28 / 03 / 2024

Bursa Yeşil Cami restorasyon çalışmaları başladı!

Bursa Yeşil Cami restorasyon çalışmaları başladı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik’in sembol eserlerinden biri olan ve 1378 yılında Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılan Yeşil Cami’de restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarını başlattı.



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yeşil Cami'nin sahip olduğu değerlerle İznik’in hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için evrensel bir değer olduğunu belirterek, tüm bu değerleri ayağa kaldırmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.


Tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, İznik ilçesinin de evrensel bir değer olarak UNESCO listesinde yer alması için çalışmalara başladı. Daha önce tarihi eser tespit çalışmaları kapsamında yapılan hava çekimleri ile göl içindeki 1500 yıllık bazilikanın görüntülenmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi sayesinde, bu çalışma Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilmişti. Böylelikle İznik’in isminin yeniden dünya gündemine taşınmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de ilçedeki ecdat yadigarı eserlerin ilk günkü orijinal halini alması için restorasyon çalışmaları başlattı. İznik ilçe merkezinde 1. Murat Hüdavendigar döneminde 1378 yılında Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılan ve minaresinde yeşil çini kullanılması nedeniyle yeşil cami olarak adlandırılan tarihi yapıdaki restorasyon çalışmaları başlatılırken, proje kapsamında cami çevresi de yeniden düzenlenerek bölge ayrıcalıklı bir yaşam alanına dönüştürülecek.


İnanç turizmi için büyük değer


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bütün şehir yasasının ardından tüm ilçelerde olduğu gibi İznik’te te çalışmalara hemen başladıklarını belirterek, özellikle inanç turizmi açısından evrensel birçok değere sahip ilçede tarihi ve kültürel miras çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında surlardan antik tiyatroya ve Roma Yolu’na kadar ilçedeki tüm eserlerin sorumluluğunu Büyükşehir Belediyesi olarak üstlendiklerini dile getiren Başkan Altepe, “Çalışmalara Yeşil Cami ile başlıyoruz. Cami restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile burası ayrıcalıklı bir yaşam alanı haline gelecek. Daha sonra sırasıyla tüm tarihi değerleri gün yüzüne çıkaracağız. Tarihi miras çalışmalarımızla Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını sağladık. İznik’te bu yıl aday listeye alındı. Ancak toplamda 160’ın üzerinde aday var. Bizim görevimiz yapacağımız çalışmalarla İznik’i üst sıralara çıkarmak. Çünkü İznik sadece Müslümanlar için değil Hristiyanlar için de önemli evrensel değerlere sahip. Yapacağımız çalışmalarla İznik hak ettiği değeri bulacak” dedi.


İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da yerel seçimler öncesi ilçeye gelen Başkan Altepe’nin ‘siz isteyin biz yapalım’ dediğini hatırlatarak, “Biz istedik, halkımız istedi ve Başkanımız Recep Altepe çalışmaları başlattı. Sadece burası değil. Abdulvahap Tepesi, sahil düzenleme çalışmaları ve kırsal kalkınma yatırımlarıyla Başkanımız her zaman yanımızda olacak. İlçemizde hayata geçirdiği yatırımlar nedeniyle Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.


TOKİ Haber


Geri Dön