25 / 04 / 2024

Bursa Kayıhan Hamamı restore ediliyor!

Bursa Kayıhan Hamamı restore ediliyor!

Kayıhan Hamamı´nda zaman içinde yapılan sıva ve kaplamalarla kaybolan iki kubbe, tonlarca malzemenin temizlenmesiyle yeniden ortaya çıkarıldı



Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilen Kayıhan Hamamı´nda zaman içinde yapılan sıva ve kaplamalarla kaybolan iki kubbe, tonlarca malzemenin temizlenmesiyle yeniden ortaya çıkarıldı.
        
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyon çalışmaların sürdüğü Kayıhan Hamamı´nda incelemelerde bulundu, Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas´tan bilgi aldı.
        
Altepe, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Bursa´nın en önemli bölgesi olan Tarihi Hanlar Bölgesi´ni, kimliğine kavuşturarak, bölgenin tüm güzelliklerini ortaya çıkaracaklarını söyledi.
        
Tarihi ve kültürel anlamda büyük öneme sahip Kayıhan Hamamı´nı restore ederek buranın eşsiz güzelliğini gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Altepe, "Bu restorasyon çalışması sivil mimari örneklerini içinde barındıran Kayhan Bölgesi´ne önemli bir özellik katacak. Hamamdaki restorasyon işi, 1 yıl içinde tamamlanacak" dedi.
        
Kayıhan Hamamı, Sultan 2. Murad´ın tahta çıkışıyla Başvezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldı.
        
Yaklaşık bin 500 metrekare alana sahip hamam, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gördü. Özel mülkiyette olan ve son 100 yılını gerçek işlevinin dışındaki alanlara hizmet vererek geçiren tarihi yapı, bir dönem kereste atölyesi olarak kullanıldığı için "Keresteciler Hamamı" olarak da anılıyor.
AA

Geri Dön