28 / 03 / 2024

Bursa Büyük Mobilyacılar Çarşısı'nın temeli atılıyor!

Bursa Büyük Mobilyacılar Çarşısı'nın temeli atılıyor!

Temeli bu yıl içinde atılacak Büyük Mobilyacılar Çarşısı için başvuran 580 markadan 62’si yer bulabildi. Diğer 18 firma için belirsizlik halen devam ediyor. Çarşının Bakü’de kurulması için de talep var.



Aralarında global oyuncuların da bulunduğu markaları Türkiye’de ilk defa aynı çatı altında toplayacak olan Bursa Büyük Mobilyacılar Çarşısı projesi, yoğun ilgi gördü. 80 dükkandan oluşan çarşıda yer alabilmek için yaklaşık 580 marka başvurdu. Projeye yurtdışından da talep var. Azerbaycan, aynı çarşının Bakü’ye kurulmasını istedi. Çarşının temelinin 8 ay içinde atılması hedefleniyor. 


Bursa Mobilya ve Dekorasyoncular İşadamları ve Sanayicileri Derneği (MODSİAD) Başkanı Tamer Bulut, Avrupa standartlarına sahip olan ve Türkiye’de bir ilki teşkil eden Bursa Büyük Mobilyacılar Çarşısı projesinde yer alacak toplam 80 global ve ulusal markadan 62’sini belirlediklerini söyledi. 120 bin metrekare kapalı alana sahip projede yer alan 80 dükkan için yaklaşık 580 markadan talep aldıklarını belirten Bulut, “Natuzzi’den Ital Sofa’ya kadar global oyuncuların da bulunacağı çarşıda 54 ev mobilyası, bebe ve genç odası, ofis, mutfak, beyaz eşya, aydınlatma, halı, outdoor, aksesuar ve mefruşat mağazalarının yanı sıra çocuk emanet ve eğlence merkezi ile restoran gibi sosyal alanlar da olacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile imar konusunda anlaşma sağladık. Şimdi 5 binlik ve binlik planlarının çıkmasını bekliyoruz. İmar çalışmasının bitmesiyle birlikte 8 ay içinde temeli atacağız. Tahminen iki yılda da hizmete girmiş olacak” diye konuştu.


100 milyon liralık bütçeye sahip çarşının, ev kurmak isteyen müşteri ihtiyaçları A’dan Z’ye düşünülerek projelendirildiğine dikkat çeken Bulut, şunları kaydetti: “Proje, Bursa’nın mobilya merkezi gibi algılanmasına yardımcı olacak. Tek eksiğimiz buydu. Çarşının hizmete girmesiyle büyük bir ivme kazanacağız. Ulusal ve uluslararası alıcıların dikkatini çekeceğiz. Ciddi bir ciro bekliyoruz. Başarımıza bağlı olarak farklı bölgelerde de aynı projeyi düşünebiliriz. Aynı ortaklarla yola çıkabileceğimiz gibi gideceğimiz bölgeden yüzde 20 gibi yerel ortakla da hareket edebiliriz. Projemiz şimdiden yoğun ilgi görüyor. Azerbaycan’ın başkenti Bakü projenin aynısından istiyor.” 


2014 yılı ihracatı yaklaşık 375 milyon dolar 


2013 yılında 345 milyon bin dolar olan Bursa mobilya ihracatının geçen yıl 375 milyon dolara ulaştığına değinen Bulut, bu yıl ortalama yüzde 20 büyüyerek, Türkiye’nin dünya sıralamasında almayı hedeflediği noktaya gelebilmesi için üzerilerine düşen görevi yerine getirmek istediklerini vurguladı. Geçen yıl Ukrayna- Rusya sorunu ile başlayan ve rublenin değer kaybetmesiyle devam eden Rusya krizinin yanı sıra komşu ülkelerde yaşanan karışıklıklardan İnegöllü üreticiler başta olmak üzere sektör olarak etkilendiklerini kaydeden Bulut, “Meydana gelen açığı kapatmak hedefiyle daha çok Afrika pazarlarına yöneldik ve fuar arayışlarını hızlandırdık” dedi. 


“Üye sayımızın 130’lara ulaşmasını bekliyoruz” 


Bugün gelinen noktada 170 milyar dolarlık dünya mobilya ihracatından yaklaşık 2,2 milyar dolar pay alan Türk mobilya sektöründe 500 bin kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Bulut, “Hedeflerimiz doğrultusunda katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Aksi halde yurtdışına taşeronluktan başka bir şey yapamayız. Tasarım, Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyonun üzerinde hassasiyetle durmamız lazım. MODSİAD olarak sektörde motivasyonu artırmak amacıyla meslek ödülleri vermeyi düşünüyoruz. Şu an 79 olan üye sayımızın da çarşı projesi ile birlikte 130’lara ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.


Çarşıda faaliyet gösterecek markalar 


Viva, Stella, Danca, Junior Suite, Mirage, Mobi, Natuzzi, Ital Sofa, Calligaris, Casa, Lutra, Muzaff er, Saloni, İstikbal, Bellona, Cascade, Giovanni Sforza, Kelebek, Odak, Bobo, Engin, Tech Design, Loda, Hazar, Seyran, Teleset, Zebrano, Leta, Yerekonmaz, Rozet, Emin Kaya, Ndesign, Gür, Woiss Mobilya, Lucca Luxury, Yılka, Ada Koltuk, Maxi Divani, MNS, Origami, Fuga, Ambiance, Ofis Dizayn, Çilek, Lorne Decor, Step, Venge, Deco Center, Metdoor, Devmob, Karşıcı, Aktel Collection, Sit Dizayn, Oba, KRC, GMS, Vira, Ümit, OSSA, Zümrüt, İdeal ve Evce’nin yanı sıra 18 adet de ismi henüz kesinleşmemiş ulusal mobilya markası bulunuyor.


Dünya


Geri Dön