25 / 04 / 2024

Bursa-Bilecik hızlı tren ihalesi bu yıl yapılacak!

Bursa-Bilecik hızlı tren ihalesi bu yıl yapılacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bursa-Bilecek hızlı tren ihalesinin bu yıl yapılacağını söyle



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, lojistik istasyonları, şehir içi banliyö hatları, yol yenilenmeleri ve diğer modernizasyonlarla cumhuriyet tarihinin ikinci büyük demiryolu hamlesini adeta adım adım hayata geçirdiklerini belirterek, "Yani demir ağlarla Türkiye’yi örmeye biz devam ediyoruz" dedi.

Tekirdağ-Muratlı demiryolu hattının açılışı Tekirdağ Garı’nda yapıldı. Törende konuşan Erdoğan, Tekirdağ’ın geleceğinde önemli fonksiyona sahip olacağına inandığı hattın hayırlı olmasını diledi.

Sanayi, tarım, hayvancılık ve ticaret alanlarında ülkenin en önemli merkezlerinden olan Tekirdağ’ın bu demiryolu hattıyla yeni bir döneme adım attığını belirten Erdoğan, limanı ve şehir merkezini bütün Trakya’ya ve Avrupa’ya ulaştıran hattın AK Parti iktidarının eseri olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, 2007 yılında temelini attıkları hattın 245 milyon liraya mal olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye’de 40 yıl sonra demiryolu hattına bağlanan tek il merkezi Tekirdağ oldu. Bu demiryolu hattı, Tekirdağ’ı özellikle Türkiye’nin kalkınma hamlesinin en önemli aktörlerinden birisine dönüştürdü. Bandırma-Tekirdağ feribot hattıyla birleşen tren yolu ile Ege bölgesinden Avrupa’ya bağlantı yolu 600 kilometre kısaldı. Böylece, Derince ve İstanbul limanlarındaki sıkışıklık kısalacak. Proje kapsamında yapılan Kumbağı karayolu kavşağı düzenlemesi, dere ıslahı ve diğer çalışmalar da ilave hizmetler olarak ifade edilebilir."

-7,5 YILDA 12 BİN 200 KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL-

Erdoğan, hükümet olarak ulaştırma projelerine büyük önem verdiklerini, 7,5 yılda 12 bin 200 kilometre bölünmüş yol yaparak cumhuriyet tarihiyle mukayese edilemeyecek adımı attıklarını ifade ederek, "79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Biz, 7,5 yıla 12 bin 200 kilometre bölünmüş yolu sığdırdık" dedi.

Hava ulaşımını küçük bir azınlığın imtiyazı olmaktan çıkartıp, bütün vatandaşların kullanabileceği bir yol haline dönüştürdüklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Havayolunu halkın yolu yaptık. Cumhuriyetin ilk dönemindeki büyük hamleden sonra unutulan ve kaderine terk edilen demiryollarında da tarihi bir adım başlattık. Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin ilk etabı olan Ankara-Eskişehir etabını tamamladık. Bu projenin ikinci etabını da 2013 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. Ankara-Konya hızlı tren projesini bu yılın sonunda bitirmeyi hedefliyoruz ve bunu da hizmete açacağız. Ankara-Konya arasındaki 10,5 saatlik tren yolculuğunu 1,5 saate düşüyoruz. 12,5 saatlik Konya-İstanbul tren yolculuğu da 3,5 saate inecek. Ankara-Sivas hızlı tren yolu inşasına da başladık. Böylece Ankara-Sivas tren yolculuğu 3 saate düşecek. Bursa’yı Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Konya hatlarına bağlayacak Bursa-Bilecek hızlı tren ihalesini de bu yıl yapacağız. Lojistik istasyonları, şehir içi banliyö hatları, yol yenilenmeleri ve diğer modenizasyonlarla cumhuriyet tarihinin ikinci büyük demiryolu hamlesini adeta adım adım hayata geçiriyoruz. Yani demir ağlarla Türkiye’yi örmeye biz devam ediyoruz."

Başbakan Erdoğan, bu hamlenin Kars-Tiflis-Bakü hattı ile Ortaasya’ya, oradan Çin’e, GAP-Halep hattıyla da Ortadoğu’ya uzanan uluslararası ayaklarının da bulunduğunu ifade ederek, her yönüyle büyüyen, gelişen, cesareti ve cesametiyle merkez ülke haline dönüşen Türkiye’nin, demiryolu taşımacılığında da hedefine ve iddialarına uygun atılımlarını sürdüreceğini anlattı.

-FİYATTA 1 LİRA İNDİRİM YAPTI-

Tekirdağ’ın da bu büyük Türkiye fotoğrafında baş köşedeki yerini aldığını belirten Erdoğan, "Vizyonu ve çalışkanlığıyla bizleri daima gururlandıran Tekirdağ’ın demiryolu ile elde ettiği avantajı en iyi şekilde kullanacağını, gücünü ve imkanlarını katlayarak yoluna devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Erdoğan, Tekirdağ-Muratlı hattında yolcu taşıma ücretinin 3 lira olarak tespit edildiğini anımsatarak, "Ramazanın bereketi, bolluğu var. Biz de inşallah 2 lira olarak açıklayalım. Tekirdağ-Muratlı arasındaki 30 kilometrelik bu hattın fiyatını 2 lira olarak belirlemiş oluyoruz. O da sizin için bir berekete vesile olsun" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmaların ardından "Bu kurdeleyi mutluluk ve huzur için kesiyorum. Ya Allah, ya bismillah" diyerek kurdeleyi kesti.

Erdoğan, daha sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve diğer ilgililerle birlikte trene binerek, Tekirdağ-Muratlı demiryolu hattını ulaşıma açtı. Başbakan Erdoğan, açılışın ardından treni kendisi kullanarak, Muratlı’ya kadar gitti. Burada makinist kabininin kapısından vatandaşları selamlayan Erdoğan, vatandaşlarla da sohbet etti.

Erdoğan, daha sonra yine kendisinin kullandığı trenle Tekirdağ’a döndü.
AA


Geri Dön