni tedbirlerin alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.


“YOL TİCARETİ ARTIRILMALI”


Burdur’da en büyük eksikliklerden bir tanesinin yol ticareti olduğunu savunan BESOB Başkanı Recep Kalkan, “Yollarımızda ticaret çok az, Yassıgüme Köyü’ndeki pazarcılar bizim çarşımızdaki dükkanlardan çok daha iyi ciro yapıyor. Neden çünkü onlar işi oturtmuşlar. Yerli, organik ürünler diye fevkalade işler yapıyorlar. Ama şehrin çevresinde bizim bir tane çeşmemiz yok maşallah. Yoldan geçen kişilerin eğlenebileceği, kahvaltı yapabileceği, şöyle hafif bir mola vereceği hiçbir yer yok. Böyle yerlerinde hazırlanmasından yanayım” ifadesini kullandı.


“MAKÜ İLE KENT ARASI İMARA AÇILMALI”


Necati Bey Mahallesi’nden Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi arasında imar olmadığına dikkat çeken Başkan Kalkan, “Eğer üniversiteyi şehirle birleştireceksek. Mutlaka buranın imara açılması lazım, imara açılmadığı sürece bu kopukluk devem edecektir. İmara açılmalı en güzel şekilde değerlendirilmeli. Çine ovasındaki mücavir alan sıkıntısı, yol boyunca bir ticari alan oluşmasında fayda var. Buradan geçenler İnsuyu Mağarasına uğrayamıyor. Bunu değerlendiremiyoruz. Birlik olarak biz üzerimize düşen görevi yapıyoruz” dedi.


 “DEMİRYOLU, ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NE TAŞINMALI’

Burdur Garı’nın, organize Sanayi Bölgesi’ne taşınması gerektiğini savunan Burdur Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Durmuş Ceylan, Burdur Garı’nın, Burdur 1. OSB’ye taşınarak, araç trafiğini rahatlatacak yeni alternatif caddenin oluşmalıdır” dedi.


‘YETER Kİ ÖĞRENCİ GELSİN, BİZ HAZIRIZ’

Burdur’daki öğrenci varlığının önemini işaret eden Burdur Aşçı ve Kebapçılar Odası Başkanı Birol Kaval, “Yeter ki öğrenci gelsin, ekonomiye hayat versin. Biz her türlü  hizmete hazırız” ifadelerini kullandı. 

‘FİYATLAR ÇOK UCUZ’

Burdur’daki berberin çok ucuz fiyatlara hizmet verdiğini de dile getiren Burdur Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Soy; “Burdur’daki berber fiyatları, Antalya’daki dördüncü sınıf hizmet fiyatlarındadır. Berber esnafımızın geçimini de düşünmeliyiz” dedi. 

‘BURDUR ÇOK UCUZ’


Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir; “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin öğrencilerin durmadan para harcamasına yönelik çalışmalar var ben buna karşıyım. Bizde başka illerde çocuk okutuyoruz. Kente güzel bir şeyler yapıldıysa öğrenciler zaten orayı bulacaktır. Özellikle kampüs olayının çok büyük önem arz ettiği biliyorum. Şehirde bir okul, kampüste bir okul öğrenciyi de sıkmamak lazım. Bizde bir babayız şu an bizde çocuk okutuyoruz. Zorlukları çekiyoruz. Apart  ve yurtlar konusunda fiyatların çok ucuz olduğunu düşünüyorum. İstanbul’a çocuğumuzu götürdük çok afaki rakamlar. Bu konuda Burdur’daki işletmecilere çok çok teşekkür ediyorum” dedi.  Başkan Demir, MAKÜ istiklal Yerleşkesi’ne inşa edilmesinde emeeği geçenlere teşekkür etti.


‘BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR’


Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Burdur’un gelişmesi, kalkınması için birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurdu yaptı.  Başkan Tuncel, konuşmacılar arasında en vurgulu sözlere yer vererek, katılımcıların takdirini topladı.


‘ÇÖZÜM KONUSUNDA BİRAZ YETERSİZ KALIYORUZ’


 


Toplantıda tüm sivil toplum örgütü temsilcilerinin sorunlarını dinleyen Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, toplantının son konuşmasını gerçekleştirdi. Sorunların çözümü konusunda yetersiz kalındığını ifade eden Milletvekili Özçelik, “Vatandaşın ifade ettiklerini dillendiriyoruz, eksikliğimiz de ifade edildi. Çözüm noktasına taşıma somutlaştırma biraz yetersiz kalıyoruz, yani tamamen yetersiz demek çok doğru değil” dedi.


