18 / 04 / 2024

Bursa İpekböceği tramvay hattına 7 mahalle dahil edilecek!

Bursa İpekböceği tramvay hattına 7 mahalle dahil edilecek!

Bursa’da il merkezinde nüfus yoğunluğu ve yolcu sirkülasyonu yüksek olan mahalleler için tramvay çalışmaları sürüyor. Planlaması süren İnönü Caddesi-Beşyol ara hattı ile Belediye Sarayı’na raylı sistemle ulaşım sağlanacak...




Bölgedeki 7 mahalle raylı sistem ulaşımına katılırken, iki tramvay hattı by-pass bağlantı yoluyla birleştirilecek. Heykel-İnönü Caddesi-Uluyol-Kent Meydanı-Çarşamba Pazarı-İpekiş-Atatürk Stadı-Altıparmak-Çatalfırın-Çakırhamam-Heykel güzergahında yolcu taşımakta olan İpekböceği tramvayı başlangıçta yadırgansa da, tek seferde otobüsten fazla yolcuyu daha modern ortamda taşıması sayesinde benimsendi. Yapımına başlanan Terminal hattının bazı araçları da T1 hattına girip Heykel’e ulaşabilecek. YaniTerminal’den tramvaya binen yolcu Heykel’e ulaşabilecek. Heykel-Kent Meydanı olarak bilinen T1 hattı ana etap olarak öngörülürken, yeni etapların da buna bağlanarak hem hattın genişlemesi, hem de gelişmesi hedefleniyor. Hem bu iki hattı birbirine bağlayacak, hem de şehrin ovaya doğru uzanan alt bölgesindeki mahallelerin raylı sistemle entegrasyonunu sağlayacak ara hat gündemde. Heykel’i ana başlangıç noktası alan T1 hattı tramvayı İnönü Caddesi’nden indikten sonra SGK Hizmet Binası önünde iki kola ayrılacak. Sola dönen araç Uluyol’u takip edip Kent Meydanı’na ulaşırken, bir araç da aşağı doğru devam edip köprünün üstünden geçecek ve Eski Yalova Yolu’ndan ilerleyecek. Balıklı’da, yapımı devam eden 30 metrelik yolla kesişecek olan tramvay, buradan sola dönecek ve 30 metrelik yol güzergahından Beşyol’da İstanbul Yolu’na çıkacak. Burada da Terminal hattı ile buluşacak.


İpekböceği tramvayını İnönü Caddesi’nde SGK önünden Eski Yalova Yolu’na devam ettireceklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Balıklı’da 30 metrelik yoldan Beşyol’a getirerek İstanbul Yolu’nda Terminal hattı ile buluşturacak bağlantı hattı için proje çalışmaları sürüyor. Terminal hattı için kazılar başlıyor. Aynı anda başka bir yeri kazmak kente sıkıntı verir. Orası bittikten sonra buna başlayacağız. Pirinç Han önünde Çatalfırın’dan Çakırhamam’a çıkan T1 ile kesişerek başlayan hat, İncirli Caddesi’nden Ertuğrulgazi’ye kadar uzatılacak. Hat üzerinde hem İpeköceği, hem de nostaljik tramvay yan yana çalışacak. Halen kullanılan rayların genişliği ve teknolojisiyle İpekböceği rayları aynı ölçülerde değil Cumhuriyet Caddesi’ndeki mevcut hat ile birlikte kullanılmak üzere yeni bir ray hattı daha yapılacak. Bu hat, mevcut hatla iç içe olacağı için yeni bir alan gerektirmeyecek. Yaklaşık 1.5 metrelik bir şeritte içe içe geçmiş 3 ray hattı yer alacak" dedi.


Milliyet


Geri Dön