29 / 03 / 2024

Bursa yeni tramvay hattına kavuşuyor!

Bursa yeni tramvay hattına kavuşuyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kent meydanı ile terminal arasını birbirine bağlamak amacıyla projelendirilen T2 tramvay hattı ihalesini kazanan firma ile sözleşme imzalandı.



Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kent meydanı ile terminal arasını birbirine bağlamak amacıyla projelendirilen T2 tramvay hattı ihalesini kazanan firma ile sözleşme imzalandı. Bursa’da ulaşımı sorun olmaktan çıkarmak amacıyla yeni yol ve yol genişletme çalışmaları, köprü ve kavşak düzenlemelerinin yanı sıra raylı sistem yatırımlarına da ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, konforlu ve kesintisiz ulaşımı terminale kadar uzatacak olan T2 tramvay hattına ilişkin çalışmalara da hız verdi. Hat inşaatıyla ilgili ihaleyi kazanan Ultra Teknoloji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşme imzalanırken, inşaatın kısa süre içinde başlaması amaçlanıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Mudanya Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın ulaşılabilir bir kent olması yolunda önemli bir adım daha attıklarını söyledi. Bursa’da yıllardır konuşulan ancak bir türlü gerçekleşmeyen Kent Meydanı-Terminal tramvay hattını yapmanın da kendilerine nasip olduğunu belirten Başkan Altepe, “T1 hattı ve merkez hatlarla entegre olacak T2 tramvay hattı için yapılan ihaleye en uygun teklifi veren Ultra Teknoloji firması ile sözleşme imzalıyoruz. Yaklaşık 9,5 kilometre hat uzunluğuna sahip bu proje ile Ovaakça ve terminal bölgesi de merkeze bağlanmış olacak. İşin süresi 800 gün olarak görülüyor ancak, orta refüjden gidecek bir çalışma olacak. Daha kısa zamanda hatta 1,5 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz. Diğer taraftan bu hatta kullanılacak tramvaylarımızın üretimleri de devam ediyor. İkisinin üretimi tamamlandı ve testleri sürüyor. İnşallah kısa zamanda diğerlerinin de üretimi tamamlanacak. Böylelikle zaman kaybı da yaşamamış olacağız. 158 milyon TL’lik raylı sistem imalatının yanında yeni vagonlar ve çevre düzenlemeleri ile birlikte yaklaşık 300 milyon TL’lik bir yatırım İstanbul yolu ile buluşmuş oluyor. Şimdiden Bursa’mıza hayırlı olsun” diye konuştu. Sözleşmeye imza koyan Ultra Teknoloji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Esat Ulu da, İstanbul’da metrobüs hatları, Yenikapı Meydanı ve son olarak Balık Hali’ni yapan deneyimli bir firma olduklarını belirterek, T2 tramvay hattını da kısa zamanda bitirip, Bursa’ya kazandırmak istediklerini söyledi. Konuşmaların ardından raylı sistem ağına İstanbul yolunu da ilave edecek olan projenin sözleşmesi Başkan Altepe ile şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ulu arasında imzalandı.


11 İSTASYON OLACAK

Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 gün içinde yer teslimi yapılarak inşaatına başlanacak olan iş için 800 günlük süre öngörülüyor. Yalova Yolu’nun ortasından gidecek hatta, yerleri belirlenen 11 istasyon olacak. Toplam 9 bin 445 metre uzunluğundaki hattın 8 bin 415 metresi, seferlerin yapılacağı ana hat ve bin 30 metresi de depo park alanı olarak kullanılacak. Yapım ihalesi kapsamında, istasyonların yanı sıra, derelerin üzerinde 3 demiryolu köprüsü ve 2 karayolu köprüsü, 6 adet trafo ve 1 depo sahası inşa edilecek. T2 hattı çalışmaya başladığında, seferler, 12 tramvay aracıyla 2’şerli dizilerle yapılacak. İşletme hızının, T1 hattına göre daha fazla olması planlanıyor. İstasyonlar, 60 metre uzunluğunda ve üst geçitli olacak. Çalışma kapsamında enerji nakil hatları yer altına alınacak ve tüm aydınlatma sistemleri yenilenecek. Mevcut servis yolları yeni düzenleme ile ana yola dahil edilirken, çevre düzenlemeleri ve kent girişi daha estetik bir görünüm kazanacak. Kent Meydanı-Şehirlararası Otobüs Terminali arasındaki yeni tramvay hattının istasyonları ise şu noktalarda yapılacak: "Kent Meydanı önü, Gençosman Türk Telekom altı, Beşyol Kavşağı’nın 300 metre gerisi, Beşyol Kavşağı’nın 300 metre ilerisi, Melodi Düğün Salonu önü, Orman Bölge Müdürlüğü önü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önü, Panayır Kavşağı, Kimlik Mağazası önü, AS Merkez önü, Şehirlerarası Otobüs Terminali önü."


Milliyet


Geri Dön