16 / 04 / 2024

Bursa Kayapa'ya yapılacak çöp depolama tesisi protesto edildi!

Bursa Kayapa'ya yapılacak çöp depolama tesisi protesto edildi!

Bursa ilinin Kayapa bölgesinde yapılması planlanan çöp depolama ve yakma tesisine karşı çıkan Kayapalılar projenin oylanacağı Büyükşehir önünde oturma eylemi yaptı.



Kayapa’da yapılması planlanan çöp depolama ve yakma tesisine karşı çıkan Kayapalılar Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Dışarda eylem yapılırken belediye meclisinde projenin onaylanması görüşüldü. Meclis toplantısına alınmayan Kayapalılar sık sık; “ Kayapa burada, başkan nerede?” sloganları attı. Tüm girişimlere rağman Kayapaya yapılması planlanan çöp depolama ve yakma tesisi CHP ve MHP’li üyelerin ret oyu kullanmasına rağmen AKP’li üyelerin oyuyla kabul edildi.


AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer ilçesinin Kayapa bölgesine katı atık toplama ve yakma tesisi yapılmak istemesine Kayapa halkı aylardır eylem yaparak tepki göstermişti. Projenin belediye meclisinde onaylancağı gün Kayapa halkı belediye binasında oturma eylemi yaparak duruma birkez daha tepki gösterdi. Eyleme DOĞADER in yanı sıra çok sayıda yaşam savunucusu da katıldı.


‘REZİLLİĞİ BİZ ÇEKİYORUZ’

Köylerinde yapılmak istenen bu projeye tepki gösteren kadınlar “Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Çünkü burada rezilliği biz çekiyoruz. Ne olursa olsun bu karara karşı sonuna kadar direneceğiz. Herkesin keyfi yerinde  ya bizim” diyerek tepki gösterirken AKP’li mahalle temsilcileri de büyükşehirin yapmak istediği katı atık toplama ve yakma tesisine karşı olduklarını dile getirdi. 


Kayapa köyünde yaşayan Nurettin Yüce; “ Başkan Recep Altepe’yi kınıyorum. Köyümüzde şehirleşme oldu. Köyümüzün üstüne katı atık toplama ve yakma tesisi yapmak istiyorlar. Ben bir AK Partili olarak bu durumu kınıyorum” dedi. 


AKP Mahalle Temsilcisi Salih Ertürk ise; “ Bu tesisi kabul etmiyoruz.yarın Bursa 5-6 milyon nüfusa ulaştığı zaman, bizim mahalle birinci sınıf turistik bölge olacak. Bizim burası 400 bi konuta açılmış bir imar var. Bu projeyi yapmamalarını istiyoruz” dedi.


‘YÖRE HALKININ SESİNE KULAK VERİN’

CHP’li Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ; bölgede yapılacak tesisle ilgili vatandaşların muhtarların ve kitle örgütlerinin görüşlerinin alınmadığını belirterek; “ 700’e yakın itiraz var. Bizlerinde itirazı var. Yöre halkı istemiyor. Teknik üniversitenin de raporuda var. Sadece hayatın ve yaşamın para olmadığını, bu bölgedeki insanların yaşaması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılmak istenen bu tesis göl ve içme suyu havzalarına yakın olduğu için hem doğaya hem de insan sağlığına büyük zarar verecek. Yolun başındayken, önlem alınarak yerinin tekrar değerlendirilmesini istiyoruz” dedi. MHP’li meclis üyesi İhsan Bilgili ise; “ vatandaşlarla ve bölgedeki muhtarlarla görüştük. Halkın büyük çoğunluğu bu projeyi istemiyor. Bu konunun yeniden değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.


Tüm itirazlara rağmen AKP’li üyelerin oylarıyla mecliste kabul edilen proje için AKP’li İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Atilla Ödünç; “ Gerekli kamu kurum ve kuruluşlarından görüşler alınmıştır. ÇED sürecinde halkın katılacağı toplantılar yapılacaktır” dedi. 


Evrensel


Geri Dön