23 / 04 / 2024

Bursa'da 2 otomotiv okulu açılıyor

Bursa'da 2 otomotiv okulu açılıyor

Bursa'da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nin temeli atıldı



Türkiye'nin ilk ve tek Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nin temeli otomobil üretiminin merkezi Bursa'da atıldı. Aynı şehirde Uludağ Üniversitesi bünyesinde açılan Otomotiv Mühendisliği Bölümü hizmet binasının yapımı için de protokol imzalandı.
 
Uludağ İhracatçı birliklerince yaptırılan Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nin temel atma töreninde konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 1971 yılında otomotiv endüstrisinin kurulduğu şehrin Bursa olduğunu kaydetti. Otomotiv sektörünün geçen yıl 22 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Çağlayan şöyle konuştu: "Bu sektör, eğer şu küresel kriz olmasaydı, özellikle ihracatımızın yüzde 55'ini yapmış olduğumuz Avrupa ülkelerinde çöküş olmasaydı, inanın ki otomotiv sektöründe bizim koymuş olduğumuz ihracat hedefi en az 25 milyar dolardı." dedi.

Türkiye'nin geçen yıl 1 milyon 100 bin araç ürettiğini belirten Çağlayan, bunun günde 3 bin, dakikada 4 ve 15 saniyede bir araç üretmek anlamına geldiğini ifade etti. Çağlayan, "Öyle her babayiğidin işi değil bu. Bu sektör, 2010'dan sonra tekrar küresel ekonominin normale dönmesiyle beraber Türkiye dünyanın otomotiv üssü, Bursa da bunun merkezi olacaktır. Amerika'da Detroit neyse, Bursa'da Türkiye de o olacaktır.'' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de YÖK'ün meslek liselerinin önündeki katsayı engelini kaldırmasından sanayicilerin duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Büyükekşi, "Bir tarafta işsiz milyonlarca insan varken, diğer tarafta iş dünyasının kalifiye eleman ihtiyacı duyması, bu gerekliliği ironik bir şekilde ortaya koymakta. Geçtiğimiz günlerde YÖK'ün meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerini oldukça zorlaştıran ve bu nedenle meslek liselerine olan ilginin azalmasına sebep olan farklı katsayı uygulamasına son veren kararının, mesleki eğitimin geleceği açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi. 
Arif BAYRAKTAR-Adem ELİTOK/Zaman


Geri Dön