29 / 03 / 2024

Bursa Çukur Mescid ve çevre düzenlemesi hizmete açıldı!

Bursa Çukur Mescid ve çevre düzenlemesi hizmete açıldı!

Bursa Büyükşehir tarafından restorasyonu tamamlanan Çukur Mescid ve çevre düzenlemesi, törenle hizmete açıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentin tarihi ve kültürel mirasını orijinal haliyle öne çıkardıklarını söyledi.



Bursa'nın değerlerini birer birer gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Çukur Mescid ve çevre düzenlemesinin açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Osmanlı Hanedanından 34. Osmanlı Padişahı Sultan D. Abdülhamid Han'ın 3. kuşak torunu şehzade Harun Osmanoğlu ve eşi Farizet Osmanoğlu ile oğlu Orhan Osmanoğlu'nun da katıldığı törene, AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, AK Parti İl Başkam Cemalettin Torun ile Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin tarihi kültürel mirasına yeniden güç kazandırdığım söyledi. Yıldırım ilçesindeki Çukur Mescid'in yaklaşık 600 yıllık tarihinin olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Bursa'da ne kadar yok olmuş veya yok olmaya yüz tutmuş eser varsa restorasyonlardan soma en çok ügi gören mekânlar oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak kente kazandırdığımız bu değerlerden biri de Yıldırım ilçesinde Yıldırım Külliyesi'nin bir parçası olan Çukur Mescid ve çevresi oldu. Yıldırım Camii inşaatında yaklaşık 620 yıl önce yapılmış ve Yıldırım Camii'nde çalışan ustaların şantiye olarak kullandığı bölge ve namaz kıldığı Çukur Mescid, yeniden özgün kimliğine kavuştu" diye konuştu. 


YILDIRIM'IN EN GÜZEL MEKÂNI... 

Çukur Mescid'in yıkık iki duvarı kalmışken yeniden ortaya çıkarıldığım hatırlatan Başkan Altepe, "Büyükşehir Belediyesi olarak bir yandan Çukur Mescid'i yeniden orijinal haline getiren çalışmaları, diğer taraftan da çevresinin kamulaştırma çalışmalarını başlattık. Çukur Mescid civarında 4 bina kamulaştırıldı ve restorasyonun ardından alan bugünkü hale geldi. Mahallenin en kötü noktasıydı, çalışmalarla, Yıldırım'm en güzel mekânı oldu. Çukur Mescid ve çevresi, orijinal haliyle Yıldırım'a yakıştı, bölgeye değer kattı" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından, Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın duası ve açılış kurdelesinin kesilmesiyle Çukur Mescidibadete açıldı. Cuma namazım Çukur Mescidde kılan vatandaşlara lokma ikram edildi. 


Bursa Olay




Haber Bursa Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin kentin tarihi ve kültürel mirasını yeniden ayağa kaldırdığını belirterek, "Çukur Mescid ve çevresi, Yıldırım'a yakıştı" dedi. 


Kentin değerlerini birer birer gün yüzüne çıkaran Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Çukur Mescid ve çevre düzenlemesinin açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Osmanlı Hanedanından 34. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid Han'ın 3. kuşak torunu şehzade Harun Osmanoğlu ve eşi Farizet Osmanoğlıı ile oğlu Orhan Osmanoğlu'nun da katıldığı törene, AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan.AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın. Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin tarihi kültürel mirasına yeniden güç kazandırdığını söyledi. Yıldırım İIçesi'ııdeki Çukur Mescid'in yaklaşık 600 yıllık tarihinin olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Bursa'da ne kadar yok olmuş veya yok olmaya yüz tutmuş eser varsa restorasyonlardan sonra en çok ilgi gören mekanlar oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak kente kazandırdığımız bu değerlerden biri de Yıldırım İlçesi'nde Yıldırım külliyesinin bir parçası olan Çukur Mescid ve çevresi oldu. Yıldırım Camii inşaatında yaklaşık 620 yıl önce yapılmış ve Yıldırım Camii'nde çalışan ustaların şantiye olarak kullandığı bölge ve namaz kıldığı Çukur Mescid. yeniden özgün kimliğine kavuştu" diye konuştu. 


YILDIRIM'IN EN GÜZEL MEKANLARINDAN OLDU 

Çukur Mescid'in yıkık iki duvarı kalmışken yeniden ortaya çıkarıldığını hatırlatan Başkan Altepe. "Büyükşehir Belediyesi olarak bir yandan Çukur Mescid'i yeniden orijinal haline getiren çalışmaları, diğer taraftan da çevresinin kamulaştırma çalışmalarını başlattık. Çukur Mescid civarında 4 bina kamulaştırıldı ve restorasyonun ardından alan bugünkü hale geldi. Mahallenin en kötü noktasıydı. çalışmalarla, Yıldırım'ın en güzel mekanı oldu. Çukur Mescid ve çevresi, orijinal haliyle Yıldırım'a yakıştı, bölgeye değer kattı" şeklinde konuştu. Başkan Altepe, Çukur Mescid ve çevre düzenlemesi çalışmalarının toplam 1 milyon TL'ye (1 trilyon) mal olduğunu sözlerine ekledi. Başkan Altepe, konuşmasının ardından bölgedeki çalışmalara destek olan hayırsever işadamlarına plaket verdi. 


BİRKAN'DAN BAŞKAN ALTEPE'YE ÖVGÜ 

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi ve kültürel mirasa verdiği değere dikkati çekerek, "Önemli işler hep hatırlanır. Tarih, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi de yazacaktır. Bursa'ya değer katan eserleri gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tebrik ediyorum" dedi. Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın da tarihi değerlerin geleceğe taşınmasının önemine dikkati çekerken; Yıldırım Mahallesi Muhtarı Cihat Ovalısoy ise mahalleye katkılarından dolayı Başkan Altepe'ye teşekkür etti. Konuşmaların ardından. Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın duası ve açılış kurdelesinin kesilmesiyle Çukur Mescid ibadete açıldı. Cuma namazını Çukur Mescid'de kılan vatandaşlara lokma ikram edildi. 


ÇUKUR MESCİD VE YAPILAN ÇALIŞMALAR 

Çukur Mescid, ilk olarak Yıldırım Külliyesi'nin inşası sırasında orada çalışanların ibadetlerini yerine getirmeleri amacıyla yapılmış, bir dönem de dokuma atölyesi olarak kullanılmış. Bugüne sadece iki duvarı ulaşmış olan mescidde, cami derneğiyle yapılan işbirliği sonunda 2012 yılında Anıtlar Kurulu'nca onaylanan restorasyon projesi uygulandı. Oytaş İnşaat'ın sponsorluk desteğiyle mescid yeniden ayağa kaldırıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre kamulaştırması başlatıldı. Kamulaştırılan yapıların yıkılmasıyla birlikte çevre düzenleme çalışması yapılarak tamamlandı. Bu kapsamda bay ve bayan wc ve abdest alma mekanları da oluşturuldu. 


Fatih ŞAMLI/Bursa Hayat




Geri Dön