19 / 04 / 2024

Bursa turizm ile gelişiyor!

Bursa turizm ile gelişiyor!

Bursa,Osmanlı'ya payitahtlık yapan bir şehir olmanın avantajını da yanına alarak turizm konusunda iddiasını her gecen gün artırıyor. Arap ülkelerinden ciddi turist alan Bursa'nın termal özellikleri cazibeyi artırıyor.



Türkiye'nin en büyük şehirlerinden olan Bursa, tarihi, kültürü, doğal güzellikleri, gölleri ve ormanlarıyla tatilcilerin akınına uğramaya başladı. "Yeşil Bursa" adından da anlaşılacağı gibi kente Ankara, İstanbul.  İzmir  yönünden gelenleri yeşil bir bitki örtüsü karşılıyor ve kucaklıyor. 


Kentin ve Yeşilçam filmlerinin simgelerinden. kış turizminin önemli merkezlerinden olan Uludağ, yaz avlarında da görülecek yerlerin başında geliyor. Özel araçların yanı sıra taksi ve teleferikle de çıkılabilen Uludağ, yazın kışa oranla bambaşka bir kimliğe bürünüyor. Yeşilin her tonunun görülebildiği Uludağ, yaz aylarında yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kent merkezinde hava sıcaklığının 38 dereceye kadar ulaşıldığı günlerde ortalama 25 dereceyle serinlemek isteyenlerin vazgeçemediği Çobankaya ve Kiraziıyavla bölgesinde ise kamp yeri bulabilmek çoğunlukla imkansız olabiliyor. 


"21 gün kalındığında kanı temizliyor" inancının yaygın olması, temiz havasının astım gibi göğüs hastalıklarına iyi gelmesi nedeniyle birçok kişi ormanla kaplı 1800 metre yüksekliğe çıkarak. Uludağ'ın yeşilinde ve havasında şifa arıyor. Mitolojide tanrıların Troya savaşını izlediği yer olarak varsayılan, Hıristiyan keşişlerin saklandığı yer olması nedeniyle "Keşiş Dağı" olarak anılan, kentin şifalı sularına kaynak olan Uludağ, birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Yeşillikler arasında bir gün geçirmek için Soğanlı Botanik Parkı da ziyaretçiler için alternatif olabiliyor. 150 türden 8 bin ağaç, 76 türden 100 bin çalı, 20 türden 50 bin yer örtücü ve 27 türden 6 bin gül ile doğaseverlerin ilgisini çeken park. kent merkezinde bulunuyor ve Bursa'dan İstanbul'a doğru yola çıkıldığında gezilebilecek ve görülebilecek bir yer olarak dikkati çekiyor. 



OSMANLI PAYİTAHTI 

"Osmanlı'nın Bursa'sı", "Evliyalar Şehri", "Ruhani Şehir" olarak anılan Bursa'da, çok sayıda türbe, han ve cami bulunuyor. İmparatorluğun ilk 6 sultanına ev sahipliği yapan Bursa'da padişahların yaptırdığı çok sayıda türbe ve külliyeler, gezilebilecek tarihi hazinelerin başında geliyor. Minarelerle yarışan selvilerin oluşturduğu mistik silüet ve güvercinlerle paylaşılan şadırvanlar, Bursa'va gelenlere farklı bir atmosfer sunuyor. M.O 700 yılında yapımına başlanan. Roma ve Bizanslıların onarımından sonra 3 köşeli burçlarla takviye edilen Bursa Kalesi, tüm ihtişamıyla yerli ve yabancı turistleri bekliyor. 20 kubbesi bulunan. 2 anıtsal minaresiyle zamana meydan okuyan. depremler, yangınlar, istilalar geçiren dev yapı Ulucami, İslam dinindeki kutsal mekanlar içinde en önemli 5. ibadethane olarak biliniyor. Şadırvanı ve hat sanatının büyüleyici örnekleriyle Ulucami, Bursa'nın en fazla ziyaret edilen yeri olarak öne çıkıyor. Ulucami'nin sadece birkaç kilometre ilerisinde bulunan, yürüme mesafesindeki Yeşil Cami ve Yeşil Türbe de külliye yapısı içinde tarihi hazine olarak ziyaretçilere kucak açıyor. Göz alıcı çinilerle süslenmiş Yeşil Türbe ve yanındaki erken dönem Osmanlı sanatının en süslü camisi olan Yeşil Cami, gezilmesi gereken önemli mekanların arasında bulunuyor. 


Hanlar ve çarşılarla donatılan Bursa, ticaret kültürünün kente bıraktığı izlerden olan Kozahan, Pirinç Han. Balibey Han, Geyve ve İpek Hanı gibi birçok han ve tarihi Kapalıçarşısı'yla turistlere ender bir alışveriş keyfi sunuyor. Ziyaretçiler, burada Bursa'nın ünlü ipek ürünlerinden, havlularından ve diğer tekstil ürünlerinden satın alabiliyor. Emir Sultan Türbesi ve Camii ile Süleyman Çelebi Türbesi, Hamzabey, Okçubaba, Somuncubaba ve Üftade Hazretleri türbeleri de inanç turizmi açısından dikkati çekiyor. Bursa'va gelenler Osmanlı'nın ilk yerleştiği yer olarak bilinen tarihi yapısını koruyan Cumalıkızık ile Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini, Mudanya'da Osmanlı evlerinin en güzel örneklerini görebiliyor. 


Zaman


Geri Dön