26 / 04 / 2024

Bursa, Türkiye'nin tramvay üretim üssü olacak!

Bursa, Türkiye'nin tramvay üretim üssü olacak!

Bursa'yı otomotivden sonra tramvay üretiminin de merkezi haline getirecek olan tramvay üretim projesi hızla ilerliyor. İmalatı devam eden ilk tramvayın Nisan ayında raylarda test edilmesi planlanıyor



Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu döneme damgasını vuracak en önemli projelerinden biri olan tramvay üretimi konusundaki çalışmaları sürerken, imalatı devam eden ilk tramvayın Nisan ayında raylarda test edilmesi planlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin Durmazlar Makine işbirliğiyle sürdürdüğü proje kapsamında yazılımından karoserine kadar her şeyiyle tam bir yerli üretim olacak tramvayın bir 'Türkiye projesi' olduğunu belirterek, normalde iki, üç yıl süren projelendirme çalışmalarının kısa zamanda tamamlandığını hatırlattı.

Nisan'da Testler Başlıyor

şžehir içi tramvay hatlarında kullanılacak vagonların tamamının yerli üretim olacağını dile getiren Başkan Altepe, ilk vagonun Nisan ayında raylarda test edilmeye başlanacağını bildirdi. Test sürecinin uzun sürdüğünü belirten Başkan Altepe, bu yılsonuna doğru tramvayların Bursalılar tarafından kullanılabileceğini müjdeledi. Metropoliten kentlerde ulaşım sorununun sadece raylı sistemlerle çözülebileceğini savunan Başkan Altepe, 'Raylı sistemlerde kullanılacak tramvay ve vagonları yerli üretim sayesinde hem kaliteli hem de daha hesaplı temin etmiş olacağız. İstanbul başta olmak üzere bütün büyük kentler bu projeyi yakından takip ediyor. Bursa olarak, Türkiye'de şehir içi ulaşım probleminin çözümüne katkıda bulunacağız. şžu anda yurtdışından temin edilen malzemelerimiz gelmeye başladı. Buradaki parçaların kalıpları ve üretim istasyonları hazırlandı. çalışmalarımız hızla sürüyor' dedi.

Raylar Döşeniyor

Öte yandan Bursalıları tramvayla tanıştıracak olan Cumhuriyet Caddesi nostaljik tramvay projesi kapsamındaki çalışmalar da devam ediyor. Gökdere Meydancık Köprüsü'nden başlayarak Yeni Cumhuriyet Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'ni takiben Tarihi Hanlar Bölgesi'nin ortasından geçerek Zafer Plaza'ya kadar ulaşacak olan bir buçuk kilometrelik hatta ray döşeme çalışmaları hızla sürüyor. Tramvayların geçtiği güzergahlar araç trafiğine kapatılarak, Cumhuriyet Caddesi boydan boya yaya akışına ve cazibe merkezine dönüştürülmüş olacak.

Bölgenin Değeri Artacak

Tarihi çarşı ve Hanlar Bölgesi ile Reyhan ve Kayhan bölgelerindeki her noktayı elden geçirdiklerinin altını çizen Başkan Altepe, 'Bölgedeki tüm anıtsal yapılar, sokakların düzenlenmesi ve sivil mimarlık örneği eserlerle ilgili dünyaca ünlü mimarlarla çalışıyoruz. Tüm bu bölgelerin örnek birer proje olması için uğraşıyoruz' diye konuştu.

Cumhuriyet Caddesi'nin yaklaşık 100 yıl önce binaların ve tarihi eserlerin yıkılmasıyla açılan bir cadde olduğuna dikkati çeken Başkan Altepe şöyle dedi: 'şžimdi de bu caddeyi elden geçiriyoruz. Tüm binalar onarılacak. Bina cepheleri dokuya uygun olarak yeniden yapılacak. Nostaljik tramvayın da çalışmasıyla bu bölge gece gündüz yaşayan bir merkez olacak. Devamlı canlı kalacak. Yeme. içme, konaklama ve alışveriş mekanlarıyla yaşayan bir cazi-be merkezi haline gelecek. Bu projeden bölge esnafı da faydalanacak, Bursa ekonomisi ile Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacak. Bölgenin kısa zamanda UNESCO'nun dünya mirası listesine girmesini de sağlayacağız.'
Forbes


Geri Dön