25 / 04 / 2024

Bursa Yıldırım'daki dönüşüm çalışmalarında sona gelindi!

Bursa Yıldırım'daki dönüşüm çalışmalarında sona gelindi!

Bursa Yıldırım'da kentsel dönüşüm çalışmalarında sona gelindi. Bursa'da Meydan Gazetesi Köşe Yazarı Ercan Akyıldız bugünkü yazısında bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü ele aldı. İşte o yazı...



Bursa Yıldırım'da kentsel dönüşüm çalışmalarında sona gelindi. Bursa'da Meydan Gazetesi Köşe Yazarı Ercan Akyıldız bugünkü yazısında bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü ele aldı. İşte o yazı...


Sürekli göç alan Bursa’da dönem dönem olağan durumlar yaşanmıştır. Özellikle çarpık yapılaşmanın merkezi durumundaki Yıldırım’da ilçenin yeniden inşası gündeme geldiğinde, rant hesabı yapanların bugün yapılan  “İnsan odaklı” çalışmaları eleştirmeye hakkının olduğunu düşünmüyorum.


Hele yapılan çalışmalara farklı boyut kazandırmaya çalışıp, yönetici pozisyonundaki insanlara belden aşağı vurmak, ahlakın evrensel ilkelerine ters olduğu gibi, siyasi anlamda da hiçbir geçerliliği de yoktur.

Yıllarca kamudan geçinerek göbek büyütüp servet sahibi olanlar, dedikodu yapmaya devam ededursun, Yıldırım’da değişimin adımları hızla atılıyor…


Yaklaşık iki yıl süren başta kentsel dönüşüm proje çalışmaları olmak üzere onlarca proje bitme noktasına geldi. Önümüzdeki günler ihaleleri yapılıyor.


Yıldırım’da sessiz sedasız yürütülen dev projelerin ne aşama olduğunu, başkan İsmail Hakkı Edebali’ye sordum.


Hizmette vatandaş ve kalite odaklı bir yönetim anlayışını her defasında savunan Başkan Edebali’yi ilk defa bu kadar istekli, heyecanlı ve kararlı gördüm.


Göreve geldiklerinde kurulan Kentsel dönüşüm, kentsel tasarım müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaların tamamlandığını ifade ederek, Yıldırım’ın yapısını değiştirecek projelerini sıraladı.


30 bin metre karelik alana kurulacak “Mollayegan Kültür Merkezi” Merinos’un üçte biri büyüklüğünde.7 ayrı bina yıkılıyor, 955 daire kamulaştırılıyor. İçinde toplantı salonu, müze, şehir kütüphanesi, fuaye alanı, sosyal donatı alanları yer alacak.


Yeni mahalle de yapımına başlanacak olan “Sular vadisi doğa parkı” Yıldırım’a ayrı hava getirecek. Termik park, yapay göletler, şelaleler, kültür merkez, kadınlar için spor alanlarının da içinde yer alacağı proje Namazgah ve Umurbey mahallelerinin çehresini değiştirecek.


Değirmenli Kızık’ta “Osmanlı mahallesi” proje tamamlandı, önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak.

75’nci Yıl Mahallesi sınırlarında 55 dönümlük alana “A sınıfı mesire alanı”nın yanı sıra Fidye Kızık’la Cumalı Kızık arasında “Kızık İpekyolu projesi” bisiklet yada faytonlarla doğal ortamda gezinti imkanı…

Değirmenönü mahallesine “Gençlik merkezi ve meydan projesi”,  Ankara  yolunun altında 6 mahallenin tam ortasına yapılacak meydan projeleri, Vatan mahallesine yapılacak “Gençlik merkezi” projesiyle birlikte önümüzdeki ay ihaleye çıkarılacak.


Yine Türkiye’nin en büyük “spor kompleksinin” temeli Yıldırım’da atılıyor. Proje 10 Mayıs’ta ihaleye çıkarılacak ve 2017 yılında tamamlanacak…


Mimarsinan, Güllük, Arabayatağı, Teleferik, Millet mahallerinde “Modern kapalı pazar alanları” yapılıyor.

Yıldırım’ın İmar düzeni de değişiyor.


Başkan Edebali 2 yıldır süren çalışmaların tamamlandığını ifade ederek, Yıldırım’ın imar düzeninin büyük oranda değişeceğini söyledi.


Yavuzselim, Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Çınarönü, Hacıvat mahallerinde proje çalışmaları tamamlandı, Değirmenönü, Karapınar’da ise 250 hektar alandaki çalışmaların Haziran’da meclise gelecek.

Küçük alanlarda da “Dönüşüm modeli” uygulanacak.


Teferrüç, Davutkadı, Sıracevizler, Sinandede, Şükraniye, Bayazıt, 152 Evler, Güllük, Mimarsinan, Esenevler,ve Yiğitler’i de içine alan mahallerde “model kentsel gelişim alanları” belirlenerek uygulamaya geçilmiş.


Mevlana mahallesindeki bin 300 hektarlık alanda tamamen imar değişikliğine gidilmiş. Söz konusu bölgeye alışveriş merkezi, 5 yıldızlı bir otel, modern konutlar yapılması için önümüzdeki günlerde ihale yapılacak.


Anlaşılan Yıldırım’da 2 yıldır yürütülen sessiz sedasız çalışmaların önümüzdeki günlerde ortaya çıkışını hep birlikte göreceğiz.


Sonuç olarak;

Yıldırım yeniden yapılıyor...

Yıldırım’ın değeri artıyor…



 Bursa'da Meydan/Ercan Akyıldız


Geri Dön