29 / 03 / 2024

Bursa'da 5. Kent Sempozyumu başladı!

Bursa'da 5. Kent Sempozyumu başladı!

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği ( TMMOB ) İl Koordinasyon Kurulu ( İKK ) tarafından bu yıl 5 'incisi düzenlenen "Kent Sempozyumu" başladı.



Bursa Akademik Odalar Birliği'nde (BAOB) "Kent Suçları ve Kent Mücadelesi" temasıyla düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Soğancı, TMMOB'un, demokratik bir Türkiye'nin yaratılması çalışmasını bütünsel bir yaklaşımla geliştirmek ve sürdürmek kararı inancı içerisinde olduğunu belirtti.Birliğin çalışmalarını bilimin ve tekniğin ışığında, bilim insanlarının yol göstericiliğinde ve 60 yılı aşkın birikimiyle yürütmeye kararlı olduğunu vurgulayan Soğancı, şunları kaydetti: "Birliğimiz, mesleki ve sosyal-kültürel alanda bugün sayısı 400 binleri aşan ülkemizdeki mimar, mühendis ve şehir plancılarını temsil ediyor. Onların hak ve çıkarlarını, halkımızın hak ve çıkarları temelinde korumak, geliştirmek ve mesleki sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir. Bu amaçla da meslek alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların, sosyal ve siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak, toplumu bilgilendirmek ve bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek durumundadır." TMMOB İKK Sekreteri Remzi Çınar ise sempozyum aracılığıyla, mesleki etik çerçevesinde yanlış görülen konuların, bilimsel açıdan değerlendirilerek ilgililere aktarıldığını vurguladı. 



Son yıllarda önemli tespitlerin yapıldığını belirten Çınar,."Bu sempozyumun önemi, tüm meslek odalarımızın ortak hareket etmesinden kaynaklanıyor. Geçmişte olduğu gibi bu sempozyumdan da çıkan sonuçları ilgililerle paylaşacağız. Bu yüzden de ayrı bir önem arz ediyor sempozyumumuz. Hatta buradan çıkacak sonuçlar 7 Haziran'da göreve gelecek olan milletvekillerimize de çalışmalarında ışık tutacaktır görüşünü iletti. 



Çınar, son yıllarda kentte yaşanan gelişmelere bakıldığında, kent mekanına yapılan baskının ciddi oranda arttığını ve kentte sağlık, güvenli yaşamanın olanaklarının gittikçe azaldığını öne sürerek, şöyle devam etti: "Termik santral projeleri, deprem bölgelerinde yapılaşma, korunan alanlarda yeşil alanların yok edilmesi, planlı alanlarda tarım alanlarının, rekreasyon alanlarının, yeşil alanların, yapılaşmaya tesis edilmesi, sanayi ve konutlaştırmaya açılması, su havzalarının ve su kaynaklarının alınır-satılır hale getirilmesi, turizm adı altında doğal ve kültürel alanların ticaret alanına açılması, tarihi eserlerin inşaat alanı olarak değerlendirilmesi, kentlerin anı değerlerinin geleceğe aktarılmaması ve bunların sonucunda toprağımızı, suyumuzu, havamızı kirleten kullanımların artışı, plan değişiklikleri ile yoğunluğun gittikçe arması gibi yapıların göz önüne alındığında, her geçen gün sorunların büyüdüğü bir tablo ile karşı karşıyayız." "Stadı yıkıp, yerine bir AVM yapmıyoruz" Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç de sempozyumda belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi. Timsah Arena Stadı'nın tamamlanmasının ardından Atatürk Stadı'nın çevresinde çeşitli düzenlenmeler yapılacağını dile getiren Ödünç, şunları belirtti:"Bu düzenlemeler yaklaşık 5 yılı aşkın süreden beri kentin gündeminde. Çeşitli platformlarda tartışıldı, meclislerde tartışıldı ve bir karar şuan için bağlandı. Tabi bunun uygulamaya geçmesi bugüne kadar zaman aldı. Bunun farkındayız. Ama Bursa olarak farkımızı şurada göstermek istiyoruz; diğer iller gibi biz stadı yıkıp, yerine bir AVM, rezidans ya da iş merkezi yapmayı planlamıyoruz. 

Bursa'nın ihtiyacı olan kent meydanı yapılarak burasının halkın kullanımına açılmasını arzu ediyoruz. İnşallah bu yönde kent meydanı çalışmasında da gerekli destekleri alırız diye düşünüyorum. Tabi Burada birçok madde var. Öğleden sonra ve yarın gerekli akademisyenlerimiz ve hocalarımız tarafından da tartışacak."Ödünç, ilçe belediyeleri arasında siyasi anlamda bir ayrım yapmadıklarını Nilüfer'i Osmangazi'den, Mudanya'yı da Gemlik'ten ayrı tutmadıklarını sözlerine ekledi. 



Tünaydın


Geri Dön