28 / 03 / 2024

Burj Al Arab'ta cepten kesintisiz 'alo'

Burj Al Arab'ta cepten kesintisiz 'alo'

Barcelona'daki GSMA Mobile World Congrees'e katılan Türk firması AVS, dünyanın tek 7 yıldızlı oteli Dubai'deki Burj Al Arab'a tek bir delik açmadan 600 anten ve yüzlerce kilometre kablo döşedi.



Böylece, dünyanın en lüks otelinin her köşesi 2008'İn ortalarında yüksek güçte GSM kapsama alanına alındı.

DUBAi'deki dünyanın ilk ve tek 7 yıldızlı oteli Burj Al Arab'da konaklayanlar bir Türk firmasının teknolojisi sayesinde cep telefonları ile otelin her köşesinden kesintisiz konuşmaya başladı. Yapısı nedeniyle GSM sinyallerini yeterince güçlü alamayan 55 katlı otel Nokia'nın referansı ile Suphi Kutsal ile Volkan Yılmazer ortaklığındaki AVS Technologies'den yardım istedi.

Matkap yasak

Telefon operatörlerine kapsama alanı artırma çözümleri üreten ve 6 yıldır GSMA Mobile World Congrees'e (Dünya GSM Birliği Mobil Dünya Kongresi) katılan AVS, 1.5 yıllık çalışma ile dünyanın en lüks otelini Dubaili GSM operatörü Du'nun kapsama alanına aldı. Burj Al Arab'da yüzlerce kilometre kablolama yaptıklarını belirten AVS Genel Müdürü Volkan Yılmazer, "Burj Al Arab yönetimi bizden iki şey istedi. Kesinlikle otelde tek bir delik bile açılmayacaktı. Matkap kullanmamız tamamen yasaktı. Bir de bina içinde kullanılacak antenlerin rengi altın sarısı olacaktı. Bu antenler herhangi bir şekilde boyandığında sinyal gücünü kaybeder. Bu nedenle özel bir boya bulduk ve antenleri altın sarısına boyadık. Ve söz verdiğimiz gibi tüm oteli kesinlikle matkap kullanmadan GSM kapsama alanı içine almayı başardık" dedi. AVS, toplam 600 anten kullanılan Burj Al Arap projesini 2008 yılının ortalarında teslim etti.

İstanbul Metrosu da var

AVS, Burj Al Arab dışında Dubai Havalanı, 3.5 milyar dolar ile dünyanın en pahalı otel yatırımı olan Emirates Place, 3 kilometre uzunluğu ile dünyanın en büyük alışveriş merkezi olan Ibn Batuta Shopping Mall, Abu Dhabi Havaalanı, Medinat Jumeriah gibi mekánların yanı sıra Türkiye'de İstanbul Metrosu, Fenerbahçe Stadı, Kuyumcukent, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi gibi birçok önemli noktanın cep telefonu erişimini sağladı.

Kapsama alanı çözümleri konusunda dünyanın sayılı firmaları arasına girdiklerini belirten Volkan Yılmazer, GSM sinyallerini güçlendirerek kapsama alanını artıran 'repeater' (tekrarlayıcı) adı verilen cihazları önce Türkiye'de ürettiklerini söyledi. Bu üretim nedeniyle, 'telsiz kanununa muhalefet' suçlaması ile Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıklarını anlatan Yılmazer, "Bizi yargılayanlar da bu işin komikliğinin farkındaydı. Ancak yasaları uygulamak zorunda kalmışlardı. Ve biz bu olay üzerine Türkiye'deki üretimimizi başka ülkelere kaydırmak zorunda kaldık. Şimdi, yurt dışında üretip bu cihazları Türkiye'ye getiriyoruz" dedi.

4G'ye Türk imzası

AVS Technologies, sunduğu 3'üncü Nesil (3G) uygulamalarının ardından, geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan 4'üncü Nesil (4G) için alt yapı çalışmalarını da tamamladı. İlk kez Barselona'da GSMA Mobile World Congress'de sergilenen "MWD" ürünü ile operatörler 3500 MHz'e hızına ulaşabilecek. MWD'ye bugün yatırım yapan operatörler, 4G'yi hazır alt yapı ile karşılayacaklar.

20 bin kişi para ödedi ama Barcelona'ya gelmedi

GLOBAL ekonomik kriz mobil iletişim konusunda dünyanın en büyük etkinliği olan Barselona'daki GSMA Mobile World Congress'i de etkiledi. Her yıl 50 bine yakın kişinin katıldığı etkinlikte katılım bu yıl 25 binde kaldı. Yaklaşık 20 bin kişi, 4 bin Euro civarında olan kayıt parasını ödediği halde kongreye gelmedi. Dünya GSM Birliği (GSMA) kongrenin 2010'dan itibaren Barcelona dışında bir yerde yapılmasını tartışmaya başladı.

Hürriyet

Geri Dön