19 / 04 / 2024

Bursa Nilüfer fark yaratacak projelerle buluşacak!

Bursa Nilüfer fark yaratacak projelerle buluşacak!

Kentin sosyal, kültürel ve spor hayatına yeni projelerle katkı koyacak olan Bursa Nilüfer Belediyesi yeni yılda Huzurevi, Karaman Dernekler Yerleşkesi, İbrahim Yazıcı Stadyumu, Cimnastik Salonu gibi dev yatırımları halkla buluşturacak.



Kurulduğu 1987'den günümüze hızlı bir gelişim gösteren, her yıl önemli oranda bir nüfus artışı gösteren Nilüfer, bugün en çok tercih edilen, gerek sosyal, gerek kültürel, gerekse sportif etkinliklerle Bursa'nın adeta kalbi durumunda. Nilüfer Belediyesi "Önce İnsan" ilkesinin yol göstericiliğinde kentteki değişimi yönetirken, hizmetleri de her yıl bir basamak daha yükseltmek ve "örnek ve lider kent" tanımlamasını canlı tutmak için çaba gösteriyor. Demokrasi, katılımcılık, özgürlük, sosyal belediyecilik, eşitlik ve vicdan Nilüfer Belediyesi 'nin hizmetlerine yön veren odak noktaları. Bu çerçevede özellikle Mahalle Komiteleri'nin ve Nilüfer'deki sivil toplum örgütlerinin. akademik odalar ve dernekler gibi demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan dinamiklerin görüşlerini mutlaka alarak, "katılımcılık esası" ile yatırımlar belirleniyor. İşte bu anlayış doğrultusunda. Nilüfer Belediyesi'nin Nilüferlilerin de katılımıyla oluşturduğu 2015-2019 Stratejik Planı'nın ikinci faaliyet döneminde devam edecek olan hizmetlerin yanı sıra, kenti geleceğe taşıyacak projeler de belirlendi. 


HUZUREVİ VE OLGUN GENÇLİK MERKEZİ 


Nilüfer Belediyesi, sosyal belediyecilik uygulamaları ile Türkiye'de örnek gösterilir hale geldi. 2016 yılında bu örnek uygulamalarından biri olan Nilüfer Belediyesi İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi hizmete girecek. İşletmesi Nilüfer Belediyesi tarafından yapılacak olan huzurevi için geri sayım sürerken yine yaşlılara yönelik hizmet verecek olan Olgun Gençlik Merkezi de Niliifer'de önemli bir ihtiyacı da karşılamış olacak. İnşaatı 2016 yılında da devam edecek olan Alzheimer Hastaları Yaşlı Bakım Evi de kentteki büyük bir eksikliği giderecek projeler arasında. Nilüfer Belediyesi'nin sosyal belediyecilik uygulamalarından biri de Halk Kart uygulaması. Nilüfer Belediyesi Halk Kart ile 2016 yılında da maddi durumu yetersiz olan yurttaşların yanında olmaya devam edecek. Kadınların her zaman yanında olan Nilüfer Belediyesi, mevcut Kadın Sığınma Evi'nin kapasitesini de yeni bina ile artıracak. Ayrıca ilki Kültür Mahallesi'nde açılan Kadın ve Çocuk Merkezleri de 2016 yılında yaygınlaşacak. Engelli birey ve ailelerine yönelik olarak hayata geçirilecek hobi bahçeleri. "Bizim Bahçe" projesi de 2016 yılında hizmete girecek projeler arasında dikkat çekiyor. 


2. DERNEKLER YERLEŞKESİ AÇILIYOR 


Nilüfer Belediyesi'nin ilklerin kenti Nilüfer'de yaşama geçirdiği Dernekler Yerleşkesi modeli, gördüğü ilgi nedeniyle çok kısa bir sürede kapasitesini doldurdu. Binlerce etkinliğe ev sahipliği yapan Dernekler Yerleşkesi 3. yaşını kutlarken, çalışmaları devam eden ve 2016'da hizmete başlayacak olan Karaman Dernekler Yerleşkesi ile tüm Bursa'daki derneklerin buluştuğu adres Nilüfer olacak. Otopark ve Karaman Pazaryeri'nin de yer aldığı Karaman Dernekler Yerleşkesi'nin inşaatında çalışmalar hızla sürüyor. Karaman Pazaryeri. Otoparkı ve Dernekler Yerleşkesi'ni 2016 yılı içinde hizmete açmayı planladıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey. vatandaşlardan gelen talep üzerine böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Konak Mahallesi'ndeki Dernekler Yerleşkesi'ni 200 derneğin kullandığını belirten Başkan Bozbey. benzer yerleşkelerin kurulması için çok talep aldıklarını söyledi. Bozbey. 'Bu proje kapsamına almış olduğumuz 2. Demekler Yerleşkesi de gerçekten sosyal demeklerimizin birçok ihtiyacını karşılayacaktır" dedi. 


