24 / 04 / 2024

Bursa-Ankara hızlı tren projesinde son durum ne?

Bursa-Ankara hızlı tren projesinde son durum ne?

Bursa-Ankara hızlı tren projesi adeta yılan hikâyesine döndü. Temeli, 23 Aralık 2012'de 3 bakanın katıldığı törenle atılan proje için şu ana kadar 400 milyon lira harcandı.



Bursa-Ankara hızlı tren projesi adeta yılan hikâyesine döndü. Temeli, 23 Aralık 2012'de 3 bakanın katıldığı törenle atılan proje için şu ana kadar 400 milyon lira harcandı. Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun, “Heyelan dolayısıyla var olan projemiz çöpe gitti. Sıfırdan proje çalışması yapılıyor.” açıklaması TBMM gündemine taşındı.


Bursa, demiryoluyla 1891'de tanıştı. Bursa-Mudanya demiryolunun 1953'te sökülmesinden sonra trene hasret kalan Bursalılar, 59 yıl sonra temeli atılan hızlı tren hattı projesiyle büyük heyecan yaşadı. Temeli 2012'de atılan yüksek hızlı tren hattıyla Bursa-Ankara arası 2 saat 10 dakikaya, İstanbul-Bursa arası da 2 saat 15 dakikaya düşecekti. 2016 sonunda hizmete gireceği açıklanan proje için şu ana kadar 400 milyon lira harcandı ancak inşaat istenilen hızda ilerleyemedi. 105 kilometrelik Bursa-Bilecik hattının 75 kilometrelik Bursa-Yenişehir etabının çalışmalarının henüz bitmemesi tepkilere sebep oluyor.


Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun yerel bir televizyon kanalında katıldığı programda, “Hızlı trenle ilgili zaman zaman ‘Durdu mu, olacak mı, olmayacak mı?' diye soruluyor. Hayır öyle bir şey yok. 400 milyon lira para harcandı, durması söz konusu değil ama bir şanssızlık yaşadık. Yenişehir-Bilecik arasındaki hatta büyük bir heyelan dolayısıyla var olan projemiz çöpe gitti. Şu anda yeniden, sıfırdan proje çalışması yapılıyor. Hızlı tren projeleri öyle 3-5 ayda yapılabilecek projeler değil. Her metrede zemin etüdü yapmak gerekiyor.” şeklindeki sözleri TBMM gündemine taşındı.


800 MİLYON LİRA ÇÖPE Mİ GİTTİ?


CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Bursa hızlı tren projesinin akıbetini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a sordu. Milletvekili İrgil, önergesinde şunları kaydetti: “Maliyeti 800 milyon lira olduğu söylenen Bursa hızlı tren projesi, Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun ifade ettiği gibi çöpe mi gitmiştir? Projenin ekonomik olarak kaybı nedir?” 



Zaman


Geri Dön