05 / 05 / 2024

Bursa Çimento, kapasitesini iki katına çıkaracak!

Bursa Çimento, kapasitesini iki katına çıkaracak!

Geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 1 milyon 575 bin ton çimento satışı gerçekleştirdiklerini belirten Bursa Çimento Genel Müdürü Mürsel Öztürk, iç satışı 1 milyon 430 bin ton olarak açıkladı.




Geçen yıl aldığı yatırım kararıyla harekete geçen Bursa Çimento, yapacağı 120 milyon dolarlık tesis yatırımıyla kapasitesini iki katına çıkarmaya hazırlanıyor. Bursa’nın müteşebbis ruhlu sanayicilerinin biraya gelerek 1966 yılında kurdukları Bursa Çimento bugün beraberindeki beş firmayla Bursa Çimento Grubunu oluşturuyor. Yıllık 1 milyon 350 bin ton klinker ve 1 milyon 850 bin ton çimento üretim kapasitesine sahip olan firmanın yüzde 100’ü halka açık. Geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 1 milyon 575 bin ton çimento satışı gerçekleştirdiklerini belirten Bursa Çimento Genel Müdürü Mürsel Öztürk, iç satışı 1 milyon 430 bin ton olarak açıkladı. Özellikle Libya, Yunanistan, Batı Afrika ülkeleri ve Rusya gibi çevre ülkelere de geçen yıl 146 bin ton çimento ihraç ettiklerini belirten Öztürk, bu yıl yüzde 10 oranında büyüme ve 1 milyon 750 bin ton çimento satışı hedeflediklerini ifade etti. 

Kuracakları 6 bin ton/gün kapasiteli klinker üretim hattını 2017’nin ilk aylarında devreye alacaklarını belirten Öztürk, ardından mevcut tesiste de revizyona gideceklerini söyledi. Öztürk, “Bursa ve çevresinin çimento ihtiyacını kuracağımız yeni tesisten karşılarken, revizyon yatırımızı da gerçekleştireceğiz. Yeni yatırımla birlikte 2 milyon ton/yıl klinker, 2 milyon 850 bin ton/yıl da çimento üretim rakamına ulaşacağız. Fabrikanın kapasitesini Bursa’nın ihtiyacına göre kullanacağız”şeklinde konuştu. Çevre için de önemli yatırımlara imza attıklarını hatırlatan Öztürk, 2011 yılında atıktan türetilmiş yakıt tesisini devreye aldıklarını anlattı. Sanayi firmaları ve OSB’lerle anlaşarak lisans dahilinde, çevre müdürlüğü denetiminde atıkları bertaraf eden Bursa Çimento, kurduğu tesisle de atıklardan enerji elde ediyor. 2012 yılında da 17 milyon 500 bin dolarlık yatırımla bacadan çıkan sıcak gazların ısısının bir bölümünü geri kazanma yatırımı yapan Bursa Çimento’nun 7,5 megavat saat kurulu kapasitesi bulunuyor. Elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini buradan karşılayan Bursa Çimento, bacadan çıkan toz oranını da AB normlarının altına çekmiş durumda. Sektörü de değerlendiren Öztürk şunları söyledi; “Dünyada geçen yıl çimento üretimi 4,2 milyar ton civarındayken bunun 2.2 milyar tonu Çin’de üretiliyor. Dünyada kişi başına düşen çimento tüketimi bin kilogram olmalı. Amerika’da 400 kilogram, Avrupa’da 300 kilogram, Türkiye’de, 850 kilogram, Çin’de ise bin 700 kilogram. Altyapı eksikliği, yapılaşma eksikliği bu oranı artırıyor. Bu oran daha da artmalı ancak çevre duyarlılığı ön planda tutularak kullanılmalıdır.”



Dünya




Geri Dön