18 / 04 / 2024

Bursa İnşaat Mühendisleri Odası'nın Olağan Genel Kurulu 22 Şubat'ta!

Bursa İnşaat Mühendisleri Odası'nın Olağan Genel Kurulu 22 Şubat'ta!

Yeni Dönem Gazetesi'nin yazalarnından Gül Kolaylı bugünkü yazısında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi'nin Olağan Genel Kurulu toplantısını ele aldı. İşte o yazı...



TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Olağan Genel Kurulu 20-22 Şubat tarihleri arasında düzenleniyor. Genel Kurul'da Maksut Kayanın başkan adayı olduğu Çalışma Grubu ile Yaşar Poyraz'ın öncülüğündeki Çağdaş İnşaat Mühendisleri Grubu yarışacak. 


Dün YeniDönem gazetesini ziyaret eden Çalışma Grubu başkan adayı Maksut Kaya, Kamil Göral, Mehmet Albayrak ve Fatih Canbazoğlu çalışmaları hakkında bilgi verdi... 

Bilecik, Kütahya, Yalova, Bozüyük, Simav, Tavşanlı, Mustafakemalpaşa, Gemlik, İnegöl temsilciliklerinin de bağlı olduğu İMO Bursa Şubesi'nin 3 bin 649 üyesi var. 


***


DEVAMLILIK ESAS 

Maksut Kaya Şubeye bağlı olan temsilcilikleri dolaştıklarını anlattı. Çalışma Grubu'nun ilkelerini anımsatan Kaya, grup bünyesinde devamlılığın söz konusu olduğuna vurgu yaptı: "Aynı ilkelerle yok çıktık" dedi.... 

Kaya, çeşitli dönemlerde İMO Bursa Şubesi yönetim kurullarında, komisyonlarda görev aldığını da söyledi. 

Kent sorunlarına yeterince duyarlı olunmadığına yönelik göndermelerine ise mevcut yönetimin Başkan Yardımcısı olan Fatih Canbazoğlu'ndan yanıt geldi... 

Zira kamuoyuna yansıyan ya da şöyle diyelim oda çıkışlı haberlerde genelde köprü ayaklarına ve yeni hava limanına yapılan teknik ziyaretler yer almıştı. 

Canbazoğlu geçmiş dönem çalışmalarına değinirken, TMMOB'un duruşu yüzünden şube çalışmalarının olumsuz etkilendiğini belirtti. 

Malum, iktidar, TMMOB'un genel duruşundan pek de hoşnut olmadığından torba yasayla getirdiği bazı değişikliklerle odaların gelir kaynaklarını azaltmıştı. 

Bu da TMMOB'a bağlı odalarda birtakım tasarruf tedbirleri alınmasına neden olmuş, bazı şubelerde çalışan sayısı azaltılmıştı. 

Bu konuya atıfta bulunan Canbazoğlu, "En iyi direnci gösteren şube olduk..." derken... Bu konularla uğraşmaktan kent sorunlarına yeterli olamadıklarını söylerken, mesleki alanlarına yönelik ulusal sempozyum düzenlediklerini, 17 Ağustos'ta yaptıkları açıklamaları anımsattı... 

Üye katılımcılığının da yeterli olmadığına değindi... 


TECRÜBE/ DİNAMİZM BULUŞMASI 

Maksut Kaya ise "Gittiğimiz her yerde gördük ki meslektaşlarımız yanımızda. İlçelerin tümünde çalıştık. Aldığımız tepkiler çok iyi. Odalar kapatılıyor gibi bir algı oluşmuştu. 

Genç mühendis arkadaşlarımız temsil için odaların gerekliliğini hissetmişler. 

Biz Çalışma Grubu olarak yönetimde tecrübe ve dinamizmi buluşturmayı hedefliyoruz" derken... 

Tekrar söz alan Canbazoğlu "Gençler, oda bize ne verecek, diyorlardı. Şimdi gördük ki odaya olan gereksinimin farkındalar. 

