19 / 04 / 2024

Bursa Çarşamba Mahallesi'nde kiralar arttı!

Bursa Çarşamba Mahallesi'nde kiralar arttı!

Bursa Çarşamba Mahallesi'nde kira fiyatları arttı. Suriyelilerin yerleşim için tercih ettiği bölgede kiraların yüksek olmasına rağmen talep her gün artıyor.



Suriyeli vatandaşların yerleşmek için ilk sırada tercih ettiği yer olan Çarşamba Mahallesi'nde ev fiyatları yüksekten uçuyor. Eski dairlerin 800 TL'den kiraya verildiği mahallede, eşyalı ve yeni dairelerin kirası ise 3 bin TL'ye kadar çıkıyor. Kiraların yüksek olmasına rağmen talebin her geçen gün arttığı mahallede, günde en az 10 kişi emlakçıların kapısını çalıyor. Gelen müşterileri eli boş göndermek zorunda kaldıklarını söyleyen Crows Emlak Sahibi Namık Kemal Tek, "Suriyelilerin gelmesi ve kentsel dönüşüm kapsamında devletin verdiği kira desteği, ev kiralarının artmasına neden oldu" dedi.


"İNSANLARI ELİ BOŞ GÖNDERİYORUZ"

Fiyatların artmasının, talebe etkisi olmadığını belirten emlakçı Tek, her gün birçok insanın kendilerine gelip ev sorduğunu söyleyerek, "Suriyeli aileler ilk geldiklerinde birkaç aile birleşip, tek bir evde kalıyordu. Şimdilerde ise maddi durumlarını düzelttikleri için her aile kendine yeni bir ev tutuyor. İki yıl önce 250 TL'ye verdiğimiz evler bu yıl 800 TL'ye kadar çıktı. Kiralar artmasına rağmen talep düşmüyor. Günde 10 kişi gelip, kiralık ev soruyor. Ancak onları da eli boş göndermek zorunda kalıyoruz. Durum böyle devam ederse buradaki sıkıntı şehrin başka bölgelerine de sıçrayabilir" şeklinde konuştu. 


"AİLELER BURAYI TERK ETTİ"

Suriyeli vatandaşların Çarşamba bölgesini tercih etmelerindeki en büyük nedenin; ev sahiplerinin yurtdışında yaşaması olduğunu belirten Emlakçı Tek, "Ev sahipleri, burada oturmadığı için evlerinde kimin yaşadığını fazla önemsemiyor. Onlar aylık olarak kiralarının düzenli yatmasına bakıyorlar. Huzur ortamına ya da evine temiz bakılıp, bakılmamasına çok takılmıyorlar. Zaten Çarşamba bölgesinde ailelerin çok kaldığını göremezsiniz. Aileler 4 yıl önce Çarşamba bölgesini terk etmeye başladı. Böyle olunca Suriyeli vatandaşların da buraya yerleşmesi daha kolay oldu" ifadelerini kullandı.


GÜNÜ BİRLİKTE YASAL DÖNEM

Günübirlik evlere olan ilginin her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Namık Tek, işin yasallaşmasıyla beraber kendilerinin de çok rahatladıklarının altını çizdi. Tek,"Günü birlik ev kiralama konusunda emniyetle beraber çalışıyoruz. Bugün oteller ne kadar yasalsa, günlük ev kiralama olayı da o kadar yasal. Otelciler bu konuda yanılarak, 'günü birlik evler yasal değil. Günlük kiralama olayı kalksın.' dedi. Böyle olunca da günü birlik evlerin kiralanması da yasallaştı. Günü birlik ev kiralayanlarda vergi vermeye başladı. Kiralamış olduğunu günü birlik evin emniyete bildirimini yaptığınız zaman, direk maliye devreye giriyor. Günlük ev kiralayan bir emlakçının, vergi kaçırma şansı kalmadı. Konuyla ilgili çok caydırıcı cezalar geldi. Bunun yanında günlük evlere olan talep her geçen gün artarak devam ediyor. Bunun nedeni; insanların otellere gidip çok para vermek istememesi. Birkaç aile gelip büyük 1 evde rahatlıkla kalabiliyor. Ama aynı şeyi otellerde yapamıyorlar. Fiyat olarak çok daha makul olduğu için günlük evlere olan ilgi arttı" diye konuştu. 