‘GÜÇ BİRLİĞİ YAPAMIYORUZ’


Uzun süredir siyasette olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Milletvekili Özçelik; “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin kurulması, Burdur’a doğalgaz getirilmesi, TOKİ konutları mesafe almışız arkadaşlar öyle değil. Türkiye mesafe alıyor, bizde alıyoruz. Birçok alanda böyle, şehrimizin kendi dinamikleri ile hareket edecek alanlarda bizim yetersizliklerimiz var. Ve birde güç birliği yaparak olayların üzerine gidememek gibi bir sıkıntımız var” diye konuştu.


‘OSB NİN KARŞISINA, YOL TESİSİ HAZIR’


Burdur Organize Sanayi Bölgesi’nin karşısındaki arazinin yol tesisi için hazır olduğunu söyleyen Özçelik, “Eğer bir şeyin eksik olduğunu tespit etmişsek gelin Ticaret ve Sanayi Odası, Borsa Başkanları şu anki buradaki başkanlarımız orada Selçuklu mimarisi ile bir tesisi yapalım… Bir araya gelerek biz bu tesisi yapalım. Esnafı orada bir gösterelim… Bakın Çerçin Köyü’nden itibaren yol tesisleri ortaya çıkmaya başladı. NATO yolu terminalden itibaren ağaçlandırma alanı. Karayolları Bölge Müdürünü aradım sayın bölge müdürüm gariban ve fakir bir aile hanımı ve erkeği ile burada bir gözleme ve kavurmacılık yapsa vekilim gelsin diyor. Ağaçların arasına kavurmacılık yapacak. Ben bunu basın açıklaması yaptım. Ama Burdur’dan öyle bir ses seda gelen olmadı” şeklinde konuştu. Özçelik ayrıca, halen yatırıma açık hazine arazileri bulunduğunu açıkladı.


KARAÇAL KÖYÜ’NE KADAR BÖLÜNMÜŞ YOL İHALESİ YAPILDI


Karaçal Köyü’ne kadar bölünmüş yol ihalesinin yapıldığını da bildiren Özçelik, “Kamu İhale Kurumu’na gitti itirazlar oldu. Kamu İhale Kurumu, sadece ihalenin düzeltilmesini istedi. Düzeltmeyi bölge müdürlüğü yaptı. Alan firma belli itiraz yine olamazsa Cuma gününe kadar ihaleyi alan firma ile sözleşme imzalanıp Çendik Köyü çıkışından itibaren bölünmüş yolumuz başlamış olacak. Bu bölünmüş yol bittikten yol karayoluna ait yapabileceğimiz yollar. 1. Burdur Isparta dostluk yolumuz programda, projesi bitti, 2017 yatırım programına alınmasını bekliyor, 2. Ağlasun Çatak bu yolu Burdur’a bağlamak çok önemli, Tefenni ile Korkuteli’ne giden yolu genişletme çalışmalarımız var”  diye konuştu.


BURTRAK ÜRETİM YAPACAK


Burtrak’ın Ceza ve Tevkif Evlerince üretim yapabilecek yarı açık cezaevi olacağını aktaran Milletvekili Özçelik, burada hükümlülerin haricinde 300-400 kişinin istihdam edileceğinin söylendiğini paylaştı.


HASTANE YERİ NERESİ OLACAK?


Burdur gündeminde yer alan Burdur Devlet Hastanesi’nin yeni yerine yönelik düşüncelerini aktaran Milletvekili Özçelik, “Çatalpınar dahil buraya oturamayacağını Bakanlığın ve mühendislerin de hoşuna gitmediği , mümkün değil biz bu hastaneyi küçültmek zorunda kalırız. Gelin yardımcı olun, biz şahsın 50 dönüm arazisine göz diktik ama turizm alanı gözüküyor. Yolun üstüne petrol ofisinin üstüne yaparsak en isabetli en güzel hastane mevkii bana göre orası” dedi. Milletvekili Özçelik,  alternatif olarak bir kurumdan 70 dönüm araziyi talep ettiklerini de sözlerine ekledi. 


Burdur Hedef Gazetesi


Geri Dön