29 / 03 / 2024

Burhan Özdemir: Yurt dışı inşaat müşavirlik algımızı değiştireceğiz!

Burhan Özdemir: Yurt dışı inşaat müşavirlik algımızı değiştireceğiz!

Milli Gazete'nin bugün yayınladığı İnşaat ekine konuşan MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir; "inşaat sektörü denildiği zaman yurt dışı müteahhitlik, müşavirlik ayağı da var" dedi.



İnşaat sektörü denilince akla ilk başta konut üretimi geldiğini, ancak sektörün altyapılar ve devlet eksenli büyük projeler, master projeleri de ikinci kategoride ele almak gerektiğini belirten MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir,"Aynı zamanda yurt dışı müteahhitlik, müşavirlik ayağı da var. İnşaat sektöründe 1999 depreminden sonra bir kırılma ve algı değişikliği yaşandı. Yapı denetimin ve devlet organlarının denetleyicisinin olduğu, insanların bilinçlendiği bir dönem yaşandı. Bazı şeyleri değiştirmeniz çok zor. Depremden sonra oluşan algı, insanların sağlam binalarda oturma arzusu ve bu binalara ulaşmak için verdiği mücadele oldu. 

Böylece nitelikli projeler ve konutlar ortaya çıkmış oldu. Bunu sağlamak zor oldu, ama gerçekleşti" dedi. 

Başka ülkelerde de, örneğin İran'da depremin söz konusu olduğunu, ama orada insanların Türkiye'deki gibi bir algıya sahip olmadıklarını vurgulayan Özdemir,"Bu algı değişikliği, 2003-2004-2005 yıllarıyla birlikte sektörde bir ivmelenmeyi getirdi. 


Türkiye'de nitelikli projeler ortaya çıkmaya başladı. Son on yıl içinde de Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kavramı da ortaya çıktı. Ortaklık kültürüyle konut üreten,yatırım üreten firmalar ortaya çıktı. Son üç dört senedir, artık konut yapmakla inşaata yatırım yapmanın arasında ciddi bir fark ortaya çıktı. İnşaat sektöründe ivmelenmeyi gören tekstil sektörü, kuyumculuk sektörü likit paralarını inşaat sektörüne aktarmaya başladı. Bugün büyük projelere baktığımızda, yatırımcının ayrı, müteahhit firmanın ayrı olarak çalıştığı bir düzlem ortaya çıkmış oldu" diye konuştu. 


"YAŞADIĞIMIZ ŞEHRE, ÜLKEYE BİR DEĞER KATABİLMEK ÇOK ÖNEMLİ"

 Son on yılda 500 bin konut üretildiğini,TOKİ, Belediyeler, KİPTAŞ marifetiyle nitelikli konutların ortaya konulduğunu ifade eden Özdemir,"Yaşadığımız şehre, ülkeye bir değer katabilmek,yurt dışı yatırımcının ilgisini çekebilmek gerçekten çok önemli. Özellikle mütekabiliyet yasasının devreye girmesinden sonra sektörde yeni bir anlayış ortaya çıktı. İnşaat sektörü refahı ortaya koyan bir göstergedir.Türkiye'de insanların kalite anlayışını, sosyal beklentilerini, yaşadığı şehre katkı sağlayan projelerin ortaya konulması gerektiğini düşünüyorum. Diğer yandan hükümetin 3. 

köprü, 3. havalimanı, Kanalİstanbul gibi vizyoner projelerinin de bu şehre yeni bir rota çizdiğini görmemiz gerekiyor. Bu noktadan itibaren kentsel dönüşümün de önemini vurgulamamız gerekiyor" açıklamasını yaptı. 


Milli Gazete İnşaat eki


Geri Dön