28 / 03 / 2024

Bursa kentsel dönüşüm ile şekillenecek!

Bursa kentsel dönüşüm ile şekillenecek!

Ülkemizde çarpık kentleşme ve modern şehir görüntüsünden uzak gecekondular, yıllar boyunca doğru şehirleşmenin önündeki en büyük engeldi...



Ülkemizde çarpık kentleşme ve modern şehir görüntüsünden uzak gecekondular, yıllar boyunca doğru şehirleşmenin önündeki en büyük engeldi. 

Neredeyse bir kangren haline gelen bu sorun karşısında Türkiye 2003'te planlı kentleşme ve toplu konut hamlesiyle tanıştı. Hasılat paylaşımı projeleriyle kendi kaynağını üretme modelini geliştiren TOKİ, Cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşümlerinden birini gerçekleştirdi. Ve 10 yılda toplam 500 bin konuta ulaştı. 

Bu konutların arasında tartışılan projeler olsa da önemli olan Türkiye'nin ve Bursa'nın yarınlarının güzel planlaması. 

Bana göre Bursa'da da bu noktada önemli çalışmalar yürütülüyor. Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Osmangazi ve diğer ilçelerde ciddi çalışmaları var. Örneğin; Soğanlı bölgesinde gerçekleştirilecek dönüşüm projesinin tüm Türkiye'ye örnek olacağını söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 42 hektarlık alanda yaklaşık bin 800 konutluk proje ile ülkemizdeki dönüşüme ışık tutacağa benziyor. 


İnşaat sektörü kuşkusuz, biz Türklerin en başarılı olduğu alanlardan biri... Tabii bu cümleyi bugünün projelerine baktığımızda kurabiliyoruz. Bu başarı geçmişten bu yana sürmüş olsaydı. Bugün bu dönüşüme bu kadar ihtiyaç duyan bir ülke haline gelmezdik. Her neyse... 


Bursa kentsel dönüşümde sektörün her kesimiyle sorumluluk aldığını gün be gün gösteriyor. Bu noktada özel sektörün sözcüsü olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), dönüşümün yapılacağı tüm ilçelerin belediye başkanları ve ilgili müdürleriyle masaya oturuyor. Yapılacak dönüşümde özel sektörün bir kenara atılmaması gerektiğini açıkça belirtiyor. İ nşaat M ü he n d isi e ri Odası (İMO), Mimarlar Odası (MO), Bursa Teknik Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi de sürece aynı ölçüde destek veren kurumlar arasında yer alıyor. 

Özellikle Bursa Teknik Üniversitesi'nde yaşanan bayrak değişiminin sürece oldukça olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. Prof. Dr. Arif Karademiı 'in rektörlük görevine gelmesi ile BTÜ, kentsel dönüşüm sürecine şüphesiz ivme kazandıracaktır. 

Daha önce kentsel dönüşümün dünyadaki önemli örnekleri arasında İspanya'nın Baıcelona şehri ve Kolombiya'nın en büyük ikinci şehri olan Medellin'in yer aldığını söylemiştim. Buralarda yapılan dönüşümün 'Yerinde Yerlisi ile Dönüşüm' mantığıyla yapılması bu örnekleri bu denli önemli kılıyor. 

Umuyorum şehrimizdeki dönüşümler söylemlerle örtüşür ve Bursa bu örneklerin arasındaki yerini alır. 


Yeni Dönem


Geri Dön