27 / 04 / 2024

Bursa Hisar İçi turizme kazandırılıyor!

Bursa Hisar İçi turizme kazandırılıyor!

Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın ilk yerleşim yeri olan Hisar İçi'nin yaşayan bir tarih olarak korunup yaşatılması, özgün özellikleriyle geleceğe aktarılması, eski Bursa'nın ortaya çıkartılması için 'Yaşayan Tarih Hisar İçi' projesini hayata geçiriyor.



Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın ilk yerleşim yeri olan Hisar İçi'nin yaşayan bir tarih olarak korunup yaşatılması, özgün özellikleriyle geleceğe aktarılması, eski Bursa'nın ortaya çıkartılması için 'Yaşayan Tarih Hisar İçi' projesini hayata geçiriyor. Proje, Saltanat Kapı'dan girilerek başlayan, Pınarbaşı Meydanı'na kadar devam ve içerisindeki 4 mahallenin yer aldığı 40 hektarlık alanı kapsıyor. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Hisar îçi'ni eski tarihi dokusuna yeniden kavuşturmak, burasını tarihi, turistik ve ticaret özellikleriyle birlikte gece gündüz yaşayan bir kent haline döndürmek çalışmalarımızın ana amacını oluşturuyor. Bu amaçla Hisar İçi'nde etaplar halinde gerçekleştirilecek tarihi dokuya uygun ve yapı ve sokak düzenlemelerinin yanında, müzeler, atölyeler, arasta türü ticaret merkezleri, bahçe restoranları, seyir terasları ile tercihli alan olarak konut kullanımlı ya da pansiyon, konukevi türü işletilebilecek konaklama tesislerinin yapımım planlıyoruz" dedi. 


Bölgede erken Osmanlı dönemi anıtsal yapılar var 


Hisar'ın 1326 yılında fethedilen Bursa olduğuna işaret eden Dündar, etrafı surlarla çevrili olan ve içerisinde 4 mahallenin bulunduğu alanın 2 bin 300 yıllık tarihe sahip olduğuna dikkat çekti. 


Hisar İçi'ne Bursa Evleri olarak adlandırılan sivil mimari örneği konutlar inşa edildiğini kaydeden Dündar, "Osmanlı'nın Bursa'yı fethettiğinde inşa etmiş olduğu ilk cami olan Alaaddinbey Camii burada bulunuyor. Ayrıca Üftade Camii, Kavaklı Camii, Güranlı Mescidi, Şahadet Camii, Osman Gazi ve Ofhan Gazi türbeleri ile Lala Şahin Paşa MedresesPÇibi erken Osmanlı döneminüı önemli anıtsal yapı örnekleri burada bulunuyor. İlk yerleşim alanı olması nedeniyle, geçmişten günümüze birçok medeniyete ait izleri görebileceğimiz Hisar İçi, Bursa tarih ve kültür yolu üzerinde en önemli bölge niteliğindedir. Şehrin büyüyüp gelişmesi Türkler sayesinde olmuştur" diye konuştu. 


BUTİK OTELLER AÇILMAYA BAŞLANDI 


Hisar'daki tarihi dokuyu ortaya çıkarmak adına yürütülen bir diğer projenin Hisar Arkeopark Projesi olduğunu anlatan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Toplam 8 bin 500 metrekare alan üzerinde yürütülen kazı çalışmalarında Bursa'da hüküm sürmüş olan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerini görüyoruz, ilk kademede Osmanlı dönemi su künklerini görüyoruz. Bir alt kademede, Bizans dönemi mermerlerine rastlıyoruz. Son katmanda ise Roma dönemi mozaiklerini buluyoruz. Bölge kurulurken 4 ana cadde olan Ortapazar Caddesi, Kavaklı Caddesi, Oruçbey ve Zindankapı Caddeleri üzerinde yer alacak şekilde planlanmış. 


Bu caddeler günümüze gelene kadar özgün halini yitirmiş. Çekirdek alan olarak belirlediğimiz 40 hektarlık alanda yenileme çalışması yürüteceğiz. Yaptığımız yenileme ve restorasyon çalınmaları ile bölgeye değer katmaya çalışıyoruz. Yürütülen çalışrrçalarla bölge ekonomik anlamda &ı gelişim yaşıyor. 

Yeni butİRotellerin açıldığını görüyoruz" açıklamasını yaptı. 


Dünya


Geri Dön