"YAP-SAT FİYATLARI ARTTIRDI" 

Arsa fiyatları konusuna da değinen Emlakçı Tek,"Yap-Sat sistemi arsa fiyatlarını çok etkiledi. İnşaat firmaları yer sahipleriyle anlaşıyor. Belki normalde çok para etmeyecek bir arsaya, karşılık bir daire veriyor. Bu sistemde vatandaşa cazip gelmeye başladı. Arsalarını firmalara vererek, daire alıyorlar. İnşaat firmaları da arsaları pahalı fiyattan aldığı için bunu daire satışlarına yansıtıyor. 100 bin TL'ye alabileceğiniz bir daire bir anda 200 bin TL'ye çıkıyor. Fiyatlarında her geçen gün arttığını görüyoruz. Türkiye'de emlak fiyatlarının bu kadar artmasına İMF bile tepki koydu. Bence, biran önce devletin buna müdahale edip, piyasayı düzenlemesi lazım" dedi.


YATIRIM İÇİN TAVSİYE

İnsanların yatırım yapmak için şehrin güne bölgesini tercih ettiğini ifade eden Namık Tek, Bursalıların Görükle'den yer aldığını belirtti. İnsanların yatırım konusunda yanılgı içinde olduğunu söyleyen Tek," Bugün Görükle'de 300 bin TL verip bir arsa alırsanız, size 3 sene de en fazla, 600 bin TL'lik bir kazanım getirir. Ama şehrin doğu kısmına yönelseniz, güney bölgesinde harcadığınız parayla iki kat daha fazla yer alırsınız. İleride de 2 kat daha çok kazanım sağlarsınız. Toplumumuzda lükse karşı bir özenti başladı. Hayatın her anlamında lüksün olduğu yerleri tercih ediyoruz. Bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu.


"DEVLETTEN, YETERLİ DEĞERİ GÖREMİYORUZ"

Devletin emlak sektörüne yeterli değeri vermediğini savunan Tek, "Emlak piyasası şu an ülkenin büyük bir yükünü üzerinde taşıyor ama devlet bu sektöre yeterince ilgi göstermiyor. Kiralama ve alım satım da emlakçılara belli hakların tanınması gerekiyor. İnsanlara bir yer sattığınız da prosedürler çok uzun sürüyor. Böyle olunca da vatandaş sıkılıyor. Bu işlemlerin daha hızlı hale getirilmesi lazım. Yaptığımız kira kontratlarının zaman zaman yasallığı sorgulanıyor. Böyle olunca ev sahibi ile kiracı arasında biz kalıyoruz. Emlakçıların yetkileri artarsa, daha huzurlu bir ortam doğabilir" dedi.


EMLAK SEKTÖRÜNE REFARANDUM ETKİSİ

Bursalıların yatırım yapmak için referandumu beklediğini söyleyen Tek, devletin verdiği kredi desteğinin, konut satışlarının artmasına neden olduğunu kaydetti. Düşük faizli kredilerin insanlara cazip geldiğini belirten Tek, kirada oturan vatandaşların, ev sahibi olmak için bu fırsatı kullandığını söyledi. Talepten dolayı ev fiyatlarında yükselmelerin olduğunun altını çizen Tek, 6 aydır piyasanın durgunluk içine girdiğini belirtti. İnsanların ev almak ya da yatım yapmak için 16 Nisan'ı beklediğini söylen Tek, referandumdan sonra piyasanın daha çok canlanmasını beklediklerini dile getirdi. 



Bursa Hayat


Geri Dön