Mesela İnegöl İl Temsilciliğimiz tasarruf nedeniyle hizmet binalarından çıkmışlardı. Şimdi, 25 arkadaşımız bina istiyor, her türlü fedakârlığa hazır olduklarım söylüyorlar. Bu sevindirici bir şeydir. Duyarsızlıktan yakınırdık. Biz temsilcilerimize mekansal imkân sağlayacağız" dedi. 

Geçmiş çalışmalara atıfta bulunan Maksut Kaya, İmar ve Yapı Denetim Yasası'nın 2012 yılında çıkmasında İMO Bursa Şubesi'nin çok önemli katkıları olduğunu anlattı. 


***

ŞUBE YERİNE BİRLİK 

TMMOB Kanunu'nun değişmesini, şubelerin baro ya da tabip odaları gibi birlik olmasının ise öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. 

(Yıllardır, TMMOBda sağ yelpazede bir araya gelen 'Çalışma, Birlik, Dayanışma' gibi çeşitli adlarla sağ ittifak diyebileceğimiz grupların ortak taleplerinin en başında "Şube yerine Birlik" olması gelir... 

Gelmesine de... iktidarlar açısından birlik ya da şube olunması açısından bir fark görülmediğinden yasalar nezdinde bir değişiklik olmaz.) Çalışma Grubu başkan adayı Maksut Kayaya önümüzdeki dönem kent içinde söyleyecek sözleri olup olmadığını sorduk... 

Mesela DOSAB Termik Santrali hakkında ne düşünüyordu; "Karşıyım. Şehrin ortasına termik santral olmaz" diye yanıtladı... 

Kent içinde ulaşımdan altyapıya her konuda görüş belirteceklerini, gerektiğinde eleştiri de yapacaklarını söylerken "Yapıcı eleştirimiz olacak. Eleştiriyi yaparken çözümlerini de sunacağız" dedi. 

Emsal artışına ise "Yüzde 50 de olabilir, 1 de olabilir. Ama planlama yerel yönetimlerce yapılmalı, yeşil alan, otopark, sosyal donatı alanları da planlanmalı" dedi... 


***

NEDEN OY VERİLSİN? 

Fatih Canbazoğlu 'Kentsel Dönüşüme dikkat çekti ve dedi ki: "2015 yılı itibarıyla Bursa'da yasa çıktığından beri 400 bina yıkıldı. İstanbul'da ise 7 bin! TUİK verilerine göre Bursa'daki 700 bin binanın yüzde 60'ı 30 yaş ve üzeri. 

400 bin yapı riskli. Biz ayrıca sanayi bölgelerinin de kentsel dönüşüme tabi olmasını savunuyoruz." Ardından "Size neden oy verilsin?" sorusuna Maksut Kaya'dan özetle şu yanıtlar geldi. 

"Şubede demokrasinin devamı için... 

Kentte söyleyecek sözümüz olduğu için... 

Meslektaşa, mesleğe katkı koymak için..." Toplantıda Çalışma Grubu temsilcileri, TMMOB bünyesindeki İKK oluşumunu kurumsal olarak doğru bulmadıklarını ancak toplantılara da katıldıklarını belirtirken, TMMOB Genel Merkezi'nin halktan ve üyelerden kopuk olduğunu da söylediler... 


Yeni Dönem/ Gül Kolaylı



Haber Yeni Marmara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Olağan Genel Kurulu bugün başlıyor. İki gün sürecek kongrenin yarın yapılacak seçimler bölümünde Çağdaş İnşaat Mühendisleri Grubu öncülüğünde Yaşar Poyraz ile, Çalışma Grubu adına da Maksut Kaya başkanlık için yarışacak. Bilecik, Kütahya, Yalova, Bozüyük, Simav, Tavşanlı, Mustafakemalpaşa, Gemlik, İnegöl temsilciliklerinin de bağlı olduğu İMO Bursa Şubesinin 3 bin 649 üyesi bulunuyor. 


