24 / 04 / 2024

Bursa Balat'a 45 katlı rezidans ve AVM geliyor!

Bursa Balat'a 45 katlı rezidans ve AVM geliyor!

Bursa, yakın gelecekte Mudanya Yolu üzerinde kent tarihinin en yüksek katlı yapısına hazırlanıyor. Olay gazetesi yazarı İhsan Aydın bugünkü yazısında Taşyakan İnşaat'ın gökdelen projesini kaleme aldı. İşte o yazı...



Bursa, yakın gelecekte Mudanya Yolu üzerinde kent tarihinin en yüksek katlı yapısına hazırlanıyor. Olay gazetesi yazarı İhsan Aydın bugünkü yazısında Taşyakan İnşaat'ın gökdelen projesini kaleme aldı. İşte o yazı...


Bursa, yakın gelecekte Mudanya Yolu üzerinde kent tarihinin en yüksek katlı yapısına hazırlanıyor.

Bursalı inşaat şirketi Taşyakan’ın üstlendiği ve işadamı İbrahim Orhan’a ait arsa üzerine yapılacak 45 katlı rezidans ve AVM projesinde artık geri sayım başladı.


Her ne kadar, kentsel dönüşüm ve planlama süreci Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası Bursa şubeleri tarafından yargıya taşınsa da proje fiilen start almış durumda.


Önceki gün bir öğle yemeğind, Bursa’nın bu çok katlı gökdelenini dikecek Taşyakan İnşaat AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Taşyakan ile buluştuk.


Alpaslan Bey 30 yaşında, genç bir mimar ve girişimci. Balıkesir Üniversitesi’nden mezun olmuş.

Konuştukça, onun son derece cesur ve kararlı bir yatırımcı olduğunu fark ettik.

Yurtdışında da projeleri var.


Dünyanın en yüksek kulelerinden birine sahip olan Dubai’de Arap yatırımcılarla temas halinde.

Bursa’nın en fazla yüksekliğe sahip kulesini eğer yasal bir engel çıkmazsa onun firması inşaa edecek.

‘Bursa’nın bu uçuk projesine el atmaya nasıl karar verdiniz’ sorumuza Alpaslan Taşyakan şu yanıtı verdi.

“Bursa’da bu tür kuleler dikmeye cesaret eden kişi yok denebilir. Biz bu işe soyunduk. Şehirde bu yükseklikte yapılar dikilebilecek büyük arsalar var.


İmar planları ve yönetmelikleri de müsait. Ama kimse 10-15 katı üstündeki yapılarda risk almak istemiyor. Biz firma olarak bu cesareti gösterdik. Sağ olsunlar, hem Büyükşehir hem de Nilüfer Belediye başkanlarımız bizi cesaretlendirdiler.”


Kentin yoğunluk artırıcı bu tür projelerine akademik meslek odalarının zaman zaman itiraz ettiklerini biliyoruz.


Bu itirazlar önce ilçe belediye meclislerine ve Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yapılıyor.

Alpaslan Taşyakan’a, Central Park projesi için Bursa’daki iki meslek odasınca açılmış iptal ve yürütmeyi durdurma davasını hatırlattığımızda,

“Bizim için bunun bir önemi yok. Biz, Yükseklik Kurulu’nda kendilerine bilgi vermek istedik. Projelenin detayını dinlemediler bile. Zaten Bursa’daki meslek odalarının toplumda ‘her şeye karşı çıkan’ bir algısı var. Bizim projemize de karşı duruyorlar. Ben de o odalardan birinin üyesiyim. Yargının vereceği karara saygılıyız. Hiç üzerinde durmuyoruz. Bu proje burada yapılmasa, kentin başka yerinde muhakkak yapılır” diye konuştu.


Dünyanın öne çıkmış hemen her kentinde yüksek yapıların bulunduğunu, dünya kenti olma iddiasındaki Bursa’da da bunların yapılabileceğini kaydeden Taşyakan, ancak tarihi doku bölgelerinden uzak durulması gerektiğinin de altını çizdi.


Peki, böylesi yüksek ve kentte ses getiren proje hayata geçebilecek mi?

Taşyakan’ı bu konuda da çok rahat gördük.


“Her türlü başvurularımızı yaptık. İzinlerimizi aldık. Hatta 150 dolayında satış da yaptık. Bizim bir endişemiz yok” yanıtını verdi.


Bursa’nın değişik bölgelerinden bu yükseklikte başka projeler olması gerektiğini de dile getiren Taşyakan’ın ailesinden devraldığı mirasın üstüne katarak devam ettiğini gözledik.

“Yaşım daha genç. Bu yoldan asla dönmem” diyen genç mimar ve girişimci Taşyakan’ın yurtdışında da yoğunlaşacağını anlıyoruz.


Central Park Projesi’nden bir ayrıntı daha verelim.

Bursa’nın simgelerinden birisi olmaya aday projeyi Polonyalı mimar çizmiş.

Taşyakan, diğer adaylar arasından eleme yaparak Polonyalı mimarlık ofisi çalışmasında karar kılmış.

Projenin akıbeti ne olur bilmiyoruz ama şimdiden kentte yankı uyandırdığını ve çok konuşulacağını söyleyebiliriz. 




Bursa Olay




Geri Dön