25 / 04 / 2024

Bursa Barosu'ndan İznik Gölü revizyonuna itiraz!

Bursa Barosu'ndan İznik Gölü revizyonuna itiraz!

Bursa Barosu öncülüğünde, 1/25 bin ölçekli "İznik Gölü Çevre Düzeni Plan Revizyonu" işleminin iptali için Bursa İdare Mahkemesi'ne dava açıldığı bildirildi



Baro Başkanı Zeki Kahraman, düzenlediği basın toplantısında, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Doğayı ve Çevreyi Koruma ve Doğa Sporları Derneğinin de teknik desteğiyle İl Genel Meclisinin 5 Mart tarih ve 100 Sayılı kararıyla onaylanarak, 13 Martta askıya çıkarılan plan revizyon işleminin iptali için açtıkları davayla ilgili bilgi verdi.

Kahraman, plan değişikliğine konu olan alanda, Baro Başkanlığının son 11 yıldır hukuk mücadelesi verdiği Cargill A.Ş adlı tesisin faaliyetini sürdürdüğüne dikkati çekti. Cargill'le ilgili toplam 9 iptal ve yürütmenin durdurulması kararı bulunduğunu anlatan Kahraman, söz konusu şirketin, bu kararların hepsinde 1/25 bin ölçekli "İznik Gölü Çevre Düzeni Planı"nda uzun mesafeli koruma alanı ve tarımsal niteliği korunacak alanda kaldığının vurgulandığını ifade etti.

Kahraman, ayrıca kararlara dayanak oluşturan bilirkişi raporlarında da söz konusu tesisin, yılda asgari 2 milyon metreküp su tükettiği, bu suyun İznik Gölü'nü besleyen yer altı sularından temin edildiği, bunun da yörede uzun vadede ciddi anlamda tarımsal sıkıntıların doğurabileceği, hatta tüketilen su miktarı nedeniyle uzun dönemde İznik Gölü'nün tamamen duruyabileceğine değinildiğini anlattı.

"İznik Gölü Çevre Düzeni Plan Revizyonu"nun bir maddesiyle Cargill'in faaliyetine devam etmesinin sağlandığını ileri süren Kahraman, şunları söyledi: "Onaylanan planın 4/19 maddesinde 'Bu plan üzerinde gösterilmeyen, onaylı imar planı bulunan mevcut mevzuat hükümlerine göre ruhsat almış, imar planı ve ruhsatına uygun yapıların bulunduğu alanlarda, bu imar planı ile arazi kullanım kararları değiştirilmiş olsa bile bu yapılar faaliyet ve konumunun gerektirdiği önlemleri almak koşulu ile faaliyetine devam edebilir. Diğer tüm yapılar ise mevcut kullanımını bu plan onaylandığı tarihten sonra geçecek 2 yıl içinde uygun hale getirilmemesi durumunda tasfiye edilecektir. Bu konuda sorumluluk, ilgili idaresine aittir' hükmüne yer verilerek, plan üzerinde gösterilmesi bile Cargill'in faaliyetine devam etmesi sağlanmaktadır.

Şirket aleyhinde daha önce verilmiş ve bir kısmı Danıştay incelemesinden geçerek kesinleşmiş tam 9 yargı kararı bulunduğu, halihazırda 2 iptal davasının daha devam etmekte olduğu, hatta konunun yargı kararlarının uygulanmaması ve çevre hakkı yönünden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındığı ve AİHM'in konuyu esastan görüşmeye başladığı, Başkanlığımız kayıtlarının incelenmesinden anlaşılmıştır."

Kahraman, Anayasaya göre, yasama organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurgulayarak, "Dava, yalnızca Cargill A.Ş'ye planla hukuki statü kazandırılmasına yönelik olarak açılmamıştır. İptali istenen planla, İznik Gölü ciddi anlamda sanayi ve turizm yapılaşmasına açılacaktır. Bu durum, İznik Gölü'nün doğal dengesini bozacak ve geri dönüşümü olanaksız zararlara yol açacaktır" diye konuştu. Zeki Kahraman, gerek Kıyı Kanunu'nda gerekse Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği gereğince öngörülen kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarının da İznik Gölü'nün bazı yerlerinde, plan değişikliğiyle tamamen ortadan kaldırıldığını da sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön