19 / 04 / 2024

Bursa Yıldırım'daki 7 mahalle dönüşecek!

Bursa Yıldırım'daki 7 mahalle dönüşecek!

Bursa Haber Gazetesi köşe yazarı olan İlhami Yıldız bugünkü yazısında Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kentsel dönüşümü değerlendirdi. İşte o haber...



Yıldırım için her zaman şu ifadeyi kullanmışımdır: Üstü ütülü pantolon altı da ütüsüz pantolon gibi... 


Bugün  Ankara  yolu altı gerçekten oldukça kötü bir görünüm içinde. Öte yandan bir çok yerleşim biriminde çarpık yapılaşmayı görmek mümkün. Kim ne derse desin, hala çoğunluğu böyle... İstisnası Millet Mahallesi... Bir de Setbaşı, Kaplıkaya ve Fidyekızık civarları. 


Bilmeyenlere hatırlatalım, bundan otuz yıl önce Ankara yolu altı meralıktı... Bazı bölgeler şeftali bahçesi idi. Bazı bölgeler de sebzelikti, ama malum. Bursa göç almaya başlayınca göçün misafirlerinin ilk durağı bu gölgeler oldu. 


Sonrasında ise; 

Buralar önce hisseli parselle parsellendi. Ardından mahalleler oluştu. 


Sonrasında oluşan mahallelere planlar çizildi. Kısaca plana göre mahalle değil, mahalleye göre plan yapıldı. Çık işin içinden çıkabilirsen. Sonrası malum... 


Şimdi hedef burayı yeniden inşa edebilmek. Bunun yolu da var olan binaları yok saymaktan geçiyor. Ama o da kolay değil. Kentsel dönüşüm için 40 fırın ekmek yenmesi gerekiyor. Develerin hendekten atlatılmasını da unutmamak gerekir. 


İşte Yıldırım Belediye Başkanı İ. Hakkı Edebali 40 fırın ekmeği de yedi, şimdi develeri teker teker hendekte atlatmaya da başladı. 


Nasıl mı? Göreve seçildiği andan itibaren önce sorunu tespit etti. Ardından çözüm yollarını aradı. Bu yolları ararken satan da alan da herkesin memnun olması gerekiyor. O konuda saha çalışmasından yüzünün akıyla çıkmasını bildi. İşte Edebali zor olanı yani Yıldırım 'ın değişimini başarmak üzere. 


İlçesinde başlayacağı kentsel dönüşüm çalışmaları için harekete geçen Edebali. Mevlana Mahallesi'nde konut inşaatına başladı. 

Ardından 7 mahallede dönüşüm için bakanlıktan izin aldı. Sonrası çorap söküğü gibi tüm mahallelere yönelik çalışmalar yapıldı. 


Şimdi sıra temellerde... Onların her biri de yakın bir tarihte atılmaya başlanacak. Onun 3 yıllık suskunluğunun ardındaki en önemli sır perdesi kentsel dönüşüm. 



İlhami YILDIZ/Bursa Haber


Geri Dön