25 / 04 / 2024

Bursa Atatürk Stadı'na yıkım engeli!

Bursa Atatürk Stadı'na yıkım engeli!

Bursa Atatürk Stadyumu ve çevresiyle ilgili imar planı mahkemece iptal edildi. Plana göre Atatürk Stadı'nın yıkılıp yerine meydan düzenlemesi yapılası öngörülmüştü. İşte mahkeme kararının ayrıntıları...



Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Bursa Barosu Başkanlığı, Bursa Atatürk Stadyumu ve Çevresini Koruma ve Yaşatma Derneği ile Niyazi Aşır'ın açtığı dava Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Davacılar, Stadyum Caddesi Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı'nın iptalini; "Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı, plan yapımı ilke ve kararlarına aykırı olarak üretildiği, ilgili kurum görüşlerinin alınmadığı" iddiasıyla istediler.


MAHKEME KARARI


Bilirkişi raporu, davacıların iddiası doğrultusunda çıktı. Davacı idarenin yaptığı itiraz da, bilirkişi raporunu kusurlandıracak nitelikte görülmedi. Mahkeme bu doğrultuda hüküm Verdi ve kararda şöyle denildi: "Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 20.5.2014 tarih, 518 sayılı kararıyla onaylanan Bursa İli, Osmangazi İlçesi, Kükürtlü Mahallesi, Atatürk Stadyumu ve çevresini kapsayan kentsel sit alanına ilişkin 1/5.000 ölçekli Osmangazi Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1.000 ölçekli Stadyum Caddesi Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı'nın hukuka aykırı olarak tesis edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline..." 


SON SÖZ DANIŞTAY'DA


Bu durumda Bursa Büyükşehir Belediyesi, Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunacak. Danıştay'ın kararı onaması durumunda belediyenin, mahkeme kararında belirlenen kurallara uyarak yeni bir imar planı hazırlaması gerekecek.


Bursa Haber





Haber Olay Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 20 Mayıs 2014 tarihinde onayladığı Atatürk Stadyumu ve çevresini kapsayan kentsel sit alanına ilişkin 1/5 bin ölçekli Osmangazi Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/bin ölçekli Stadyum Caddesi Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı'nın iptali için Bursa Barosu, Mimarlar ve Şehir Plancıları Odaları Bursa Şubeleri, Bursa Atatürk Stadyumu ve Çevresini Koruma ve Yaşatma Derneği ile Ali Arabacı ve Niyazi Aşır'ın açtığı dava Bursa Birinci İdare Mahkemesi'nce karara bağlandı. mahkeme, plan değişikliğinin  iptaline karar verdi.  


İptal kararı davacılar tarafından Atatürk Stadyumu önünde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.  Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, Büyükşehir Belediyesini mahkemenin iptal kararını uygulamaya davet etti.


ŞEREF TRİBÜNÜ YIKILMASIN

Şimşek, kendi önerilerini ise şöyle açıkladı:


“Biz diyoruz ki Atatürk Stadyumu yıkılmasın. Çevresindeki beton çirkinlikler temizlenerek şeref tribünü ve yeşil alan korunsun. Ayrıca Atatürk Lisesi ve spor salonları da bakımdan geçirilsin. İpekiş fabrikası ise Türkiye'nin en güzel endüstri müzesi olacak geçmişe ve yere sahiptir. Önerilerimizi Büyükşehir Belediyesi'nin dikkate almasını bekliyoruz.”


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, mahkeme kararı hakkında yorum yapmayacağını belirterek, “Mahkemenin gerekçeli kararını bekleyeceğiz. Karar doğrultusunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile birlikte gerekli düzenlemeyi yapacağız” dedi.


Olay Bursa


Geri Dön