25 / 04 / 2024

Bursa, işadamlarının desteğiyle Bosna'daki eserleri onarıyor!

Bursa, işadamlarının desteğiyle Bosna'daki eserleri onarıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Saraybosnadan Üsküpe Makedonyadan Kosovaya kadar Balkanlarda, çeşitli nedenlerle zarar görmüş, yıkılmış, cami, medrese ve türbe gibi eserleri ayağa kaldırıyor...



 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, hayırsever iş adamlarının sponsor desteğiyle kentin ve Türkiyenin köklü tarihi bağlarının bulunduğu Saraybosnadan Üsküpe Makedonyadan Kosovaya kadar Balkanlarda, çeşitli nedenlerle zarar görmüş, yıkılmış, cami, medrese ve türbe gibi eserleri ayağa kaldırıyor.

Bosna Hersekin başkenti Saraybosnada, 130 yıl önce yıkılan ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde yeniden inşa edilen Bakırbaba Camisinin açılışına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkanların tüm dünya için önemli olduğunu ancak Türkiye için çok daha büyük bir öneminin bulunduğunu, Bursanın ise bu bölgelerle kan bağının olduğunu söyledi.

Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Bosna ve Yunanistan başta olmak üzere, Balkanlarda Bursa ile akraba çok sayıda insan bulunduğunu anlatan Altepe, "Bunların Bursa ile yüzyıllardır olan bağlantıları, Bursanın fethinden sonra Balkanların fethedilmesi ki en son fethedilen yerler de Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiş ve o da Bursadan çıkıp geldi. Burada fetih yapan sultanlardan paşalarına kadar hepsi Bursa kökenli ve yüzyıllarca da bu bağlar sürmüş. Benim de ninem Bursadan Üsküpe gelin gitmiş zamanında" diye konuştu.

Altepe, Balkanların bizim kültürel değerlerimizin yerleştiği, eserlerin verildiği bir bölge olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Biz de Bursa olarak tabii ki bu özellikle kan bağımız, yakınlığımız olan ve stratejik açıdan bizim için önemli olan bu bölgeler ve Avrupadaki kardeşlerimiz konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren zaten devamlı talepler de geliyordu. Bunun sonucunda biz de faaliyetlerimize başladık. Bize gelen hiçbir talebi geri çevirmedik. Şu anda gerek Bulgaristan, gerek Makedonya gerek Kosova gerek Bosna Hersek, Balkanların her köşesinde artık faaliyetlerimiz var. Artık bunlar periyodik hale geldi. Buradaki kültür ve birikimler canlandı. Artık buraya gelmiş olan şahsiyetleri burada anma gibi, Murat Hüdavendigarı anma törenleri gibi, buradaki eserlerin ayağa kaldırılması, buradaki kültürün yaşanması ve insanların yalnız olmadığının gösterilmesi gibi faaliyetler yapıyoruz. Slav kökünden gelen Müslümanlar kendilerini tabii ki bizden görüyorlar. Müslüman oldukları zaman onlara Türk oldun diyorlar buralarda. Bizler de onların arkasında olduğumuzu göstermek, onlara moral vermek ve onlarla beraber ortak değerlerimizin yaşamasını sağlama konusunda tüm desteğimizi veriyoruz."

CAMİ, MEDRESE VE TÜRBE AÇILIŞLARI SÜRECEK

Saraybosnada 130 yıl önce yıkılan Bakırbaba Camisinin, Durmazlar Makine ve Sanayi Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmazın katkısıyla yeniden inşa edildiğini belirten Altepe, şunları kaydetti; "Yine önümüzdeki günlerde Bulgaristanda aynı şekilde yıkılan bir camiyi yapıyoruz. Bizden talep neyse biz onları yapıyoruz. Yine aynı şekilde Kosovada açılışlar var birkaç tane ve Üsküpte devam eden 4 adet şu anda inşaatımız var. Her köşede faaliyetimiz var. Ayrıca sosyal kültürel faaliyetler konusunda Bursa, Türkiye ile Bursa arasında bir köprü oluşturdu. Geçtiğimiz ay Bulgaristanın Razgrad bölgesinde at yarışları yapıldı. Artık onların da ana sponsoru biziz, bizim desteklerimizle yapılıyor. Bulgaristanda, Kosovada da inşaatlarımız var, açılışı bekliyor. Bunların içinde cami, medrese, türbeler var çevre düzenlemeleri var."

Altepe, hem somut olarak buradaki eserlerin ayağa kaldırılmasını hem de burada yaşayan insanların kültürel anlamda desteklenmesini amaçladıklarını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Sonuçta yüzyıllarca aynı millete mensup olarak yaşadık. Şimdi de bu bağların tekrar kurulması, uzunca yıllar biz biraz Balkanlardan ayrı kaldık, herkes tabii ki kendi derdindeydi. Şu anda artık Türkiye güçlendi. Biraz daha bakabiliyor çevresine, bizler de artık artık bu dostlarımızı, kardeşlerimizi, akrabalarımızı biraz daha gözetme konusunda bu faaliyetleri sürdürüyoruz."

"KÖPRÜLERİ TEKRAR İNŞA EDİYORUZ"

Yatırımları, hayır sever iş adamlarının katkılarıyla, sosyal ve kültürel faaliyetleri ise belediye olarak yaptıklarını anlatan Altepe, sponsor konusunda da hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını, Balkanlarla ilgili tüm projelerin sorunsuz sürdüğünü bildirerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Anadolu ile Balkanlar arasındaki köprüler yıllar önce atılmış, şimdi biz bu köprüleri tekrar inşa ediyoruz. Buraların bizden kopmasına imkan yok. Buradaki insanlar tamamen Türkiyeden moral alıyorlar. Güçlenen, gelişen Türkiyenin, arkalarında durduğunu hissetmeleri onlar için önemli. Türkiye buradan çok daha değişik görünüyor. Dev bir ülke olarak gözüküyor. Bunların tek moral kaynağı Türkiye. Bunu hissettiğimizden dolayı biz de her zaman için onlarla birlikte olmaya gayret ediyoruz. Çünkü onların bizlere ihtiyacı var."

AA

 


Geri Dön