ANADOLU ARASTASI 


Nilüfer Belediyesi'nin, bir barış projesi olarak nitelendirilen Balat Rekreasyon Alanı ve Hemşeri Dernekleri Yerleşkesi Projesi olan "Anadolu Arastası" da 2016 yılının dikkat çeken projeleri arasında. 81 ilin kültürünü tek çatı altında toplayacak olan Anadolu Arastası ile Balkanlar, Anadolu ve Kafkasya coğrafyasının tüm özgün kültürel değerleri Niliifer'de buluşacak. Türkiye'nin 81 ili. hemşehri derneklerinin katılımıyla 170 bin metrekarelik alanda dev bir yatırımla kucaklaşacak. Yöresel evler, kervansaraylar, toy bahçeleri ve kermesleri ile unutulmaya yüz tutan tüm değerler Anadolu Arastası'nda hayat bulacak. Anadolu Arastası'nin örnek alınması gereken, barışı tam anlamıyla tarif eden bir proje olduğunu vurgulayan Nilüfer Belediye Mustafa Başkan Bozbey, "Anadolu Arastası Kooperatifi çatısı altında buluşan tüm derneklerimize teşekkür ediyorum. 81 ilin kültürünü yansıtacak olan, bununla da kalmayıp Kafkaslardan Balkanlar'a tüm akraba coğrafyayı da kapsayan Anadolu Arastası projemiz de demokrasi ve dayanışma anlayışımızın bir sonucu. Biz, Anadolu Arastası projesiyle aslında Türkiye ve Balkanlar'dan Kafkaslar'a barışın projesini oluşturuyoruz. Anadolu Arastası aynı zamanda insanla doğayı barıştırdığımız bir proje. Anlam yüklü bu projeye katkı koyan herkese gönülden teşekkür ediyorum" dedi. 


Spor kenti Nilüfer'de spora yatırımlar da 2016 yılında artarak devam edecek. Çalışmaları son aşamaya Nilüfer Belediyesi İbrahim Yazıcı Stadyumu ile Beşevler Cimnastik Salonu 2016 yılında hayata geçecek projeler arasında dikkat çeken çalışmalar. Bursaspor'da Kuliip başkanlığını yürütürken vefat eden İbrahim Yazıcı'nin adını taşıyan stadyumun seyirci kapasitesi 6 bin 923 olacak. Stadyumda futbol müsabakalarının yanı sıra Nilüfer'deki tüm resmi bayramlar ve şölenler de gerçekleştirilecek. 


KENTSEL YENİLEME 


Katılımcı ve demokratik süreçleri, Nilüfer Belediyesi'nin hayata geçirdiği birçok projede olduğu gibi kentsel yenilemede de etkin yer alacak. Nilüfer Belediyesi'nin, yurttaşların, yerinden edilmeden iyi ve sağlıklı konutlara kavuştuğu. Mahalle Komiteleri'nde tartışılan ve katılımcı bir anlayışla son haline getirilen, ekolojik dengelerin gözetildiği, konut hakkının yanı sıra sosyal hizmetlerin sunulduğu, kamusal ihtiyaçların giderildiği ve kentsel anlamda olanakların sağlandığı "Kentsel yenileme" anlayışı da. önümüzdeki dönem Türkiye'ye örnek olacak çalışmalarımız arasında yer almaya devam edecek. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Kentsel yenilemeyi yaparken, bugünün kentinde yaşadığımız sorunları bilimsel boyutta değerlendirerek yapılabilirlik çerçevesinde geleceğin kentlerini en iyi şekilde oluşturmak belediyeler açısından önemli bir sorumluluktur" dedi. Başkan Bozbey. kentsel yenilemede vatandaşın ve mahalle komitelerinin karar süreçlerine dahil edileceğini belirterek "Uygulama sonucunda gülümseyen bir Nilüferli ve gülümseyen bir bölge oluşturmanın da tanımını hep birlikte yapmış olacağız. Bu uygulamada vatandaş kazanmalı, kamu kazanmalı ve tabi ki yatırımcı da kazanmalıdır. Biz bu üçünün de kazandığı bir planlama bölgesi hedefliyoruz. Yoksa birilerinin kazanıp birilerinin kaybedeceği yöntemle o mahallelerde dönüşüm beklenemez" diye konuştu. Çeşitli platformlarda kentsel yenileme stratejilerini anlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi'nin bu konuda yapacağı çalışmaların odağında insanın olacağının altını çizdi. Bozbey "İnsanları alışık olduğu yaşam kültüründen çok katlı lüks site içerisine alırsanız belki mutlu olmayacaklar. Önce insanların ne istediğine bakacaksınız. Biz Nilüfer Belediyesi olarak insan odaklı kentsel yenileme çalışması yapıyoruz" dedi. 


EĞİTİME DESTEK SÜRÜYOR 


Okullara verdiği yardımcı personel desteği sağlayarak yine bir ilki gerçekleştirerek diğer belediyelere de örnek olan Nilüfer Belediyesi bu uygulamasını 2016 yılında da sürdürerek eğitime verdiği önemi bir kez daha ortaya koyuyor. 2016'da, Nilüfer'deki devlet okulları Nilüfer Belediyesi'nin 4 milyon TL bütçe ayırarak sunduğu personel desteğiyle gülümsemeye devam edecek. 


YAŞAR KEMAL BARIŞ VE KARDEŞLİK ORMANI 


2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal etkinliklerinde edebi buluşmaların yanı sıra çok özel çalışmalar da yapılıyor. Nilüfer Belediyesi Yaşar Kemal'in anısına özel pul bastırırken, oluşturulacak Yaşar Kemal Barış ve Kardeşlik Ormanı ile edebiyatın Koca Çınarı'nın ölümsüz adı Nilüfer'de doğa sevgisiyle bütünlenecek, barışa ve kardeşliğe olan inancına vurgu yapılacak. Yine her yıl Uluslararası Nilüfer Belediyesi Spor Şenlikleri kapsamında düzenlenen Uçurtma Şenliği de bu yıl farklı bir anlamla gerçekleşecek. Düzenlenecek Uçurtma Şenliği'nde Yaşar Kemal'in acılar içerisinde geçen çocukluğunun hüznünün, çok sevdiği uçurtmalarla dağıtılması amaçlanıyor. Etkinlikler kapsamında Gölyazı'nın eşsiz doğası, Yaşar Kemal'in 'Kuşlarda Gitti' romanından ilhamla kuş gözlem gününe ev sahipliği yapacak. 




Bursa Hayat


Geri Dön