Yeni Marmara Gazetesi




Haber Bursa Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi 14. Olağan Genel Kurulu Toplantısını Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi'nde gerçekleştirdi. Genel Kurul Toplantısı'na CHP Bursa Milletvekilleri Ceyhun İrgil, Erkan Aydın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak TMMOB'a bağlı oda başkanları, temsilcileri ve İMO Bursa Şubesi üyeleri katıldı. Divan Başkanlığı'nı Uludağ Üniversitesi İnşaat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangiin'ün yaptığı Genel Kurul toplantısında veda konuşması yapan İMO Bursa Şubesi Başkanı Basri Akyıldız, ülkemizde geçtiğimiz günlerde yaşanan ve artarak devam eden terör saldırılarını kınadı. İMO Bursa Şubesi'nin, 1988 yılında bu yana mesleğe ve meslektaşlarına katkı sağlayarak, haklarını savunarak, kenti ilgilendiren uygulamalarda kamu yararını gözeterek çalıştığını kaydeden Akyıldız, "Yönetim Kurulu olarak 14. Çalışma Dönemini tamamlamış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bu dönemde de taşıdığımız sorumluluğun bilinciyle mesleğimizin ilke ve doğruları çerçevesinde hareket etmekten vazgeçmedik. İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu olarak, kente yönelik kararlarda tepkimizi dile getirmekten asla kaçınmadık" dedi. 


DENEYİMLERİMİZİ AKTARDIK 


İnşaat Mühendisliğinin medeniyetleri inşa ettiğini kaydeden Başkan Akyıldız, şantiyelerde yaşanan iş kazalarına ve iş güvenliğine dikkat çekti. İMO Bursa Şubesi olarak genç mühendis ve mühendis adaylarına mesleki deneyimleri aktaracak etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Akyıldız, üyelere yönelik sorumluluğun unutulmadan çalışmaları yürüttüklerini vurguladı. İMO Bursa Şubesi Yönetim Kumlu olarak, Deprem Yönetmeliği ile ilgili çalışmaların bir an önce tamamlanarak uygulamaya sokulması gerektiğinin altını çizen Akyıldız, "Bursa gibi lodos ve kar yüklerinin olumsuz etkilediği bölgelerimiz için özel kar ve çatı yükü hesapları hazırlanması gerektiğini, meslektaşlarımızın düzenlenmesini beklediği Müteahhitlik Yasası, Kamu İhale Yasası, Yapı Denetim Yasası, Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Yasası ile ilgili değişikliklerin gerçekleştirilmesi gerektiğini her platformda dile getirdik" dedi. Akyıldız, İMO Bursa Şubesi'nin büyük bir aile olduğunu belirterek, iki yıllık hizmet süresi boyunca kendilerine destek olan herkese teşekkür etti. 


ODALARIN BİLİMSEL KATKILARI ÇOK ÖNEMLİ 


Genel Kurul Toplantısı'na katılan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, İnşaat mühendisliğinin hayatımızı direkt etki eden bir meslek olduğunu söyleyerek, "Akademik odaların çalışmalarını ilgili kuruluşlara ilettiklerinde sağlıklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Odaların bilimsel kalkılan çok önemli. Yeni seçilecek başkana başarılar diliyorum" dedi. 


KAZANAN MESLEĞİMİZ OLACAK 


Her iki adaya da yarın gerçekleştirilecek seçimde başarılar dileyen Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Atilla Ödünç ise, "Her iki adayımız da mesleklerine uzun yıllar emek vermiş, bizleri aydınlatmış yöneticilerimizdi. Seçim sonunda kazanan mesleğimiz olacak. Ben İMO Bursa Şubesi Başkanı Basri Akyıldız ve yönetimine de değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 



Bursa Hayat


Geri Dön