24 / 04 / 2024

Bursa Doğancı Barajı'na yol ve tünel yapılacak!

Bursa Doğancı Barajı'na yol ve tünel yapılacak!

AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, yaptığı yazılı açıklama ile 'Doğancı Barajı Yol ve Tünel Yapım İşi' nin detaylarını açıkladı.



AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, yaptığı yazılı açıklama ile 'Doğancı Barajı Yol ve Tünel Yapım İşi' nin detaylarını açıkladı. Mesten, açıklamasında, "Karayolları Bursa Bölge Müdürlüğünce ihale çalışması yürütülen Orhaneli-Keles Doğancı Barajı Varyantı Yapım İşi'nin ihale hazırlıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımlanan 2016 yılı rayiçlerini esas alan KGM birim fiyatlarıyla 6 Ocak 2017 de tamamlanmış ve 15 Şubat 2017 de ihale tarihi alınmıştı. Ancak; ihale tarihine kadar geçen süreçte yolun maliyetini etkileyen dövize endeksli temel girdilerde meydana gelen artışlar işin yapılabilirliğini olumsuz etkileyeceğinden ve ileride ihale sürecinde geri dönüşü olmayan hukuki süreçler yaratacağından dolayı, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 11. Maddesinin3. Bendinde;" Yaklaşık Maliyet Güncelliğini kaybetmesi halinde, ilk ilan ve davet tarihi güncellenir." Hükmüne göre sözkonusu işin yaklaşık maliyet hesapları revize edilerek 22 Mart 2017 tarihine ertelenmiştir. Keles-Orhaneli yol ayrımının Doğancı Barajı'ndan önceki bölümden ayrılması ve Doğancı tarafına viyadükle geçtikten sonra, oradan 1500 metrelik bir tünel ve 510 metrelik bir yolla, mevcut baraj yolunundevre dışı bırakılarak Orhaneli yoluna ulaşması noktasında 15 Şubat tarihinde yapılacak ihale, İhaleye girecek firmalardan birisinin itirazı üzerine ihale şartnamesinde yer alan inşaat maliyetlerinin dolar kurunun yükselmesi demir ve diğer ürünlerin yükselmesi sebebi maliyetlerinin değişmesi göz önüne alınarak Kamu İhale Kurumu tarafından yapılan ertelemenin projenin tümden iptal edildiği şeklinde sosyal medyada ve sair mecralarda çıkan haberlere itibar edilmemesi gerekir. İhalenin 22 Marta ertelenmesi belki projenin 1 ay gecikmesine neden olacak ama diğer taraftan projenin maliyetlerinde bir güncelleme yapılmaması durumunda ise projenin yapılabilirliği ortadan kalkacak ve projede 5-6 aylık bir gecikme yaşanacaktı. 

TEK YOL OLARAK 

Bunun yanı sıra Bursa Orhaneli yolu 8.km ile 13 km. arası Orhaneli-Keles ayrımına kadar olan 4900 metrelik yolun 1900 metresi duble yol, kalan kısım ise tek yol olarak planlanmış ve ihaleleri yapılmıştır. Mevsim şartları nedeniyle önümüzdeki Mart ayında çalışmalara başlanacaktır. Ayrıca Çaybaşı ve Baraklı geçişlerindeki yol yapım çalışmaları da devam etmektedir. En başından bu güne kadar olan süreçte; Bu Projenin Dağ Bölgesinin en büyük sorunlarından olan ulaşım sıkıntısını hafifletecek bir husus olması nedeniyle Karayolları Bursa Bölge Müdürümüz Sayın Mehmet Yazıcıoğlu ve Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan'a konunun önemi her zeminde iletilmektedir." ifadelerini kullandı.


Bursa Hayat


Geri Dön